Την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την αύξηση του ΑΕΠ και τον περιορισμό των δαπανών έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ως τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με κάλυψη του επενδυτικού χάσματος, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με ψηφιακό αποτύπωμα, με συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου και με ευημερία, για όλες και όλους.

«Προγραμματική δέσμευσή μας είναι η αύξηση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Είναι η βελτίωση της σύνθεσης του πλούτου, με έμφαση στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Είναι η δικαιότερη κατανομή του. Όλες οι πολιτικές μας, δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και θεσμικές, θα είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αυτών των στόχων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες ανέφερε πως προγραμματική δέσμευσή της κυβέρνησης είναι η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών, των επενδύσεων, των έργων και των πολιτικών, η διενέργεια επισκοπήσεων δαπανών, σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ο καθορισμός και η υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, σε όλα τα Υπουργεία και η προώθηση της λογιστικής μεταρρύθμισης.

Για το φορολογικό σύστημα ο κ. Σταϊκούρας είπε πως διαχρονικά παρουσιάζει αδυναμίες, ωστόσο τόνισε πως η απελθούσα όμως Κυβέρνηση το χρησιμοποίησε, μέσω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως εργαλείο επίτευξης αχρείαστων υπερπλεονασμάτων.

«Προγραμματική δέσμευσή μας είναι μια νέα φορολογική πολιτική, με αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας», σημείωσε και εστίασε στις τρεις προτεραιότητες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Όπως είπε:

«Πρώτη προτεραιότητα: Η άμεση και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση, τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη – μεσοσταθμικά – κατά 22%. Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου. Ταυτόχρονα όμως λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και για τη μεσαία τάξη. Συγκεκριμένα, για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%. Για 60.000 μέχρι 70.000 θα είναι 27%. Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%. Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%. Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, μόλις 14.841 φορολογούμενοι, 10%», ανέφερε σχετικά.

Ως δεύτερη προτεραιότητα παρουσίασε την βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Όπως απεκάλυψε, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

«Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.Διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης», είπε.

Ως τρίτη προτεραιότητα παρουσίασε την καλλιέργεια της φορολογικής συμμόρφωσης. «Η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση που θα ψηφιστεί για τις 120 δόσεις, θα είναι η τελευταία! Το επαναλαμβάνω, η τελευταία! Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις», είπε ο υπουργός.