Λευκωσια, Παρίσι, Βερολίνο: Αυτοί είναι οι τρεις πρώτοι σταθµοί των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επενδύει πολλά στην αναβάθµιση του διεθνούς κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας. «Η Ελλάδα πάντα στηρίζει τις επιλογές της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και αυτό θα επαναβεβαιωθεί και στη συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον πρόεδρο Αναστασιάδη» είπε τις προάλλες στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχετικά µε την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Λευκωσία.

Η συνεχιζόµενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η πολιτική Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην Αγκυρα θα είναι το βασικό ζήτηµα της πρώτης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Νίκο Αναστασιάδη, µε τη χαρακτηριστική φράση «απόλυτη ευθυγράµµιση» να έχει ακουστεί ήδη και από τις δύο πλευρές. Εντός του Αυγούστου θα ακολουθήσουν οι επαφές µε τον γαλλογερµανικό άξονα, κινητήριο µοχλό παραδοσιακά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ταξίδι στο Βερολίνο και η συνάντηση µε την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ -έπειτα από πρόσκληση της ίδιας έχει ήδη προγραµµατιστεί για τις 20 Αυγούστου (µπορεί να µετατεθεί κατά λίγες ηµέρες), ενώ η συνάντηση στο Παρίσι µε τον πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµα, αν και σχεδιάζεται να γίνει ακόµα και πριν από τον ∆εκαπενταύγουστο. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να επανατοποθετήσει την Ελλάδα στην «καρδιά» της Ε.Ε., ως ισότιµο και ισχυρό συνοµιλητή και εταίρο, ύστερα από σχεδόν µία δεκαετία επιτήρησης και µνηµονίων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγµατα γραφής έναντι των Βρυξελλών: Αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως µεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ευθυγραµµίζοντας τη χώρα µας µε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο «καυτό» για την Ε.Ε. ζήτηµα του Brexit, επίσης συντάχθηκε πλήρως µε τη στάση των Βρυξελλών. Ερωτηθείς από το BBC, στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο τηλεοπτικό µέσο, για το Brexit και την προοπτική άλλης συµφωνίας µεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «∆εν νοµίζω ότι υπάρχει διαθέσιµη άλλη συµφωνία για το Ηνωµένο Βασίλειο. Προφανώς δεν συµµετείχα στις διαπραγµατεύσεις που έχουν γίνει, αλλά δεν βλέπω την Ευρωπαϊκή Ενωση να προσφέρει (άλλη συµφωνία). Η συµφωνία έχει γίνει και έγινε έπειτα από µια µακρά και δύσκολη διαδικασία και δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει αυτό που έχει συµφωνηθεί».

Παράλληλα, µετά τη συνάντηση µε τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, µε ένα νέο, ολοκληρωµένο σχέδιο, που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναµη υπό ελληνική διοίκηση µε ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Ακόµη, έστειλε µήνυµα προς όλες τις πλευρές για πιστή εφαρµογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση του µεταναστευτικού και την αποσυµφόρηση των νησιών, βάζοντας έτσι το µεταναστευτικό-προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας των θεµάτων που θα θέσει στις ευρωπαϊκές επαφές του, πέραν φυσικά της οικονοµίας.

Τον Σεπτέµβριο, ο κ. Μητσοτάκης θα διασχίσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό µε την ιδιότητα του πρωθυπουργού για να συµµετάσχει στην 74η Σύνοδο των Ηνωµένων Εθνών που θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεµβρίου στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα έχει επαφές πιθανώς ακόµα και µε τον κ. Τραµπ. Το «σήµα» για την περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνοαµερικανικών σχέσεων δόθηκε από την πρώτη κιόλας ηµέρα της πρωθυπουργίας του, όταν συνοµίλησε τηλεφωνικά τόσο µε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, όσο και µε τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και έναν σηµαντικό σύµµαχο των Ηνωµένων Πολιτειών στο NATO», έγραψε εξάλλου στο Twitter ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, µετά τη συνάντηση που είχε προχθές στην Ουάσινγκτον µε τον Ελληνα οµόλογό του, Νίκο ∆ένδια, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα το φθινόπωρο. Αξίζει να σηµειωθεί στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Ελληνοαµερικανός Γκας Μπιλιράκης, µέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, για να προσκληθεί ο κ. Μητσοτάκης να µιλήσει ενώπιον και των δύο σωµάτων του αµερικανικού Κογκρέσου (της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων), µια τιµή που επιφυλάσσεται σε λίγους µόνον ξένους ηγέτες. Το πέµπτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό αναµένεται να είναι στις Βρυξέλλες, που θα µεταβεί για πρώτη φορά στις 17 Οκτωβρίου, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/7/2019