Τελείως διαφορετικό είναι το παρόν μετεκλογικό κλίμα στην κοινωνία σε σχέση με το αντίστοιχο μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015, κάτι που όμως δεν είναι ασύνδετο με τις πρωτοβουλίες και την έντονη κινητικότητα που αναπτύσσει αμέσως μετά την 7η Ιουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τις πρόσφατες εθνικές κάλπες, η πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα πάνω από το 50% θεωρούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τους επόμενους μήνες. Ακόμα και σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 20% θεωρεί ότι ήταν θετικό που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση.

 Παράλληλα, στις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις είναι συντριπτικό το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν έτοιμη να κυβερνήσει και είχε έτοιμο σχέδιο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των πράξεων και των πρωτοβουλιών του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αφού καθημερινά ανακοινώνουν ή προχωρούν σε κινήσεις που αφορούν όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης, όπως είναι η Οικονομία, η Ασφάλεια, η Παιδεία, η Υγεία κ.λπ.

  Οι πολίτες έθεταν ήδη από την προεκλογική περίοδο ως πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης τη μείωση της φορολογίας. Αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σε έναν μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις, ενώ από τη Βουλή έκανε γνωστή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, με το σχετικό νομοσχέδιο που θα έρθει σε λίγες ημέρες στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Μητσοτάκης έδωσε άμεση απάντηση στο βασικό αίτημα της κοινωνίας.

 Δεύτερη προτεραιότητα για τους πολίτες είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και τρίτη η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας. «Απάντηση» σε αυτά δόθηκε με τη δρομολόγηση προσλήψεων σε νοσοκομεία και Αστυνομία, αλλά και με την ικανοποίηση αιτήματος των εγκαυματιών του Ματιού για τον ΕΟΠΥΥ.

 Η διαρκής αυτή διαδικασία πράξεων - απαντήσεων της κυβέρνησης στα αιτήματα της κοινωνίας είναι που έχει συμβάλει σημαντικά στο βελτιωμένο μετεκλογικό κλίμα. Σε αντίθεση, τον Νοέμβριο του 2015, δύο μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η τότε κυβέρνηση Τσίπρα εισέπραττε ήδη τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 35,46%, έναντι 28,09% της Νέας Δημοκρατίας.

 Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Ελλήνων δήλωνε απαισιόδοξη για το μέλλον, με το 73,5% των Ελλήνων και το 55,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα καταφέρει να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Μνημονίου.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ