Στις 10 Ιουλίου οι υπουργοί της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου παρέλαβαν τους περίφημους μπλε φακέλους. Μέσα σε αυτούς υπήρχε πρόγραμμα δράσης για κάθε χαρτοφυλάκιο έως τον Δεκέμβριο και ένα εξαμηνιαίο σχέδιο πρωτοβουλιών, με ορίζοντα το Υπουργικό του Δεκεμβρίου, το οποίο θα είναι Υπουργικό απολογισμού και αξιολόγησης.

 Κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι υπουργοί δείχνουν ότι άρχισαν να εφαρμόζουν όλα όσα περιλάμβαναν οι φάκελοι, προχωρώντας τόσο σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όσο και σε συμβολικές κινήσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν τον χαρακτήρα πυροτεχνήματος.

 Οι πρωτοβουλίες των υπουργών έχουν ανεξίτηλη την «υπογραφή» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τελευταίο να δίνει τον τόνο για την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και την οργάνωσή του, με τη μείωση των μετακλητών και την καθιέρωση ασυμβίβαστου στις προσλήψεις συγγενών να «κλέβουν» την παράσταση.

 Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το υπουργείο Παιδείας. Η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, εξήγγειλε ήδη την αναστολή της αλλαγής ώρας για το σχολικό κουδούνι, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν με το ισχύον σύστημα.

 Παράλληλα, αναμένεται τη Δευτέρα να κατατεθεί το διυπουργικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, ένα ζήτημα για το οποίο έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Τσιάρα, και το επιτελείο του. Ομοίως, στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και οι διορθωτικές αλλαγές για τη διοίκηση των δήμων και την ενίσχυση της κυβερνησιμότητάς τους, διά χειρός Τάκη Θεοδωρικάκου.

 Η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, μετά το υπουργείο Παιδείας, ήταν στο υπουργείο Υγείας, με τον Βασίλη Κικίλια να έχει βάλει τις μηχανές στο «φουλ». Τελευταία απόφαση, από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ, με παρέμβαση του ίδιου, οι εγκαυματίες από το Μάτι θα παίρνουν δωρεάν τα υλικά που χρειάζονται.

  Σε βαθιά νερά έπεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας στις προγραμματικές δηλώσεις τα βήματα για τη διάσωση της ΔΕΗ, με στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, με σεβασμό όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  Ενας από τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ήταν η ασφάλεια, με τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να θέτει σε εφαρμογή τις αλλαγές. Εκτός από την παραίτηση του πρώην αρχηγού και τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., ο έμπειρος υπουργός έδωσε εντολή να κοπούν οι αποσπάσεις αστυνομικών που προέρχονται από την Αµεση ∆ράση, την οµάδα ∆ΙΑΣ και τη ∆ιεύθυνση Αστυνοµικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ-ΥΜΕΤ). Εξίσου σημαντική είναι και η προετοιμασία για τον χώρο όπου θα μεταφερθούν οι φυλακές που σήμερα στεγάζονται στον Κορυδαλλό, μία εξαγγελία-έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.

 Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μπήκε δυναμικά στην οδό Νίκης, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του για το πώς πρόκειται να χειριστεί τις ανοιχτές υποθέσεις που είναι στην αρμοδιότητά του. Η πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, με στόχο την επανεκκίνηση του έργου.

 Ο ίδιος άλλωστε ανέφερε ότι «ήδη ετοιμάζονται οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις» και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «θα πάνε όλα πάρα πολύ καλά και πάρα πολύ γρήγορα». Εκτός όμως από την επένδυση του Ελληνικού, καθοριστική ήταν η συμβολή του Αδωνι Γεωργιάδη για τη διάσωση της Creta Farms.

  Με δική του παρέμβαση υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας και των πιστωτριών τραπεζών και πλέον αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για τη διάσωση της εταιρείας και την αποφυγή «λουκέτου».

 Το τρίτο από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Στο υπουργείο Εργασίας, η νέα πολιτική ηγεσία έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις και έχει δώσει άμεσες λύσεις σε σοβαρά ζητήματα.

 Με απόφαση του υπουργού Γιάννη Βρούτση και της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου εξασφαλίστηκε πως κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ θα δίνεται 2.000 ευρώ επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ