Μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εγείρεται με τις συντάξεις–μαμούθ που δίνονταν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, θέμα που σχετίζεται και με τη σημερινή εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», επιβεβαιώνεται πως με έγγραφο προς τη γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018 –έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή– φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως βάσει του επίμαχου νόμου θα μπορούσε δυνητικά σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας να δινόταν μεικτή σύνταξη ποσού 23.000,84 ευρώ.
IMG_20190730_102744
Η αρχική αντίδραση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περιορίστηκε σε «κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ», που ουσιαστικά αναγνώριζαν τα όσα αποκάλυψε ο Γιάννης Βρούτσης, αποδίδοντάς τα στις στρεβλώσεις του νόμου

Αργότερα, η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου -τέως υπουργός Εργασίας- βγήκε και έκανε δήλωση, εξηγώντας το πώς και το γιατί της νομοθεσίας

Όμως, φαίνεται ότι ακόμα και ο τέως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, άδειασε την Αχτσιόγλου, αφού δήλωσε στον Real Fm ότι «εγώ επόπτευα τη λειτουργία, δεν χορηγούσα συντάξεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να θεσπίσει ένα είδος 'κόφτη' για αυτές τις περιπτώσεις» είπε.

Από την πλευρά του ο νυν υπουργός Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Ετοιμαζόμαστε να φέρουμε διάταξη που θα βάζει όριο και οροφή στο πλαίσιο αυτών των συντάξεων. Η διάταξη θα έρθει σύντομα για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, πιο ισχυρή διάταξη που να είναι δίκαιη και πιο αποτελεσματική» είπε ο υπουργός. Επίσης, ο Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για μεταβατική διάταξη, είναι ευθεία διάταξη που έχει αλλάξει δύο φορές. Πρόκειται για κοινωνικούς πόρους που δεν έχουν καμία σχέση με ασφαλιστικές εισφορές. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε, άφησαν ακάλυπτο το πλαφόν προς τα πάνω. Είναι αβλεψία, αστοχία του νόμου, ανικανότητα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, ανευθυνότητα που ήξερε την εξέλιξη και δεν έκανε το παραμικρό. Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει δύο χρόνια και το γνώριζε. Είχαν πολύ χρόνο, διοικούσαν τεσσεράμισι χρόνια το υπουργείο Εργασίας και δεν είχαν τον χρόνο; Δεν πρόλαβαν; Δεν υπήρχε τίποτα, δεν παρέλαβα τίποτα σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης».