Eνα «µπουκέτο» απόψεων συµπεριλαµβάνει ο «κήπος» του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι στο τέλος της ηµέρας οι διάφορες υποοµάδες αναφέρονται πρώτιστα στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σηµαντικό τµήµα ελέγχει η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έστω και αν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχει αποδυναµωθεί αισθητά. Αντιθέτως, ενδυναµωµένη είναι η πτέρυγα των λεγόµενων πρώην ανανεωτικών, η οποία έχει έρθει πολύ κοντά µε τον Νίκο Παππά και την πλευρά των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Η πραγµατικότητα είναι, βεβαίως, ότι το 31,5% των πρόσφατων εκλογών δεν αφήνει κανένα περιθώριο αµφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, στην πορεία προς το συνέδριο του κόµµατος, που θα πραγµατοποιηθεί προς το τέλος του έτους, οργανώνονται όλες οι τάσεις, προσπαθώντας να πολιτικοποιήσουν τις οµαδοποιήσεις.

Το κύριο επίδικο στην πορεία προς το συνέδριο είναι η κατεύθυνση του κόµµατος. Κοινώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοιχτεί στη σοσιαλδηµοκρατία και θα µετατραπεί σε κόµµα της Κεντροαριστεράς ή θα παραµείνει κόµµα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, µε έντονα κινηµατικά χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσµα της 7ης Ιουλίου µπορεί να θεωρείται πολύ θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, άφησε, όµως, εκτός Βουλής δεκάδες προβεβληµένα πρόσωπα και στελέχη του κόµµατος.

Η Κοινοβουλευτική Οµάδα έχει ανανεωθεί αρκετά, µε τον κ. Τσίπρα να προσπαθεί να δώσει ρόλους και στα στελέχη που έµειναν εκτός Κοινοβουλίου. Αν αποκωδικοποιήσουµε τις «φυλές» που συνυπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρούµε τα στελέχη που έχουν απόλυτη αναφορά στον κ. Τσίπρα, την οµάδα των «53+», την πλευρά των ιστορικών στελεχών, που είναι πλέον κοντά µε τους «53+», τους ενδιάµεσους µεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, τους πρώην ανανεωτικούς και, βεβαίως, τους λεγόµενους ΠΑΣΟΚογενείς. Σε απόλυτη ταύτιση µε τον πρώην πρωθυπουργό είναι, µεταξύ άλλων, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Παύλος Πολάκης, η Ρένα ∆ούρου, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, η Μαρία Ρεπούση, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Κώστας Αρβανίτης και η Ελενα Κουντουρά.
Το πλέον ενδιαφέρον στα εσωκοµµατικά δρώµενα είναι η ώσµωση που έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό µεταξύ των πρώην ανανεωτικών, της οµάδας Παππά και των ΠΑΣΟΚογενών. Κοινό σηµείο αναφοράς όλων αυτών είναι, βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε πολιτικό επίπεδο στηρίζουν σθεναρά τα ανοίγµατα του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδηµοκρατία, µε προφανή στόχο την ηγεµονία του κόµµατος σε όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στη µεγάλη αυτή κατηγορία στελεχών συµπεριλαµβάνονται ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο Σωκράτης Φάµελλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Χαρά Καφαντάρη, ο Γιάννης Αµανατίδης, ο Σταύρος Αραχωβίτης, ο Γιάννης Μουζάλας, η Κατερίνα Παπανάτσιου, η Ολυµπία Τελιγιορίδου, ο Λευτέρης Αβραµάκης, ο Χρήστος-Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Νατάσα Γκαρά, ο Γιάννης Γκιόλας, ο Σπύρος Λάππας, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Πάνος Σκουρολιάκος και η Μπέττυ Σκούφα.

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΙ

Την ίδια στιγµή, µε ισχυρά ερείσµατα στο κόµµα, αλλά αποδυναµωµένη σε επίπεδο αριθµού βουλευτών, είναι η πλευρά του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος παραµένει το δηµοφιλέστερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην οµάδα του πρώην «τσάρου» της οικονοµίας εντάσσονται, µεταξύ άλλων, ο Θοδωρής ∆ρίτσας, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Σάκης Παπαδόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ραλλία Χρηστίδου, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Ράνια Σβίγκου, η Αννέτα Καββαδία, ο Χρήστος Μαντάς, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, η Ελένη Σταµατάκη, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Πάνος Λάµπρου, η Αφροδίτη Σταµπουλή, ο Πέτρος Καλκανδής, ο Μιχάλης Υδραίος, η Κατερίνα Κνήτου, η Βασιλική Κατριβάνου κ.ά. Σε ιδεολογικό επίπεδο, είναι προφανές ότι το τελευταίο διάστηµα έχουν έρθει αρκετά κοντά οι «53+» µε ιστορικά στελέχη του κόµµατος. Σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας µε τον κ. Τσακαλώτο βρίσκεται εδώ και καιρό ο Νίκος Φίλης, ο οποίος παρακολουθεί συστηµατικά τις διεργασίες στην εν λόγω τάση. Πιο προσεκτικοί εξαιτίας του θεσµικού τους ρόλου, αλλά εκ των πραγµάτων στη «γραµµή» των «53+», είναι ο γραµµατέας του κόµµατος, Πάνος Σκουρλέτης, και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Κοινή πολιτική συνισταµένη είναι η αντίθεσή τους στην «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και στην εγκατάλειψη των βασικών ιδρυτικών αρχών του κόµµατος. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης µε παρέµβασή του στο «Βήµα» (21/7/19) σηµείωνε χαρακτηριστικά: «∆εν χρειάζονται αναχρονιστικού τύπου επιστροφές, όπως αυτή της “ΠΑΣΟΚοποίησης” ή της “σοσιαλδηµοκρατικοποίησης”, σε µια περίοδο που ακόµη και τα κραταιά σοσιαλδηµοκρατικά κόµµατα της Κεντρικής Ευρώπης έχουν βυθιστεί σε κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να πρωτοτυπήσει, όπως έχει ήδη κατορθώσει µε τη συνολική πορεία του µέχρι σήµερα, και να εξελιχθεί σε ένα µαζικό, δηµοκρατικό κόµµα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα είναι η ραχοκοκκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης».

ΙΣΧΥΡΗ ΕΠΙΡΡΟΗ

Ιδιαίτερη σηµασία για τα εσωτερικά δρώµενα του κόµµατος έχουν και στελέχη που αναδείχθηκαν ή έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία αφενός έχουν στενή σχέση µε τον κ. Τσίπρα, αφετέρου, ιδεολογικά είναι πιο κοντά στους «53+». Στην οµάδα αυτή ανήκουν ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου, ο ∆ηµήτρης Βίτσας, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, η Θεοπίστη Πέρκα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Μπάρκας, ο Γιάννης Μπουρνούς κ.ά. Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες αναµένεται να διαδραµατίσουν κοµβικό ρόλο το επόµενο διάστηµα και ιδιαίτερα στην πορεία προς το συνέδριο, δεδοµένου ότι προωθούνται αισθητά από τον Αλέξη Τσίπρα, την ίδια στιγµή που έχουν ισχυρή επιρροή στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στη νεολαία του κόµµατος.

Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι υπάρχουν και στελέχη που αποφεύγουν τις οµαδοποιήσεις, όµως η άποψή τους πάντα έχει βαρύνουσα σηµασία. Η πλέον ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του Γιάννη ∆ραγασάκη, ο οποίος παραδοσιακά παίζει ισορροπιστικό ρόλο. Στα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να προσµετρηθούν οι θεωρητικοί του κόµµατος, Αριστείδης Μπαλτάς και Κώστας ∆ουζίνας, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που έχει ενταχθεί πλήρως στον ΣΥΡΙΖΑ και µάλιστα ο κ. Τσίπρας της ανέθεσε καθήκοντα κοινοβουλευτικής εκπροσώπου.

syriza-fyles317