Συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, το νομοθετικό έργο της κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόλις σε δύο εβδομάδες έχουν κατατεθεί τρία νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, βρίσκεται στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ είναι χθες ψηφίσθηκαν η μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς και οι αλλαγές στις 120 δόσεις.  Χθες, επίσης, βγήκε στην δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αλλαγές στον Κλεισθένη, ώστε να εξασφαλισθεί η κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού καθώς και η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου.

Εκτός όμως από αυτές τις παρεμβάσεις, στο Πολυνομοσχέδιο προβλέπεται στο άρθρο 60  και η κατάργηση του «Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού». Ένας οργανισμός, ο οποίος είχε την μορφή Α.Ε και είχε ιδρύσει ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς .

EGrafPier

Στην θέση του, θα συσταθεί το «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος», το οποίο θα είναι Ν.Π.Ι.Δ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο νέος φορέας θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και θα είναι καθολικός  διάδοχος της εταιρείας του  «Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού».

Σκοπός του Οργανισμού θα είναι η διαμόρφωση πρότασης για τη στρατηγική στον τομέα του διαστήματος και η εκπόνηση κυλιόμενου-δυναμικού σχεδίου δράσης της διαστημικής στρατηγικής, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, το δημόσιο καθώς και  τον ιδιωτικό τομέα που προσδιορίζει στόχους, τομείς συνεργασίας αλλά και διαδικασίες για την επίτευξη των στόχων.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά το 2017, όταν ο Νίκος Παππάς ίδρυσε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, είχε διορίσει τον διακεκριμένο καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, ως πρόεδρο του Οργανισμού. Ωστόσο, ο Σταμάτης Κριμιζής, ένα σχεδόν μήνα μετά όμως, παραιτήθηκε από την θέση του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, καταγγέλλοντας την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Πλέον, ο Σταμάτης Κριμιζής, έχει αναλάβει καθήκοντα άμισθου συμβούλου στον νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.