«Η πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την κοινή λογική. Να καταργήσουμε την στρέβλωση του ασύλου και την μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας» τόνισε η υπουργός Παιδείας κατά την συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλή όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο.

Όπως είπε στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας, η ρύθμιση για το πανεπιστημιακο άσυλο εγγυάται τη απόλυτη προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, υπογραμμίζοντας πως το σχέδιο που θα εφαρμοστεί θα αποτρέπει τις έκνομες ενέργειες εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και θα εμποδίζει τους «μπαχαλάκηδες» να βρίσκουν καταφύγιο στα πανεπιστήμια.

Η ίδια εξήγησε ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία θα αποκατασταθεί με την αποτροπή έκνομων ενεργειών και πρόσθεσε ότι «θα αντιμετωπιστούν: ασκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, καταστροφές, κατασκευή εκρηκτικών υλών, εμπόριο ναρκωτικών εικόνες που υπάρχουν σε κάποια πανεπιστήμια και αντιστρατεύονται την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και πλήττουν την δημόσια εικόνα των πανεπιστημίων»

Η ίδια είπε ακόμα πως καταργείται η Νομική Σχολή Πάτρας η οποία ιδρύθηκε λίγο πριν τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη συνέχεια επισήμανε πως «υπάρχουν και έκνομες πράξεις εκτός πανεπιστημίων και εν συνεχεία οι δράστες έρχονται εντός πανεπιστημίων για να προστατευθούν. Αυτούς θέλετε να προστατέψουμε; Εμείς λέμε όχι. Προβλέπουμε ότι εντός των χώρων ΑΕΙ η αστυνομία, πυροσβεστική και εισαγγελία ασκούν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους. Με αυτή την διάταξη παύει ο χώρος που ασκείται η ακαδημαϊκή ελευθερίας να αποτελεί πεδίο προστασίας έκνομων ενεργειών και δραστών που κάνουν έκνομες πράξεις εκτός και έρχονται εντός για προστασία. Είναι σημαντικό ότι υπερ της ρύθμισης είναι μεγάλος αριθμός πρυτάνεων και η ΠΟΣΔΕΠ».