Με την παρέμβαση του πρωθυπουργού και την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει για το νομοσχέδιο για το Επιτελικό κράτος ολοκληρώνεται η διαδικασία από το Κοινοβούλιο και την Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες και ήδη οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών, αλλά και μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα ήταν εμφανείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε από το βήμα της Βουλής, θα δώσει επαρκείς απαντήσεις σε όλες τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έλαβε χθες το λόγο στη Βουλή επί του νομοσχεδίου και όχι μόνο. Στον προκλητικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός  αναμένεται να αντιπαραθέσει σειρά επιχειρημάτων βάσει του προγραμματισμού του και του κοστολογημένου πλάνου της διακυβέρνησης της χώρας.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει και απαντήσεις προς τον κ. Τσίπρα αναφορικά και με την τοποθέτηση του κ. Κοντολέων, σημειώνοντας την νέα δομή στην ηγεσία της ΕΥΠ με τρεις υποδιοικητές.

Όσον αφορά στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για «επέλαση του κράτους» και «χειραγώγηση της δικαιοσύνης» ο κ. Μητσοτάκης θα αναφέρει αριθμούς και επιχειρήματα, τόσο για σύνολο των μετακλητών, όσο και για τα θέματα της Δικαιοσύνης.

 Τι αλλάζει στη λειτουργία του κράτους με το νέο νομοσχέδιο

 Ο πρωθυπουργός ωστόσο θα αναδείξει και τις κρίσιμες πτυχές του  σχεδίου νόμου, το οποίο, θα αναδιαρθρώσει τον κρατικό μηχανισμό και την λειτουργία του κράτους, συγκεντρώνοντας όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης. Προβλέπει παράλληλα το νομοσχέδιο και την δημιουργία νέα θεσμών, ενώ θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους.

 Η κυβέρνηση και το κράτος αλλάζουν ταχύτητες οργάνωσης και λειτουργίας, ενώ όπως αναμένεται να επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όπως ήδη έχει τονιστεί και από τους αρμόδιους υπουργούς κάποια από τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι η τακτική σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά για να καταρτίζει ένα συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

 Παράλληλα η εξέλιξη του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα "Μαζί", από την προεδρία της κυβέρνησης, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα.

 Σκοπός, η αντιμετώπιση άμεσα και ουσιαστικά προβλημάτων που προκαλούν οι συναρμοδιότητες και θα αποτρέπονται καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις.

 Καθιερώνεται υπηρεσιακός γενικός γραμματέας σε κάθε υπουργείο, που θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα προέρχεται από τα στελέχη του Δημοσίου και θα είναι αρμόδιος για τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών.

 Παράλληλα, καταργείται η θέση του γενικού γραμματέα στο ΣΔΟΕ, το ΣΕΠΕ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ανατίθεται η σχετική ευθύνη-αρμοδιότητα στο γενικό διευθυντή.

 

 Ενδεικτικό της βούλησης της κυβέρνησης για την αποκομματικοποίηση είναι και το γεγονός ότι διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

 Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.