Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης». Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης αναφέρει στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα.

Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας, η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Επιπλέον σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για 4 μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη τη δημόσια ζωή:

1ον. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.

2ον. Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται:

3ον. Καταπολεμάται η γραφειοκρατία.

4ον. Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου!

Επίσης αναφέρει στοιχεία μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%. Αναφερόμενος δε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαφθοράς αναμένεται να τονίσει χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θα έχουμε τον δικό μας Ρασπούτιν!»

Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα. Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε, δε, ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο. Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ο πρωθυπουργός. Είπε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων. Τίνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού. Γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ. Σημείωσε επίσης πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει.

«ΣΦΑΛΙΑΡΑ» ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Σφαλιάρα» από τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη δέχτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μετά τις προσωπικές επιθέσεις που εξαπέλυσε εις βάρος τους. Απαντώντας επί προσωπικού, οι κ.κ. Γεραπετρίτης, Κεραμέως και Βορίδης «σκόρπισαν» τον πρώην πρώην πρωθπουργό.

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί σε απολαβές του κ. Γεραπετρίτη από επιτροπές ως βασικός νομικός σύμβουλος. «Διαβάζω δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για την επιλογή του κ. Κυριτσάκη που υπογράμμισε τις στενές του σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ηταν και άλλοι όμως όπως ο κ. Γεραπετρίτης που ήταν βασικός συνεργάτης της επιτροπής ως νομικός και λάβατε τις αντίστοιχες αμοιβές πάνω από 100 χιλ ευρώ. Ήσασταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της επιτροπής. Ταυτόχρονα το 2017 και 18 ήσασταν και σύμβουλος του κ. Μητσοτακη. Τότε δεν υπήρχε θέμα;», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν ήμουν ποτέ έμμισθος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν είμαι προερχόμενος από τον κομματικό σωλήνα», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο θέμα που ήγειρε νωρίτερα σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, και περιέγραψε ποια ήταν ακριβώς η σχέση του στο πλαίσιο της επιστημονικής του ιδιότητας, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε ποτέ πρόσωπο προερχόμενο από τον κομματικό σωλήνα.

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο κ. Τριανταφυλλίδης που έθεσε το ερώτημα αν είναι ηθικό να νομοθετεί ο υπουργός για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία είχε τα προηγούμενα χρόνια έμμισθη σχέση, θέματα που διέψευσε κατηγορηματικά, και τα δύο, ο υπουργός.

«Δεν ήμουν ποτέ έμμισθος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ελάμβανα εντολές για ειδικές παραστάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως είχα από πάρα πολύ κόσμο και πελάτες μου», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και απευθύνθηκε στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το ξέρω ότι μπορεί να μην είναι πολύ κοντά στη δική σας κουλτούρα, αλλά είχα μια σχέση με την αγορά επειδή ακριβώς ήμουν επιτυχημένος επαγγελματίας. Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά έχω ένα πολύ μεγάλο πελατολόγιο το οποίο μπόρεσα και κεφαλαιοποίησα και αξιοποιώ και πιστεύω προς το δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ακόμη: «Ειδικά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να σας πω ότι έχω μια σχέση, από δεκαπενταετίας, για τις υποθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Συμβούλιο Επικρατείας. Και για να το ακούσετε και αυτό, διότι θέλω να είμαι έντιμος, επειδή ακριβώς η προδιάθεσή μου είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, όλες οι αμοιβές μου δεν υπερέβαιναν τα 1.800 ευρώ για μια μεγάλη παράσταση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για τις 100 υποθέσεις που έχω κάνει, έχω πάρει ό,τι έχω πάρει, έχω κερδίσει το 95% των υποθέσεων για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τιμές οι οποίες είναι στο 20% της αγοράς. Εάν αυτό σας λέει κάτι! Εάν θεωρείτε ότι αυτό είναι μομφή, για εμένα είναι τιμή ότι υπηρέτησα, όπως υπηρέτησα στο ακέραιο και επιπλέον σήμερα να δέχομαι αυτό, δηλαδή ότι ακριβώς επειδή προέρχομαι από την αγορά και όχι από τον κομματικό σωλήνα, θα πρέπει να μου αποδίδεται μομφή».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νομοθεσίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στον βουλευτή: «αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να γίνει κάποια διασύνδεση για να βρεθώ κι εγώ εμπλεκόμενος, αλλά δεν είχα καμία σχέση με τη διάταξη, οπότε στην περίπτωση αυτή, θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, σε ό,τι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία, να περιοριστείτε σε εκείνα που με αφορούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Κεραμέως που έστρεψε τα πυρά της προς τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι το 2016 έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ μια διάταξη που θέσπιζε ασυμβίβαστο. 

«Επί της ουσίας λέγατε ο σύζυγός που ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκλήθη για να συνδράμει στην Επιτροπή έχει ασυμβίβαστο», τόνισε, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο (το 2009) δεν ήταν καν παντρεμένοι ενώ η ίδια δεν είχε σχέση με το δημόσιο βίο. «Όλα αυτά έγιναν έξι χρόνια αργότερα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Είχατε στόχο να τιμωρήσετε δύο ανθρώπους και το συγκρίνετε αυτό με την περίπτωση της κυρίας Θάνου που ήταν σύμβουλος σας και εκλήθη να λειτουργήσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού». 

Κλείνοντας η Υποιυργός Παιδείας αναρωτήθηκε αν ένας «άνθρωπος θα έπρεπε να ξέρει ότι θα παντρευτεί εμένα και λίγα χρόνια αργότερα θα γινόμουνα βουλευτής».

Τέλος, εξίσου αποστομωτικός ήταν και ο κ. Βορίδης που ανάγκασε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει εκ νέου τον λόγο. Όπως δε τόνισε ο κ. Βορίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσχετίσει την περίπτωση της κυρίας Θάνου με ανθρώπους οι οποίοι είχαν σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε χρόνο και με τρόπο άσχετο με τοποθέτηση πολιτική. «Αυτοί που είχαν καριέρα χωρίς να τους έχει διορίσει κανείς πολιτικός εκεί, να συγκρίνονται με την κομματική εγκάθετο του κυρίου Τσίπρα, την κ. Θάνου! Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εσείς δεν δικαιούσθε να ομιλείτε, για να θυμηθώ μια ωραία φράση!», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε ακόμη ότι η ΝΔ είχε εγκαίρως και με σαφήνεια προειδοποιήσει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό και είχε δεσμευτεί, ότι δεν θα αποδεχθεί την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι είναι μια τοποθέτηση η οποία θίγει την ακεραιότητα, την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Επιτροπής». «Είμαστε λοιπόν απολύτως απολύτως συνεπείς με όσα έχουμε πει, σε όσα έχουμε δεσμευτεί και τα οποία έχουν εγκριθεί από τον ελληνικό λαό», είπε ο Μάκης Βορίδης.