Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το «διϋπουργικό» νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα». 

Το άρθρο 64 του διυπουργικού νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου υπερψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση. Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ που είχε -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από την όλη διαδικασία και δεν επέστρεψαν διαμαρτυρόμενα για την κατάθεση την τελευταία στιγμή τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας.

Το ίδιο είχαν κάνει τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, αλλά τα τρία κόμματα επέστρεψαν στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΟΜΙΑΣ

Την απόφαση της κυβέρνησης για την αλλαγή στο άσυλο στα Πανεπιστήμια επανέλαβε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι αποκαθίσταται το άσυλο, τα πανεπιστήμια ανοίγουν, μπαίνει τέλος στην παραβατικότητα

Ο κ.Μητσοτσάκης στην ομιλία του στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο έφερε το παράδειγμα ενός φοιτητή, είπε ότι αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρόμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότωφ στα υπόγεια.

Μπορεί να πάρει πτυχίο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντριπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μια πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα είναι αλλιώς, είπε.

Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές πρακτικές μαφιόζων και πολιτικών μπράβων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο.

«Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει τη γνώση, καθώς διάφορες μικροομάδες διαλύουν μαθήματα, την έρευνα -αφού δεν μπορεί να οργανωθεί ελεύθερα ένα συνέδριο αν διαφωνούν «μπαχαλάκηδες»-, τον πολιτισμό -γιατί πολλά κτίρια είναι μνημεία- και τους πολίτες -γιατί οι βανδαλισμοί κοστίζουν.

Απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρος σημαίνει η κατάργηση του ασύλου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είναι λάθος η Πολιτεία να συμβιβάζεται είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο και επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα». «Επί δικών σας ημερών (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο». Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τις σπουδές του. «Άκουσα κάτι από τα έδρανα της ΝΔ. Να αναπαράγεται μια αθλιότητα από τα έδρανα της ΝΔ. Μια αθλιότητα στο ιντερνετ που λέει ότι πήρα μεταγραφή από την Βουλγαρία. Είχα την τιμή να περάσω στο ΕΜΠ και να πάρω πτυχίο. Το ΕΜΠ είναι 7ο στην διεθνή κατάταξη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «εσείς κύριε Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.Παραλείψατε να αναφερθείτε στην ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Με το καλημέρα ακυρώσατε την ίδρυση της Νομικής Σχολης της Πάτρας. Με ποια κριτήρια; Το επιχείρημα για τους πολλούς άνεργους νομικούς είναι καφενειακού χαρακτήρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σπουδή και η βιασύνη της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλεται στην ιδεολογική εμμονή της. Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ασύλου, είπε «η εκρίμησή μου είναι ότι η ΝΔ επιλέγει φέρνοντας εσπευσμένα το ζήτημα να πάει σε μια πρώτη ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση με την αριστερά και προοδευτική παράταξη στο σύνολό της. Γι αυτό και η διαρκής επίκλησή σας όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο ΚΙΝΑΛ. Δεν ξέρω τι θα πράξει. Αναρωτιέμαι όμως. Μήπως το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν η αιτία να έχουμε προηγούμενο διάστημα κρούσματα βίας εξαιτίας της σημερινής νομικής ισχύος του πλαισίου που ισχύει τα τελευταία 3 χρόνια; Η πραγματικότητα είναι ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Δείχνετε μια ιδεολογική εμμονή. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε με το άσυλο που έχουμε σήμερα υπάρχει πρόβλημα ούτε τα υπαρκτά κρούσματα βίας και παραβατικότητας έχετε εσείς θέμα. Η ιδεολογική σας εμμονή αφορά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά και ότι αυτό συμβολίζει στην ελληνική κοινωνία και την πραγματικότητα. Ότι αυτό συμβολίζει κοινωνικά και πολιτισμικά. Μια εμμονή που εκκινεί από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο χώρο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο και την διαρκή μεροληψία σας υπερ των ιδιωτικών σχολών και πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ότι συμβολίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και αναφέρομαι στην σύνδεσή του με τα κινήματα της νέας γενιάς και σε ότι συμβολίζει και αναφέρομαι με τον αγώνα της νεολαίας ενάντια στην 7χρονη δικτατορία. Άλλωστε δεν ήταν λίγες φορές οι πιο ακραίοι εκφραστές της υπερδεξιάς ιδεολογίας που έχετε το θράσος να την λέτε προοδευτική, ο Βορίδης, Γεωργιάδης έχουν μιλήσει για την ανάγκη της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Αρα να σταματήσει ότι την εκφράζει που είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Μιλώντας για τις παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια είπε ότι «παρασύρεστε σε πολιτικές υποβάθμισης των ελληνικών πανεπιστημίων. Το έργο έχετε να επιδείξετε από το 90 και μετά; Ποιο ήταν διαχρονικά το σχέδιο της παράταξής σας; Έχετε την ίδια και απαράλλακτη γραμμή. Σταδιακή αποκρατικοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους και κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και κατάργηση του ασύλου.

Αυτό είναι το όραμά σας. Το 2015 αφήσατε πίσω σας τοπίο διάλυσης. Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν προϋπολογισμούς που δεν κάλυπταν τις βασικές τους ανάγκες».

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Εκρηκτικό κλίμα στην συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου συζητείται το διυπουργικό νομοσχέδιο προκάλεσε σαν τροπολογίες της κυβέρνησης που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση για το πλαφόν στις χρυσές συντάξεις.

Ηδη οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 αποχώρησαν καταγγέλλοντας την διαδικασία.

Παίρνοντας το λόγο στη Βουλή ο κ. Βρούτσης που έφερε και τις σχετικές τροπολογίες ανέφερε: «βιάστηκαν να αποχωρήσουν. Ίσως ορισμένων η αποχώρηση να είναι και εσκεμμένη. Η ρυθμίσεις που φέρνω έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η πρώτη διάταξη που φέρνουμε είναι η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% και για την ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις. Το πρόβλημα που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει σχέση με τις 120 δόσεις είναι ότι δεν είχαν εκκαθαριστεί οι οφειλές του 2017 και 2018 και οι οφειλέτες δεν μπορούσαν να τις εντάξουν στην ρύθμιση.

Το δεύτερο ζήτημα, κορυφαίο επίτευγμα της κυβέρνησης, είναι το πρώτο βήμα για το ψηφιακό άλμα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας κρύβεται από την βαριά κληρονομία που μας άφησε. Πάνω από 170 χιλ εκκρεμείς συντάξεις. Και σήμερα ενσωματώνουμε τον ΑΤΛΑ στο ψηφιακό σύστημα. 1.6.2020 το 37% των συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση από την προωθούμενη ρύθμιση θα ανέλθει σε 550 χιλ ευρώ για το 2019, 1,314 εκατ ευρώ για το 2020, 1,579 εκατ ευρώ για το 2021, 1,708 εκατ ευρώ για το 2022 και 1,850 εκατ ευρώ για το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση από την προωθούμενη ρύθμιση θα ανέλθει σε 550 χιλ ευρώ για το 2019, 1,314 εκατ ευρώ για το 2020, 1,579 εκατ ευρώ για το 2021, 1,708 εκατ ευρώ για το 2022 και 1,850 εκατ ευρώ για το 2022.