Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου πλέον Δημότη Κισσάμου Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.



Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του: “Εκπληρώνω οφειλόμενο χρέος εκ μέρους της Πολιτείας ευρισκόμενος σήμερα εδώ. Όλοι μαζί αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής κάνοντας τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα σε μια μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία της Ορθοδοξίας. Σε ένα μεγάλο τέκνο της Κρήτης, στον παππού της Κρήτης. Στον αοίδιμο, μακαριστό Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη



Και νιώθω διπλά την τιμή γιατί με ευλόγησε ο Θεός να τον γνωρίσω από κοντά σε άλλα χρόνια και να παρακολουθώ όπως όλοι οι Έλληνες, όλα αυτά τα χρόνια την πορεία του. Τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, την δύναμη που δίνει η Ορθοδοξία στον άνθρωπο να εργαστεί υπό όρους δικαιοσύνης για να καταξιωθεί επί γης και να γίνει εικόνα και ομοίωση του δημιουργού του. Αυτό το ανθρωπιστικό μήνυμα που είναι το ίδιο το μήνυμα του πολιτισμού μας, το υπηρέτησε ο Ειρηναίος Γαλανάκης όσο λίγοι. Και το υπηρέτησε υπηρετώντας ταυτόχρονα την έννοια της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γιατί γνώριζε από τότε – και τώρα αποδεικνύεται – η αλήθεια αυτού του αξιώματος. Ότι χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς κοινωνικό κράτος που βοηθάει τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε πραγματική δημοκρατία”.