Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, το οικονομικό επιτελείο και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με «βαριά γαλόνια» έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία

 Ο γύρος των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρωτεύουσες όπου λίγο ώς πολύ λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωζώνη, δεν θα είναι τελευταίος, καθώς πέρα από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, που ήδη έχουν ξεκινήσει, οι συμμαχίες και οι ισορροπίες στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα είναι αυτές που όχι μόνο θα γείρουν την πλάστιγγα αλλά θα επιταχύνουν τις εξελίξεις για τον υπ’ αριθμόν ένα στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, τη μείωση των πλεονασμάτων.

 Αναμφίβολα, οι πόντοι που έχει κερδίσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες με το πυκνό νομοθετικό έργο και τον οργασμό διυπουργικών συσκέψεων για την επιτάχυνση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων, καταγράφονται στα θετικά και θα μετρήσουν ιδιαιτέρως στα τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με τους ομολόγους του, αλλά και σε όλες τις Συνόδους που έρχονται.

  Ωστόσο, ουδείς στην Αθήνα τρέφει την ψευδαίσθηση ότι αυτός ο μαραθώνιος μπορεί να είναι υπόθεση του ενός, καθώς, πέρα από το ευνοϊκό momentum που δείχνει να διαμορφώνεται, είναι κοινή πεποίθηση ότι η τεχνική προετοιμασία θα πρέπει να είναι αψεγάδιαστη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σχηματικά η διαπραγματευτική ομάδα απαρτίζεται από τρεις κύκλους, οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται.

 ΤΑ «ΓΡΑΝΑΖΙΑ»

  Κατ’ αρχάς, υπάρχει η ομάδα των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσο. Και οι δύο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ωστόσο αυτό που τους καθιστά υπερπολύτιμα «εργαλεία» είναι η μακρά τους εμπειρία σε τέτοιου είδους «στενές επαφές» με τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Πέτσας ήταν το βασικό «γρανάζι» στο ΓΛΚ όταν ο Χ. Σταϊκούρας ήταν αναπληρωτής υπουργός και γνωρίζει από πρώτο χέρι όλα τα... τερτίπια και τις κακοτοπιές των Βρυξελλών -και όχι μόνο-, ενώ διατηρεί άριστη σχέση με τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου. Αντίστοιχα, ο Α. Σκέρτσος ήταν διευθυντής του γραφείου του Γ. Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, έχοντας απέναντί του τη σκληρή τρόικα και τον Β. Σόιμπλε. Ρόλο- κλειδί στις διαβουλεύσεις για τα πλεονάσματα θα παίξει η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

 

Πρόκειται για διπλωμάτη με μακρά εμπειρία, η οποία είχε την ατυχία να  βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ν. Κοτζιά, αλλά πάνω απ’ όλα αυτό που θα μετρήσει για το χτίσιμο συμμαχιών είναι η πολυετής θητεία της στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες. Η δεύτερη ομάδα είναι αυτή του υπουργείου Οικονομικών.

 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα σηκώσει το βάρος όλων των κρίσιμων συζητήσεων στο Eurogroup και αναμφίβολα η εμπειρία του στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επί κυβερνήσεως Σαμαρά, του δίνει το πλεονέκτημα να μπορεί να διαβάζει πίσω από τις γραμμές.

Εν αναμονή των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν τα κρίσιμα πόστα στην Κομισιόν της Γερμανίδας Φον ντε Λάιεν, αλλά κι έχοντας πλήρη επίγνωση του ότι ο διαφαινόμενος εμπορικός-νομισματικός πόλεμος αλλά και ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit θα στρέψουν αλλού την προσοχή των Ευρωπαίων, ο υπουργός Οικονομικών κρατά χαμηλά τους τόνους, ακολουθώντας τη βήμα προς βήμα προσέγγιση.

Πολύτιμος αρωγός του θα είναι, κατ’ αρχάς, ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού. Εξέχων αναλυτής της ευρωπαϊκής κρίσης Δημόσιου Χρέους, ο πρώην γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. θα λειτουργήσει ως κυματοθραύστης στις συνεδριάσεις του Euroworking Group, όπου θα αναλυθούν όλα τα κρίσιμα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, πριν ληφθούν οι αποφάσεις στο Eurogroup.

Με αυτά τα δεδομένα, η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα εξασφαλίσει τη ροή επαρκών και πάνω απ’ όλα αξιόπιστων στοιχείων για τη δυναμική του Προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα. Υπερπολύτιμη χαρακτηρίζεται η θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2009-2014, ως μέλος του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων. Η τρίτη ομάδα αποτελείται από τον σκληρό πυρήνα των τεχνοκρατών.

Η Ιουλία Αρμάγου, νυν γενική διευθύντρια Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού και πρώην γ.γ. στο ΓΛΚ, αλλά και η Σταυρούλα Μηλιάκου, γενική διευθύντρια Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων, είναι υπηρεσιακά στελέχη με τεράστια εμπειρία σε νευραλγικά πόστα του ΓΛΚ και η συμβολή τους θα είναι καθοριστική. Υστατος αλλά όχι τελευταίος, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, δεν είναι απλώς ο άνθρωπος που έβγαλε τρεις ποιοτικές εκδόσεις ομολόγων, ρίχνοντας γέφυρες στις αγορές, αλλά είναι κυρίως εκείνος που «υποχρεώνει» τον ESM να αναθεωρήσει τις παραδοχές της Ανάλυσης Βιωσιμότητας για τα επιτόκια αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τον δρόμο και για τη μείωση των πλεονασμάτων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ