Σε μια στιγμή που το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης για το σκοπιανό κορυφώνεται με τον Μάθιου Νίμιτς μετά την Αθήνα να βρίσκεται στα Σκόπια σήμερα, η ΝΔ επιμένει στη σκληρή γραμμή ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «σαλαμοποίηση» της λύσης. Προκρίνει ενιαία και αδιαίρετη λύση-πακέτο, στέλνοντας εμέσως πλην σαφώς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια συμφωνία που δεν θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος βγήκε από τη συνάντηση που είχε με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, την Τρίτη, ακόμη πιο ανήσυχος για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Ο βασικός λόγος ήταν ότι ο κ. Νίμιτς του εξέφρασε την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω αλλά σταδιακά. Οσον αφορά στα ονόματα, εφόσον βρεθεί λύση, θα είναι γύρω από την Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία, όχι στην αγγλική τους εκδοχή, αλλά στην σλαβική γλώσσα και αμετάφραστο όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί τα Σκόπια να το δεχθούν όταν 140 χώρες σήμερα τα αποκαλούν Μacedonia.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας» δήλωσε ο Γ.Κουμουτσάκος. Επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ ότι η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Η μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Συντάγματος στη γειτονική χώρα σύμφωνα με τη ΝΔ η οποία, όμως, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις Νίμιτς.

Τη γραμμή της ΝΔ παρουσίασε η εκπρόσωπος του κόμματος, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες.
«Επιμένουμε στην απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης της FYROM» τόνισε. «Η ΝΔ είναι υπέρ μιας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από την ΠΓΔΜ ότι η χώρα – όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί». Η ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως «Μακεδονικό έθνος» όπως το επικαλέστηκε μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς για άλλη μια φορά».

Κατέληξε τονίζοντας ότι «είναι οι πολίτες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους και γράφουν την ιστορία της, και ο ελληνικός λαός έχει δείξει πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Συνεπώς επιμένουμε σε μία ολοκληρωμένη λύση η οποία θα περιλαμβάνει και θα επιλύει όλα τα παραπάνω θέματα μονομιάς και έναντι όλων».

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ έχει οριστεί για τις 7 και 8 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών και βουλευτών του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

«Εάν δεν τα λύσουμε όλα πακέτο, πριν μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα να υλοποιηθούν στη συνέχεια, θα έχει χαθεί για την Ελλάδα το κεκτημένο του Βουκουρεστίου» σχολίασε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που είχε χειριστεί το σκοπιανό το 2007- 2008 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Συνεχίζεται ο πόλεμος των βίντεο

«Αν πάμε δέκα χρόνια πίσω άλλοι θα είναι χαμένοι» απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου με τις προ δεκαετίας αναφορές του ίδιου για τη στάση της ΝΔ στο θέμα του ονοματολογικού της πΓΔΜ. «Θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον να μας παίξει το Μέγαρο Μαξίμου τις προ δεκαετίας δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του, τότε που τα Σκόπια ήταν Μακεδονία και η Αμερική ο μεγάλος εχθρός και το ΝΑΤΟ θα διαλύονταν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Γεωργιάδης.