Οι μίνι διακοπές για την κυβέρνηση τέλειωσαν, τα κεφάλια μέσα εν όψει ενός δύσκολου φθινοπώρου. Από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Αθήνα όπως και οι περισσότεροι υπουργοί και οι συσκέψεις θα διαδεχθούν η μία την άλλη.

Οι ανησυχίες για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση που θα επηρεάσει ασφαλώς και την εύθραυστη ελληνική οικονομία, είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για να δρομολογηθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα που προέκυψε στη Σαμοθράκη, με τη συμμετοχή των υπουργών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου.

Κρίσιμα θεωρούνται και τα ταξίδια του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 22 Αυγούστου με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 θα είναι στο Βερολίνο για συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, στις 2 Σεπτεμβρίου πετά για Άμστερνταμ, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών.

Προτεραιότητες θα είναι τα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης με πρώτο το επενδυτικό και εν συνέχεια το φορολογικό. Το επανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, στην πρώτη του συνέντευξη στους Financial Times με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών.

Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, ενώ εντός Σεπτεμβρίου δρομολογείται η πλήρης άρση των capital controls, αλλά και τη συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή του 1/3 του χρέους ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ένα από τα πλέον καυτά μέτωπα για την κυβέρνηση είναι το θέμα της εφαρμογής του νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Εν μέσω θέρους οι μόνες αντιδράσεις ήταν η υψηλή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής και δύο διαδηλώσεις φοιτητικών συλλόγων -αρκετά μεγάλες για την περίοδο.

Το φθινόπωρο θα φανεί αν μπορεί να εφαρμοστεί η νέα πραγματικότητα, αφού και μερίδα πανεπιστημιακών αντέδρασε με κείμενα. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πάντως, έχει ήδη οργανώσει σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον τρόπο που η νέα διάταξη θα λάβει σάρκα και οστά.

Αιχμή του υπουργείου Εργασίας το επόμενο διάστημα και η τροποποίηση του πλαισίου που θα παίρνονται οι αποφάσεις για απεργία στους εργασιακούς χώρους.

Ήδη, το ΠΑΜΕ είναι επί ποδός πολέμου. «Το δικαίωμα στην απεργία και η ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης κατακτήθηκαν με σκληρούς, αιματηρούς αγώνες. Σήμερα η μάχη για τις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες περνάει μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, από την ίδια τη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στις εξελίξεις και το κίνημα. Το ΠΑΜΕ έχει ήδη καλέσει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμαστούν καλά και σχεδιασμένα απέναντι στη νέα επίθεση κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων»,έγραψε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ο Θανάσης Γκώγκου, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είναι επίσης ένα από τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης περιόδου, δεδομένου ότι το θέμα της ασφάλειας ήταν ένα από τα ζητήματα που έβαλε μπροστά η ΝΔ, τόσο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών, όσο και στην προεκλογική εκστρατεία των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Ήδη η ΕΛΑΣ ζητά συγκεκριμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσει την ανομία του Ρουβίκωνα και των μολότοφ, μεταξύ άλλων.

Mία ακόμα καυτή πατάτα για την κυβέρνηση είναι το θέμα της ΔΕΗ. Ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ, Κωστής Χατζηδάκης έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι «η εταιρεία την βγάζει δεν την βγάζει». Ορόσημο για την Επιχείρηση είναι η 31η Οκτωβρίου, που είναι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της λεγόμενης μετα-μνημονιακής εποπτείας.

«Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ» είπε πρόσφατα ο υπουργός στα Παραπολιτικά 90,1, σε μια συνέντευξη-«ποταμό» για το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Τέλος, η κυβέρνηση καλείται να δώσει δείγματα γραφής και στο θέμα των επενδύσεων. Ναυαρχίδα, η υπόθεση του Ελληνικού με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι εντός του Αυγούστου θα εκδοθούν οι τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκκρεμούν για την συνέχιση της επένδυσης στο Ελληνικό.