Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ήταν το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στο εξωτερικό (πέραν της πρώτης επίσκεψης που παραδοσιακά κάνουν οι Έλληνες πρωθυπουργοί στην Κύπρο) με στόχο να προωθήσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης για την οικονομία (με αιχμή τα πρωτογενή πλεονάσματα), αλλά και τα εθνικά θέματα.

Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του επίσκεψη, μετά την Κύπρο, σε ξένη πρωτεύουσα, κάτι που επισήμανε και ο κ. Μακρόν στις δικές του δηλώσεις.

Αναφερόμενος στους στόχους των επισκέψεών του, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατοτητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων».

Ο πρωθυπουργός ο οποίος στις δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, απηύθυνε πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, προσδοκά τη γαλλική στήριξη σε ένα «αναπυξιακό σοκ» στη χώρα μας και στην κατανόηση για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Γαλλική «ασπίδα» στις προκλήσεις Ερντογάν

Στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, το μήνυμα του Μακρόν ήταν παραπάνω και από ηχηρό. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι Παρίσι και Βρυξέλλες δεν πρόκειται να δείξουν αδυναμία στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην οικονομία, θυμίζοντας ότι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Γαλλία ήταν σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων. «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας» σημείωσε.

Σταθερή φίλη της Ελλάδας η Γαλλία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε τη στήριξη που παρείχε η Γαλλία όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον γάλλο Πρόεδρο.

Ταυτόχρονα θέλησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. «Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος» σημείωσε.