Ένα έγγραφο-ντοκουμέντο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» όπου αποδεικνύει ότι 223.000 συντάξεις δεν επανυπολογίστηκαν. Πρόκειται για έγγραφο της Διεύθυνσης Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του ΕΦΚΑ το οποίο αποκαλύπτει την αλήθεια μετά τις έντονες πιέσεις που είχε ασκήσει ο υπουργός Εργασίας, αλλά και ο νέος διοικητής του Φορέα, Χρήστος Χάλαρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Βρούτσης πίεζε τους προηγούμενους μήνες ασφυκτικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει τα πραγματικά δεδομένα στους συνταξιούχους μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Τώρα, από τη θέση του υπουργού δηλώνει αποφασισμένος να τηρήσει τη δέσμευση αποστολής των νέων εκκαθαριστικών μέσα στον Σεπτέμβριο.
Η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυβε τον επανυπολογισμό σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο παλαιούς συνταξιούχους, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών, αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι λόγοι της απόκρυψης ήταν δύο:

1. Για να μην δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική προσωπική διαφορά.
2. Για να μην διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν, αν εφαρμοζόταν ο νόμος Αχτσιόγλου (Ν.4472/2017), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου. 

Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού, καθώς έχει ήδη παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους.
eggrafo-vroutsi_2

Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όπου με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε:

«Έγγραφο-ντοκουμέντο (στα ΝΕΑ) του υπουργείου Εργασίας αποδεικνύει ότι δεν επανυπολογίστηκαν 223.000 συντάξεις!» 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ που χθες μιλούσε για fake news θα ζητήσει συγγνώμη;;;».



Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βρούτσης την Τρίτη το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι καθυστερούν τα εκκαθαριστικά σε περίπου 223 χιλιάδες συνταξιούχους καθώς δεν έχει γίνει επαναϋπολογισμός ενώ ανακοίνωσε ότι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούν τις 470 χιλιάδες.