Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Μάτι: Άμεση αποκατάσταση της περιοχής και μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο και αφορούσε τις άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της περιοχής στο Μάτι.
Με την ΠΝΠ -και πλέον το σχέδιο νόμου- δίνεται η δυνατότητα να χαραχθεί τάχιστα με συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΤΕΕ, ένα νέο πρότυπο χωρικό σχέδιο για την περιοχή, επιλύοντας προβλήματα δεκαετιών και θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής εκ νέου.
Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας («ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ») με αυξημένη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και θεσμικών φορέων, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να προχωρήσει σε σχέδιο δράσης για την περιοχή.
Αναλυτικότερα:
1. Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, προερχόμενος από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Η εταιρεία θα διοικείται από 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, και από πέντε μέλη με κοινωνική και πολιτιστική δράση ή με γνώσεις συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας, τα οποία θα υποδεικνύονται από τα Σωματεία της πληγείσας περιοχής που ανέπτυξαν κοινωφελή δράση μετά την πυρκαγιά της 23.7.2018.
3. Η Εταιρεία θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Για λόγους ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και ευελιξίας, θα επιτρέπεται να αναθέτει μελέτες ή έργα για λογαριασμό και προς όφελος του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος και των κατοίκων των Δήμων αυτών, χωρίς να δικαιούται για το λόγο αυτό οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή αποζημίωση.
4. Κύριος πόρος της Εταιρείας θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός για την αρωγή των πυροπλήκτων ενώ θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Παράλληλα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Συγκεκριμένα, προβλέπει:
1. Την κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών από τις δασικές πυρκαγιές και πλήρης υγειονομική κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ
2. Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31-7-2020
3. Την παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής μέχρι 10-8-2020.
4. Την αποκατάσταση του χώρου και της νόμιμης περίφραξης, από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018
5. Την άμεση ανάθεση (έως 30-10-2019) και ολοκλήρωση (έως 30-6-2020) των απαιτούμενων συμβάσεων για τις προβλεπόμενες δράσεις, οι δαπάνες των οποίων βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό.
Τέλος, ως προς τις άμεσες ανάγκες, δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με αποφάσεις του να προχωράει τάχιστα σε ενέργειες, που διασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία των πολιτών από εστίες κινδύνου. Όπως το οικόπεδο όπου είχε συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης και του οποίου ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε άμεσα τον προηγούμενο μήνα.
Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί την Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με επισπεύδοντα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.
Μητσοτάκης: «Δέσμευσή μου να γίνει το Μάτι καλύτερο από πριν»
Στα τέλη Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το οικόπεδο, χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή από την περυσινή καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, επί της Λ. Μαραθώνος, στην Α' είσοδο του Ν. Βουτζά.
Τότε ο πρωθυπουργός είχε τονίσει την προσωπική του δέσμευση, και της κυβέρνησης ευρύτερα, να γίνει το Μάτι καλύτερο από πριν.
«Τελικά ήταν πιο απλό και εύκολο να καθαριστεί, το οικόπεδο-βόμβα αλλά κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι στόχος και προσωπική του δέσμευση είναι να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές. Ήδη, ανέφερε πως για το σχέδιο αναγέννησης της περιοχής ενδιαφέρονται ξένα πανεπιστήμια και σημείωσε πως σε ένα έτος θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασυγκρότησή της, στο οποίο θα συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών η οποία θα συνδιαμορφώσει το μέλλον της περιοχής.