«Δεν θα δώσουμε σε καμία περίπτωση συγχωροχάρτι στο ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του στη ΔΕΗ», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Online» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΔΕΗ και το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «σίγουρα υπάρχει ένα θέμα ευθυνών και υπάρχει και ένα ζήτημα θράσους από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αντί να αντιμετωπίζει το ζήτημα με μια αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα βγαίνει και παριστάνει τον κατήγορο».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι κατήγοροι, είναι κατηγορούμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα επομένως το ζήτημα είναι ανοιχτό πολιτικά. Σε σχέση με τη Δικαιοσύνη αν προκύψουν ζητήματα προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκαλύψει τίποτα». 

Ερωτηθείς αν είναι στις σκέψεις του η κατάργηση της πλαστικής σακούλας, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως «Πρέπει πρώτα από όλα να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ξεκίνησε να εφαρμόζεται εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, υπάρχουν κάποια επιμέρους ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δούμε. Τις επόμενες μέρες να δω την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης για να συζητήσουμε περαιτέρω για το θέμα και σύντομα θα ανακοινώσουμε ότι θα μπει και ένας συντονιστής της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πλαστικών συνολικά στην Ελλάδα. Για να δούμε πως μπορούμε να πάμε γρήγορα όχι στην κατάργηση αλλά στον περιορισμό των πλαστικών και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μιας χρήσης πλαστικών. Για το θέμα της ανακύκλωσης και των σκουπιδιών».
 
Για το θέμα της ανακύκλωσης και των σκουπιδιών, τόνισε ότι «Η μια πρωτοβουλία μας έχει να κάνει με τον καφέ κάδο. Με τον καφέ κάδο θέλουμε να δώσουμε μια προτεραιότητα στα οργανικά απόβλητά, εάν διευρυνθεί η χρήση του καφέ κάδου θα έχουμε σε λίγα χρόνια ένα νέο τοπίο σε σχέση με την ανακύκλωση, θα κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα προς τα μπρος. Από εκεί και πέρα έχουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων μέσω οργανωμένων μονάδων, όπως αυτές που λειτουργούν στην Ήπειρο και στη Δυτ. Μακεδονία. Οι συγκεκριμένες περιφέρειες έχουν βάλει τα γυαλιά στις υπόλοιπες περιφέρειες και στους δήμους της χώρας διότι είναι σύγχρονες ευρωπαϊκές μονάδες που έγιναν με ΣΔΙΤ. Στην Αττική δυστυχώς η κα Δούρου είχε ακυρώσει μια αντίστοιχη προσπάθεια που είχαμε κάνει με τον τότε Περιφερειάρχη, τον κ. Σγουρό, και τώρα είμαστε μπροστά στη πιθανότητα να βρεθούμε με λόφους σκουπιδιών στην Αττική. Η μονάδα που υπάρχει στη Φυλής αντέχει για ένα χρόνο ακόμα. Θα συνεννοηθούμε με τον κ. Πατούλη να δούμε ποιες προσωρινές, εμβαλωματικές λύσεις θα βρούμε και παράλληλα θα δουλέψουμε για να κάνουμε πράξη τέτοιες μονάδες». 

Αναφερόμενος στα διαφορετικό στοιχεία που υποστηρίζει ο κ.Αδαμίδης για το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ, σημείωσε πως είναι αυτά που λέει καθώς είναι μετρημένα, είναι επίσημα στοιχεία, είναι ισολογισμοί και καλό είναι να συμφωνήσουμε ότι τώρα που μιλάμε.

«Κάποτε πρέπει να μάθουμε να συμφωνούμε τουλάχιστον στα βασικά δεδομένα, δεν είναι δικοί μου λογαριασμοί, είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και βγάζει επίσημους ισολογισμούς. Ας μη διαφωνούμε επί των πραγματικών στοιχείων...», πρόσθεσε στη συνέχεια. 

Για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, είπε πως «Βγήκε μια έκθεση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, μόνο, έχει ζημιωθεί 683 εκ. Ξέρουμε ότι αν είχαν τις παλιές λιγνιτικές τουλάχιστον μονάδες κλειστές και πληρώναμε τους εργαζομένους κανονικά θα ήταν χαμηλότερο το κόστος». 

Τέλος, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι είναι εφικτή η διάσωση της ΔΕΗ με τα μέτρα που ελήφθησαν, ανέφερε ότι «Έχουμε μπροστά μας δύο τεστ, το πρώτο τεστ είναι στις 24/9 που θα βγει η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή και πιστεύουμε ότι το πράγμα θα πάει καλά. Και το δεύτερο τεστ είναι οι διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή, τους θεσμούς, που θα έρθουν τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για το τοπίο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας να περάσουμε αυτούς τους δύο σκοπέλους έτσι ώστε η ΔΕΗ να πάρει το δρόμο της. Η εξυγίανση της ΔΕΗ έχει έναν ορίζοντα τριετίας αλλά σημασία έχει τώρα να μπουν γερές βάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά.». 

Για τους οφειλέτες της ΔΕΗ, είπε πως  «Αυτοί που χρωστάνε βασικά είναι οι Περιφέρειες γύρω στα 60 εκ. και οι δήμοι γύρω στα 100 εκ. και συζητάμε μαζί τους να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Από φορείς δημόσιους υπάρχει κάποιο χρέος από τη ΣΤΑΣΥ και από τα κόμματα, μπορώ να σας πω για τη ΝΔ, η ΝΔ δεν χρωστάει. Έχει ρυθμίσεις τις οφειλές της στη ΔΕΗ και μένουν προς πληρωμή δύο δόσεις 6 χιλιάδων η κάθε μια, ενώ για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές είπε ότι «Το πρώτο που κάνουμε είναι να αυξάνουμε την πίεση με αποκοπές ρεύματος. Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει 30 χιλ. αποκοπές γιατί δεν θέλουμε μόνο να μιλάμε θεωρητικά για αυτό το θέμα, θέλουμε να υπάρχει συγκεκριμένη δράση και να υπάρχει ένα μήνυμα γενικότερα ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια τέτοια αντικοινωνική συμπεριφορά»

«Μιλάμε για τους «πονηρούληδες» που δεν πληρώνουν» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη