Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές οδήγησε στην ανεργία εκατοντάδες κομματικούς και συνεργάτες αριστερής διακυβέρνησης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απασχολούνταν σε γραφεία υπουργών και υφυπουργών, βουλευτών και προέδρων οργανισμών ως μετακλητοί υπάλληλοι, επιστημονικοί συνεργάτες και ειδικοί σύμβουλοι. Από την επομένη κιόλας των εθνικών εκλογών τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πλατεία Κουμουνδούρου θύμιζαν ΟΑΕΔ, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως νέοι στην ηλικία, αναζητούσαν εναγωνίως λύση στο πρόβλημά τους.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, η «στρατιά» των ανέργων της Κουμουνδούρου, της οποίας ο βιοπορισμός τα τελευταία χρόνια εξαρτιόταν από τον κρατικό κορβανά, αριθμεί περί τα 600 άτομα. Στην πλειονότητά τους δεν πρόκειται για ανθρώπους που… είδαν φως και μπήκαν μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την εξουσία, αλλά είχαν διακριθεί για την προσήλωσή τους στο κόμμα από την περίοδο του αντιμνημονιακού αγώνα και όταν έφτασε η ώρα της νίκης οι «κόποι» τους ανταμείφθηκαν δεόντως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόβλημα με τους εκατοντάδες «ξεκρέμαστους» μετακλητούς και επιστημονικούς συνεργάτες της κυβέρνησης της Αριστεράς απασχολεί και την ηγεσία της Κουμουνδούρου, με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, να επιχειρεί να βρει λύση. Αλλωστε, η επιμονή του στην πρόταση για καταβολή στα ταμεία του κόμματος του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των μελών της Κ.Ο. συνδέεται και με αυτό το ζήτημα. Από τις κρατήσεις υπέρ του κόμματος σε σημαντικό βαθμό θα καλυφθεί η μισθολογική δαπάνη εκείνων που θα «προσληφθούν» στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα, για το πώς θα στελεχωθούν οι κομματικές υπηρεσίες της Κουμουνδούρου έχει συσταθεί και άτυπη επιτροπή από μέλη της Κ.Ε., που εξετάζει τα κριτήρια των υποψηφίων προς αξιοποίηση σε αυτές.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο και τείνει να προσλάβει διαστάσεις εσωτερικής αντιπαράθεσης διότι οι επιτελείς της Κουμουνδούρου και το γραφείο του Αλ. Τσίπρα έχουν δεχθεί σωρηδόν αιτήματα πρώην βουλευτών και υπουργών για τακτοποίηση «ημετέρων». Ο δε Π. Σκουρλέτης δέχεται επικρίσεις από στελέχη του προεδρικού μπλοκ ότι σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργεί «μεροληπτικά», γιατί ενδιαφέρεται περισσότερο για συνεργάτες πρώην βουλευτών και υπουργών που προέρχονται από την ομάδα» των «53+».

Επίσης, δεν είναι μόνον οι μετακλητοί ή οι επιστημονικοί συνεργάτες των πρώην βουλευτών που αναζητούν καταφύγιο στην Κουμουνδούρου. Υπάρχει και μια ακόμη κατηγορία, αυτή των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων, που επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ απασχολούνταν στα πολιτικά γραφεία των μελών της κυβέρνησης και τώρα αναγκαστικά όλοι αυτοί, που επίσης είναι δεκάδες, θα πρέπει ή να επιστρέψουν στην εργασία τους ή να βρουν μια άκρη να «αποσπαστούν» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βασικό επιχείρημά που προβάλουν είναι πως, επειδή εξετέθησαν και υπάρχει κίνδυνος στοχοποίησής τους από τη «γαλάζια» κυβέρνηση, το κόμμα οφείλει να μεριμνήσει γι’ αυτούς. Σημειωτέον, δε, πως έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις πρώην βουλευτών που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν και διεκδικούν «απόσπαση» στο κόμμα.

Πρόσωπα από τα ΜΜΕ

Στους «ανέργους» της Κουμουνδούρου συμπεριλαμβάνονται πολλά πρόσωπα από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι κατά την περίοδο της χρυσής διακυβέρνησης «προσλαμβάνονταν» σε παραγωγές της ΕΡΤ -όχι μόνο ως δημοσιογράφοι- ή σε ενημερωτικά sites που ξεφύτρωσαν επί ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούσαν με έσοδα από τις διαφημίσεις τραπεζών, φορέων του Δημοσίου ή ακόμη και από άλλες πηγές, αμφίβολης νομιμότητας.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που είχε γίνει στο παρελθόν από πασίγνωστο δημοσιογράφο-στιχουργό και συγγραφέα, με αποδέκτη κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι για να τρέξει ένα site υπέρ των θέσεων της Αριστεράς «πληρωνόταν» από το υπουργικό γραφείο του.

Βέβαια, την επίμαχη αποκάλυψη την έκανε όταν το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου τον αποκήρυξαν επειδή πήρε θέση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα το 2015. Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα γίνουν προσλήψεις στα κομματικά ΜΜΕ και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης θα έχουν προτεραιότητα σε αυτά. 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 7/9/2019