Πολλαπλά οφέλη επιχειρεί να αποκομίσει η κυβέρνηση από τη μερική αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, κάτι που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ και, όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή θα τεθεί επισήμως το αίτημα από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.

Εργαλεία για την απεμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα εμπεριέχονται στη δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαΐου του 2016.

Το πρώτο μέτρο προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με χρήματα από τον ESM καθώς το επιτόκιο του Ταμείου είναι υψηλότερο από του ESM. Οι πόροι για την επαναγορά των δανείων μπορούν να προέρχονται από τρεις διαφορετικές πηγές. Στις δύο πρώτες, είτε ο ESM δανείζει την Ελλάδα για να εξοφλήσει τα δάνεια ΔΝΤ είτε αγοράζει απευθείας τα δάνεια.

Στην πρώτη περίπτωση οι αποπληρωμές εκτείνονται σε ορίζοντα μεγαλύτερο των 30 ετών.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα δάνεια, το «κέρδος» του ESM είναι προς διανομή με απόφαση του Eurogroup.

Το κέρδος

Το κέρδος της Ελλάδας από την αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε ποσοτικό επίπεδο, με τα 75 εκατ. ετησίως, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, αλλά έχει και ποιοτικό χαρακτήρα.

Αυτός δεν είναι άλλος από την επιρροή στο προφίλ του ελληνικού χρέους της πορείας εξυπηρέτησής του και της βιωσιμότητάς του, με την αναθεώρηση της ανάλυσης των θεσμών για όλα τα παραπάνω να θεωρείται δεδομένη. Μία αποπληρωμή του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ, με τη σύμφωνη γνώμη και την τεχνική βοήθεια από ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα εκπέμψει ένα ακόμα μήνυμα σταθερότητας από την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ακόμα θετικό μήνυμα από ελληνικής πλευράς μετά τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τα οποία καταρρίπτουν ρεκόρ ιστορικού χαμηλού αλλά και τον δείκτη οικονομικού κλίματος ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό δωδεκαετίας, ενώ σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η πλήρης άρση των capital controls.

Στόχος είναι αφενός η επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται ο στόχος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Fitch, Moody’s, Standard&Poor’s και DBRS εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι το προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν σε σταδιακή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Μία τέτοια εξέλιξη έχουν προβλέψει και επενδυτικές τράπεζες όπως η Barclays, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητες να μπει στην ομάδα των χωρών που κατέχουν «επενδυτική βαθμίδα» στο β' εξάμηνο του 2020.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αποπληρωμη του ακριβού δανείου του ΔΝΤ είναι ένα σενάριο το οποίο είχε συζητηθεί ήδη από το 2017, με την προηγούμενη κυβέρνηση να εξαγγέλλει πριν τις εκλογές του Ιουλίου ότι προτίθεται να εξοφλήσει το ΔΝΤ, χωρίς όμως να καταθέσει ποτέ το επίσημο αίτημα στο Eurogroup για να πάρει την απαραίτητη έγκριση. Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, η κυβέρνηση Τσίπρα μπήκε στη διαδικασία των προεκλογικών παροχών προκαλώντας τη δυσφορία των εταίρων. Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει το αίτημα και να αποπληρωθούν κανονικά οι δόσεις Ιουλίου αλλά και η επερχόμενη του Σεπτεμβ