«Θέλει να διαπραγματευθεί κάτι που εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, αναφερόμενος στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα είχε επιτύχει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Μια θέση την οποία ενστερνίστηκαν οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, και έκαναν σημαία αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αντίθετη άποψη.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Alpha, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέστησε σαφές ότι η ιδέα που είχε η Αθήνα ήταν μια ιδέα που δεν είχε συζητηθεί καν ακόμα με τις Βρυξέλλες, ότι προφανώς θα υπήρχαν αντιδράσεις από τους σκληρούς, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι είχε πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του Μιλώντας στο CNBC, θέλησε να εμφανίσει ότι την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτό, το είχε καταφέρει χωρίς καν να χρειαστεί να γίνει διαπραγμάτευση...
«Εχουμε την κυριαρχία να πάρουμε την απόφαση να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% για το 2020. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο κ. Τσίπρας, όταν ανέλαβε την εξουσία δεν αποδέχθηκε την πρόταση και θέλει να επαναδιαπραγματευτεί κάτι που εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Βεβαίως είχαμε συμφωνήσει για τα πλεονάσματα με την γνωστή ρύθμιση του 2,5% ενώ θα παράμενε ο ονομαστικός στόχος του 3,5% αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα από την δημιουργία αυτού του καταπιστευτικού λογαριασμού, του ενδιάμεσου λογαριασμού ο οποίος δέσμευε ένα ποσό από το γνωστό μαξιλάρι που θα χρησιμοποιούσαμε για να καλύψουμε το 1% μέχρι το 2022».

Στο ίδιο μήκος και κύματος ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος επέμεινε: «Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 με έναν δημοσιονομικό μηχανισμό που εγγυόταν τα χρήματα των εταίρων».