«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τότε που η Ελλάδα έγινε ισότιμο μέλος, ένας Ελληνας πολιτικός γίνεται αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό περιποιεί τιμή καταρχήν στην πατρίδα μας και μετά και στον ίδιον» δήλωσε ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α' Αθηνών ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 M", ερωτηθείς για τον ορισμό του Μ. Σχοινά ως αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Για το προσφυγικό ζήτημα που είναι πάλι στην "πρώτη γραμμή" της επικαιρότητας, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι «το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να γίνει είναι να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπέγραψε μια συμφωνία με την Τουρκία. Αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι ούτε την παρακολούθησε και κυρίως ούτε την επέβαλε στα σημεία που δεν εφαρμόζεται (...) Γι αυτό είπα ικανοποιήθηκα κατά κάποιο τρόπο από τις αρχικές δηλώσεις του κ. Σχοινά, γιατί άφησε να διαφανεί ότι αυτό δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί επί πολλού».

Ο κ. Κακλαμάνης συμπλήρωσε ότι «το δεύτερο είναι (ότι) πράγματι και εμείς εδώ πρέπει να κάνουμε μία αναδιάταξη ενδεχομένως της πολιτικής, δηλαδή (...) για να τελεσιδικήσει μια αίτηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και πέντε έως έξι χρόνια. Αν είναι πέντε έως έξι χρόνια η ιστορία, είναι σαν να μην υπάρχει (...)Αυτά είναι πράγματα τα οποία η κυβέρνηση τα έβαλε σε προτεραιότητα, περιμένω να δω και τις αλλαγές που έχει πει και ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν στη διαδικασία ασύλου, σεβόμενοι βέβαια τα ανθρώπινα δικαιώματα».