Τον έκτο, κατά σειρά, γραµµατέα της ιστορίας του αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, µε τη µάχη να έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο για τη διαδοχή του Πάνου Σκουρλέτη. Εκτός του τελευταίου, από το εν λόγω αξίωµα έχουν περάσει ο Νίκος Χουντής, ο ∆ηµήτρης Βίτσας, ο Τάσος Κορωνάκης και ο Παναγιώτης Ρήγας.

Με βάση τον προγραµµατισµό που έχει γίνει, υπολογίζεται ότι το τρίτο τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγµατοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους, πιθανότατα τον Φεβρουάριο. Oι σύνεδροι θα εκλέξουν την Κεντρική Επιτροπή και ακολούθως τα µέλη της θα επιλέξουν τον νέο γραµµατέα. Κατά το παρελθόν, οι διαδικασίες ήταν σχετικά ανώδυνες, καθώς ο γραµµατέας ήταν αποτέλεσµα συνεννόησης όλων των τάσεων και συνήθως η όποια τελική επιλογή δεν είχε καν αντίπαλη υποψηφιότητα. Τα πράγµατα τώρα έχουν πάρει εντελώς άλλη τροπή, δεδοµένου ότι οι διεργασίες συγχέονται σε µεγάλο βαθµό µε τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι ο νέος γραµµατέας θα πρέπει να εναρµονιστεί µε τις σύγχρονες ανάγκες του κόµµατος, να υπάρξει µετάβαση στις νεότερες γενιές, αλλά και να εκφράζει τα ανοίγµατα που θέλει να κάνει ο κ. Τσίπρας προκειµένου να εναρµονιστεί µε το 31,5% που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου. Ο κατάλογος των υποψηφίων έχει ανοίξει και στους διαδρόµους της Κουµουνδούρου κυκλοφορούν µια σειρά από ονόµατα για να αντικαταστήσουν τον κ. Σκουρλέτη. Πρέπει να σηµειωθεί ότι ο τελευταίος έχει αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης του συνεδρίου µετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε µε τον κ. Τσίπρα, σε µια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Με βάση όλες τις εκτιµήσεις, ο Νάσος Ηλιόπουλος θεωρείται το επικρατέστερο πρόσωπο για να αναλάβει τη θέση του γραµµατέα. Εχει διατελέσει γραµµατέας της Νεολαίας του Συνασπισµού, επικεφαλής του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας, υφυπουργός Εργασίας, ενώ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον ∆ήµο Αθηναίων. Ο κ. Ηλιόπουλος έχει πάρα πολλές συµπάθειες στο εσωτερικό του κόµµατος, είναι χαµηλών τόνων και, παράλληλα, είναι από τα λίγα πρόσωπα που έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα «αριστερό προφίλ». Επιπλέον, στο πρόσωπό του μπορεί να εκφραστεί η ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης, στην οποία στοχεύει ο κ. Τσίπρας. Συν τοις άλλοις, έχει πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, βρίσκεται κοντά στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την ομάδα των «53+». Οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια της Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει με ευκολία τη «γραμμή» της μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Χωρίς ρόλο

Στις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα φημολογείται εντόνως ότι υπάρχει και το όνομα της Ρένας Δούρου. Μετά την αποχώρησή της από την Περιφέρεια Αττικής έχει μείνει χωρίς ρόλο. Η σχέση της με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διερράγη και διαχρονικά διατηρούν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Η κυρία Δούρου είναι έμπειρο κομματικό στέλεχος, έχει περάσει από διάφορα πόστα, διατηρεί σημαντικά ερείσματα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ένα τμήμα του στελεχικού δυναμικού του κόμματος.

Στον αντίποδα, θεωρείται «κόκκινο πανί» κυρίως για ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσοι αντιτίθενται στην επιλογή αυτή επικαλούνται τις εκκρεμότητες που έχει με τη Δικαιοσύνη από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ενα άλλο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι, προκαλώντας, βεβαίως, θυμηδία σε στελέχη του κόμματος, είναι αυτό του Γιάννη Ραγκούση. Οσοι αναφέρονται στην περίπτωση του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, το κάνουν στη βάση της λογικής της διεύρυνσης, η οποία θα αποτυπώνεται και στο πρόσωπο του νέου γραμματέα. Μολονότι ο κ. Ραγκούσης εμφανίζεται εδώ και μήνες βασιλικότερος του βασιλέως, πάρα πολύ δύσκολα θα προχωρήσει μια τέτοια ιδέα, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσα κατά καιρούς έχει καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ζυμώσεις και συνεννοήσεις για να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δίνουν τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να επιλέξει με άνεση τον γραμματέα της αρεσκείας του, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει κάποια μεγάλη έκπληξη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 14/9/2019