Για «αλλαγή πλεύσης» συνολικά στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων της πολιτικής ζωής «χωρίς τα επικοινωνιακά σόου του παρελθόντος ή της μαζικής στοχοποίησης προσώπων, αλλά με σεβασμό στους θεσμούς» -όπως είναι και η γραμμή του πρωθυπουργού- μιλούν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην υπόθεση της Novartis.

Από την πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτουν, κατά τη ΝΔ, «σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο», για αυτό -όπως είπε και ο γραμματέας της ΚΟ, Σταύρος Καλαφάτης, προτείνεται η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κρίνουν για τις πολιτικές του οι πολίτες, ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει στραφεί με μήνυση κατά των Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου.

Η κατάθεση-υπόμνημα Σαμαρά

Aίσθηση, πάντως, προκαλεί η κατάθεση-υπόμνημα του Αντώνη Σαμαρά στον Άρειο Πάγο. Ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τη «σκευωρία Novartis», όπως αναφέρει. 

Επιπλέον, κάνει λόγο για «ευθεία σύνδεση μεταξύ των Εισαγγελέων Διαφθοράς και των κκ Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου. Όλες οι ενέργειες των Εισαγγελέων ήταν προσχεδιασμένες και σε πλήρη γνώση και καθ’ υπόδειξη των τελευταίων: ο κ. Τσίπρας αποφάσισε και παρήγγειλε την κατασκευή της σκευωρίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος, λόγω των ιδιοτήτων του, μερίμνησε ως «Ρασπούτιν» για την υλοποίησή της υποδεικνύοντας ενέργειες στην ευνοούμενή του Εισαγγελέα Διαφθοράς, βρέθηκαν οι πρόθυμοι μάρτυρες που κατέθεταν ό,τι κατά την εκάστοτε πολιτική συγκυρία εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, όλα αυτά δημοσιεύονταν σε συγκεκριμένα έντυπα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Τα επόμενα βήματα

Αυτό που απομένει είναι να κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση κατά του Δ.Παπαγγελόπουλου.

Η πρόταση πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ και σε αυτήν πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι πράξεις ή παραλείψεις που, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες.

Στη συνέχεια θα συγκληθεί η Ολομέλεια, η οποία σε μυστική ψηφοφορία (με πλειοψηφία 151 βουλευτών) θα αποφασίσει τη συγκρότηση ή μη προανακριτικής επιτροπής.