Mε στόχο την αποκάλυψη της πολιτικής σκευωρίας γύρω από το σκάνδαλο Novartis, και ειδικότερα των ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου, η κυβέρνηση βάζει στην τελική ευθεία την κοινοβουλευτική διερεύνηση αυτού του ζητήµατος αιχµής. Μέχρι τα µέσα της εβδοµάδας αναµένεται να κατατεθεί και επισήµως η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την οποία θα υπογράφουν 30 και πλέον βουλευτές, για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά µε τον κ. Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο, σύµφωνα µε τα στοιχεία της δικογραφίας που έφτασε στη Βουλή, υφίστανται σαφείς ενδείξεις για τέλεση αδικηµάτων. Στη συνέχεια και µετά την απόφαση της Ολοµέλειας θα οριστούν τα δώδεκα µέλη της επιτροπής και η προθεσµία µέσα στην οποία η επιτροπή οφείλει να υποβάλει το πόρισµά της και το σχετικό αποδεικτικό υλικό. Η επιτροπή έχει όλες τις αρµοδιότητες του εισαγγελέα πληµµελειοδικών, όταν αυτός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν ακολουθεί την τοξική πρακτική των µαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών και άλλων αντιπάλων µόνο και µόνο για επικοινωνιακά σόου και µικροκοµµατικά οφέλη, όπως έπραξε η προηγούµενη κυβέρνηση», απαντούν κυβερνητικά στελέχη στο επίµονο ερώτηµα των τελευταίων ηµερών γιατί η Προανακριτική θα αφορά µόνο τον κ. Παπαγγελόπουλο και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, το όνοµα του οποίου επίσης αναφερόταν στη δικογραφία. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε κλειστές συσκέψεις που έγιναν για το ζήτηµα αυτό κρίθηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για τον πρώην πρωθυπουργό και πως θα εκτιµάται ως δύσκολο να εξευρεθούν.

Πολιτικές ευθύνες

Το άλλο δίληµµα που είχε τεθεί στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι αν θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής. Η Εξεταστική Επιτροπή, ωστόσο, έχει γενικότερο περιεχόµενο και διερευνά µόνο πολιτικές ευθύνες. Για αυτό και επελέγη η Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά προσωποποιηµένες ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και από θεσµικής άποψης είναι «βαρύτερη», αφού διερευνά ποινικές ευθύνες. Επίσης, η Προανακριτική είναι ταχύτερη, αφού εκκαθαρίζει σε ένα στάδιο το ζήτηµα της απόδοσης ποινικών ευθυνών και έχει µεγαλύτερες δυνατότητες για ουσιαστική διερεύνηση, καθώς λειτουργεί ως εισαγγελέας. Παράλληλα, η Εξεταστική είναι ανοιχτή σε κάµερες, ενώ η Προανακριτική κλειστή, κάτι που εκτιµήθηκε ότι δίνει λιγότερες δυνατότητες για «σόου» και περισσότερες για ουσιαστική διερεύνηση των ευθυνών.

Η Προανακριτική Επιτροπή αναµένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στα µέσα Οκτωβρίου, µετά τη σχετική απόφαση της Ολοµέλειας της Βουλής. Θετικά θα ψηφίσουν (σ.σ.: η ψηφοφορία είναι µυστική) στην πρόταση για σύσταση της επιτροπής η Νέα ∆ηµοκρατία, το Κίνηµα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση και αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, «επειδή το θέµα πρέπει να το ερευνήσει η ∆ικαιοσύνη και όχι η Βουλή», όπως τονίζει στα «Π» στέλεχος του κόµµατος του κ. Βαρουφάκη.

Η επιτροπή θα διερευνήσει αν ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος έχει τελέσει το αδίκηµα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και το αδίκηµα της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήµατος. «Οποιος προκαλεί ή παροτρύνει µε οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισµένο κακούργηµα, καθώς και όποιος προσφέρεται ή αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον τριών µηνών», σηµειώνει το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα. Στο πλαίσιο λειτουργίας της προανακριτικής επιτροπής αναµένεται να κληθούν και οι εισαγγελείς Εφετών, Γεωργία Τσατάνη και Ελένη Ράικου. Η πρώτη είχε καταγγείλει πως δέχθηκε πιέσεις από τον ∆. Παπαγγελόπουλο για δικαστική υπόθεση και η δεύτερη, µέσω κύκλων, αναφέρθηκε πρώτη στην εξωθεσµική λειτουργία του περιβόητου «Ρασπούτιν».

Σε οποιοδήποτε στάδιο της λειτουργίας της, η επιτροπή µπορεί να αποφανθεί ότι η Βουλή δεν έχει αρµοδιότητα να προχωρήσει σε άσκηση δίωξης και να επιστρέψει τον φάκελο στη ∆ικαιοσύνη. Ηδη στελέχη της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως ο Μάκης Βορίδης, έχουν εκφράσει την άποψη ότι τα αδικήµατα για τα οποία κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος έγιναν επ’ ευκαιρία των υπουργικών του καθηκόντων και όχι κατά την άσκηση αυτών και, συνεπώς, η υπόθεση πρέπει να επιστρέψει στη ∆ικαιοσύνη για να συνεχίσει τη διερεύνηση.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 21/9/2019