Οι Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις της Ν. Δ. είναι οργανώσεις που εκπροσωπούν στο κόμμα της Ν. Δ., τις δημιουργικές δυνάμεις όλου του φάσματος της οικονομικής ζωής της Χώρας, εξασφαλίζοντας ότι τα εργασιακά θέματα κάθε επιμέρους τομέα θα εκφράζονται τεκμηριωμένα προς αναζήτηση της βέλτιστης λύσης. Οι Ε.Κ.Ο. είναι συνώνυμο της πολιτικής δράσης και της χάραξης στρατηγικών της παράταξης στους τομείς της εργασίας, της δημιουργίας και της οικονομίας, με αρχές της, το ήθος, την αξιοπρέπεια, την αλήθεια, την αξιοκρατία και την συνεργασία. Ως εκ τούτου έχουν ιδιαίτερο συντεχνιακό ύφος και επιδιώκουν την διασύνδεση ειδικότερων εργασιακών ζητημάτων και προβληματισμών με την εκάστοτε ηγεσία της παράταξης προς πρόταση και αναζήτηση εφικτών, επωφελών και χρήσιμων λύσεων για τους εργαζόμενους.

Η Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Ν.Δ. στελεχώνεται από ικανότατα μέλη που διαπρέπουν στους τομείς και τα επαγγέλματά τους και είναι μεγάλη τιμή για εμένα να προΐσταμαι, ως Γραμματέας, της Γραμματείας αυτής. Ο ρόλος ο δικός μου, θεωρώ πως είναι εγγυητικός τόσο αναφορικά με την εξασφάλιση της επικοινωνίας και του ακριβούς εντοπισμού του ζητήματος που επιζητά επιτακτική λύση, ώστε οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του εργασιακού χώρου και της παράταξης να βρίσκουν φωνή και ευήκοα ώτα στην ηγεσία της παράταξης, όσο και αναφορικά με τον συντονισμό, επίτευξη και ολοκλήρωση στοχευμένων πρακτικών χρήσης σύγχρονων εργαλείων πολιτικής, όπως είναι η Διαβούλευση, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στους χώρους δουλειάς και η εισαγωγή Ευρωπαϊκών μεθόδων διεκδίκησης, μέσω της διασύνδεσής με αντίστοιχες οργανώσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και όχι μόνο.
Στα πλαίσια αυτά επιδιώξαμε και επιτύχαμε την δημιουργία μητρώου φίλων Ε.Κ.Ο. ώστε να ακούγεται έγκυρα η γνώμη των στελεχών μας στο κόμμα.

Δημιουργήσαμε αρκετές καινούργιες Ε.Κ.Ο. σε επαγγελματικούς κλάδους νεωτερικούς αλλά και σε επαγγέλματα παραδοσιακά μεν, όπου όμως η παρουσία της Ν. Δ. είχε για κάποιους λόγους ατονήσει. Χαρτογραφούμε αδιάλειπτα της ανάγκες της Κοινωνίας, αφού προερχόμαστε μέσα από αυτήν, καταγράφουμε όμως και τις κομματικές διώξεις των στελεχών μας, όπως υφίσταντο σε αρκετές πρόσφατες περιπτώσεις. Επιχειρούμε να παρέμβουμε διορθωτικά σε αλγεινά προκλητικές περιπτώσεις με μοναδικό γνώμονα την Αξιοκρατία και την Δικαιοσύνη. Παράλληλα, προσεγγίζουμε, προτρέπουμε σε υγιή πολιτική δράση και υπερασπιζόμαστε ανθρώπους που αποφεύγουν την ένταξη σε όργανα από τον φόβο της πολιτικής δίωξης. Αποφεύγουμε την πρόχειρη αντιμετώπιση των αναφυόμενων ή ακόμα και χρονιζόντων θεμάτων και αναζητούμε πάντοτε την βέλτιστη λύση στο επιτακτικότερο πρόβλημα.

Θα χαρακτήριζα την Γραμματεία Ε.Κ.Ο. ως ζώσα και πολύβουη γραμματεία, με την έννοια ότι αδιάλειπτα κανονίζονται συναντήσεις με θεσμικούς ή παραταξιακούς εκπροσώπους όλων σχεδόν των εργασιακών κλάδων, και, όπως έχει οργανωθεί, δύναται ανά πάσα στιγμή να δεχτεί αιτήματα, να υιοθετήσει γνώμες, να υποστηρίξει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα θέσεις, να υποβάλει στρατηγικούς σχεδιασμούς εργασιακού ενδιαφέροντος στην διάθεση της παράταξης, του αρμόδιου Υπουργείου και συνακόλουθα και της Χώρας.

*O Νίκος Παγώνης είναι γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Ν.Δ