Κικίλιας: Ανάγκη να εμβολιαστούν παιδιά και ευπαθείς ομάδες
«Άκρως απογοητευτική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που προανήγγειλε αναβάθμιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
«Καθ’ ομολογία των Διοικητών και ΥΠΕαρχών που διόρισαν οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός, 4 στα 10 νοσοκομεία της χώρας δεν καταρτίζουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν καταγράφουν το χρόνο αναμονής των ασθενών. Επιπλέον, 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τις παθολογικές κλινικές τους και 9 στα 10 τις χειρουργικές κλινικές», τόνισε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, προτεραιότητα θα υπάρξει στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, που θα βρίσκονται σε πλήρη διασύνδεση των ΕΚΑΒ. Επίσης θα ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, ενώ σχεδιάζεται η «λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων».
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχει «ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, των ευπαθών ομάδων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης απέναντι στην εποχική γρίπη. Παρόλα αυτά, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με συμβεβλημένους γιατρούς τα πράγματι υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, τα οποία θα αναδιαρθρώσουμε και ομοιογενοποιήσουμε για να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά».
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι όποιες παρεμβάσεις, ανέφερε, «πρέπει ενταχθούν σε ένα επιστημονικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει και την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του ζευγαριού και την υγεία της γυναίκας».
Αναλυτικά, ο κ. Κικίλιας δήλωσε:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε να συρρικνωθούν οι ουρές της «ντροπής». Εντούτοις, οι εκπρόσωποι του κλάδου θέτουν ημερομηνία λήξης στην συνεργασία τους χωρίς αμοιβή, ενώ στην Αθήνα τα φαρμακεία αντιστέκονται. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υποσχεθήκαμε προεκλογικά ότι θα βάλουμε τέρμα στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις ευπαθείς ομάδες και τους βαρέως πάσχοντες. Το υλοποιήσαμε εντός δύο μηνών για τους ογκολογικούς ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές, παρότι όλοι έλεγαν ότι τεχνικά και λόγω γραφειοκρατίας, δε θα υλοποιηθεί.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα φάρμακα των περιπατητικών ασθενών, θα δώσουμε τη δυνατότητα να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Κάποιοι το θεωρούσαν αδύνατο και άλλοι έσπευσαν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις των φαρμακοποιών. Όμως, ευχαριστώ θερμά τους φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα που έδειξαν ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, ότι είναι άνθρωποι. Να είστε σίγουρη ότι θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους και στο μέλλον, βρίσκοντας κοινά αποδεκτές λύσεις, αναγνωρίζοντας το επιστημονικό τους έργο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκκρεμεί όμως και το θέμα των αναμονών και της ταλαιπωρίας στις εφημερίες, των κατ’ ομολογία υποστελεχωμένων νοσοκομείων.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η κατάσταση που παραλάβαμε στα νοσοκομεία της χώρας είναι άκρως απογοητευτική. Δυστυχώς, καθ’ ομολογία των Διοικητών και ΥΠΕαρχών που διόρισαν οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός, 4 στα 10 νοσοκομεία της χώρας δεν καταρτίζουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν καταγράφουν το χρόνο αναμονής των ασθενών.
Επιπλέον, 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τις παθολογικές κλινικές τους και 9 στα 10 τις χειρουργικές κλινικές.
Εμείς θα στηρίξουμε και θα αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Προχωράμε σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θέλουμε να είναι σε πλήρη διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστημα επείγουσας φροντίδας.
Ενισχύουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υποστηρίζουν τα βαριά περιστατικά και σχεδιάζουμε άμεσα τη λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων.
Θέλω ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω, όλους τους επαγγελματίες της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που στα χρόνια της κρίσης και παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία μας υπηρετώντας τον πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν όψει των χειμερινών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών παραμένουν υποστελεχωμένα από παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Τι θα κάνετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κυρία Καϊτανίδη, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η αντιμετώπιση των χειμερινών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης είναι κυρίως θέμα πρόληψης και όχι ανθρωπίνων πόρων.
Ενώνω τη φωνή μου με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τους ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, τους φαρμακευτικούς συλλόγους, καθηγητές και όλους τους ειδικούς επιστήμονες, που μιλούν για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, των ευπαθών ομάδων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης απέναντι στην εποχική γρίπη. Παρόλα αυτά, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με συμβεβλημένους γιατρούς τα πράγματι υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, τα οποία θα αναδιαρθρώσουμε και ομοιογενοποιήσουμε για να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά.
Επιπλέον, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι προχωράμε σε πάνω από 800 συμβάσεις νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, πρώτη φορά μετά το 2012 και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Γερμανία πρόσφατα νομοθέτησε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της ιλαράς στους μαθητές. Θα αντιμετωπίσετε με ανάλογο σθένος το σημαντικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προκειμένου να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως αντιπολίτευση είχατε καταψηφίσει, τον περασμένο Μάρτιο, το νόμο για την τιμολόγηση φαρμάκων. Σε τρεις μήνες όμως, εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση νέου Δελτίου Τιμών. Θα υπάρξουν εξελίξεις;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου εντός του έτους, όπως ορίζει ο νόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, έπειτα από τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα; Πως θα κάμψετε τις αντιστάσεις των γιατρών που ήδη διαμαρτύρονται;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει στην καρδιά του, τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες. Αγωνιζόμαστε για ένα Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί ακριβώς αυτό. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσους εργάζονται εκεί.
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρησιμοποιεί τέτοια μοντέλα ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα. Και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά την απόκτηση εξοπλισμού. Μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μην ταλαιπωρούνται, να εξυπηρετούνται καλύτερα, να μην καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, να μη βασανίζονται στις εφημερίες, να μην επιβαρύνονται οικονομικά. Στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ. και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που έχει δύο μείζονες παρεμβάσεις τόσο στον ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ. Μπορείτε να μας τις κωδικοποιήσετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η πρώτη αφορά στη μετεξέλιξη του ΕΟΔΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών, ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο του Υπουργείου Υγείας, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και σοβαρών κρίσεων.
Η δεύτερη στην αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ενσωματώνοντας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε να ενδυναμώσουμε τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη δομή επείγουσας βοήθειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ελλάδα της κρίσης και της υπογονιμότητας, τα νέα ζευγάρια αιμορραγούν από το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το κρίσιμο αυτό θέμα, έχει θέση στην πολιτική σας ατζέντα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχει υψηλή θέση στην πολιτική μας ατζέντα. Πρώτον, γιατί η υπογονιμότητα σχετίζεται με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Δεύτερον, γιατί πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα της ελπίδας σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες υγείας. Σημειώνω όμως, ότι αυτές πρέπει ενταχθούν σε ένα επιστημονικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει και την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του ζευγαριού και την υγεία της γυναίκας.
«Καθ’ ομολογία των Διοικητών και ΥΠΕαρχών που διόρισαν οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός, 4 στα 10 νοσοκομεία της χώρας δεν καταρτίζουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν καταγράφουν το χρόνο αναμονής των ασθενών. Επιπλέον, 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τις παθολογικές κλινικές τους και 9 στα 10 τις χειρουργικές κλινικές», τόνισε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, προτεραιότητα θα υπάρξει στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, που θα βρίσκονται σε πλήρη διασύνδεση των ΕΚΑΒ. Επίσης θα ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, ενώ σχεδιάζεται η «λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων».
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχει «ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, των ευπαθών ομάδων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης απέναντι στην εποχική γρίπη. Παρόλα αυτά, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με συμβεβλημένους γιατρούς τα πράγματι υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, τα οποία θα αναδιαρθρώσουμε και ομοιογενοποιήσουμε για να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά».
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι όποιες παρεμβάσεις, ανέφερε, «πρέπει ενταχθούν σε ένα επιστημονικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει και την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του ζευγαριού και την υγεία της γυναίκας».
Αναλυτικά, ο κ. Κικίλιας δήλωσε:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε να συρρικνωθούν οι ουρές της «ντροπής». Εντούτοις, οι εκπρόσωποι του κλάδου θέτουν ημερομηνία λήξης στην συνεργασία τους χωρίς αμοιβή, ενώ στην Αθήνα τα φαρμακεία αντιστέκονται. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υποσχεθήκαμε προεκλογικά ότι θα βάλουμε τέρμα στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις ευπαθείς ομάδες και τους βαρέως πάσχοντες. Το υλοποιήσαμε εντός δύο μηνών για τους ογκολογικούς ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές, παρότι όλοι έλεγαν ότι τεχνικά και λόγω γραφειοκρατίας, δε θα υλοποιηθεί.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα φάρμακα των περιπατητικών ασθενών, θα δώσουμε τη δυνατότητα να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Κάποιοι το θεωρούσαν αδύνατο και άλλοι έσπευσαν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις των φαρμακοποιών. Όμως, ευχαριστώ θερμά τους φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα που έδειξαν ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, ότι είναι άνθρωποι. Να είστε σίγουρη ότι θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους και στο μέλλον, βρίσκοντας κοινά αποδεκτές λύσεις, αναγνωρίζοντας το επιστημονικό τους έργο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκκρεμεί όμως και το θέμα των αναμονών και της ταλαιπωρίας στις εφημερίες, των κατ’ ομολογία υποστελεχωμένων νοσοκομείων.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η κατάσταση που παραλάβαμε στα νοσοκομεία της χώρας είναι άκρως απογοητευτική. Δυστυχώς, καθ’ ομολογία των Διοικητών και ΥΠΕαρχών που διόρισαν οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός, 4 στα 10 νοσοκομεία της χώρας δεν καταρτίζουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν καταγράφουν το χρόνο αναμονής των ασθενών.
Επιπλέον, 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τις παθολογικές κλινικές τους και 9 στα 10 τις χειρουργικές κλινικές.
Εμείς θα στηρίξουμε και θα αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Προχωράμε σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θέλουμε να είναι σε πλήρη διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστημα επείγουσας φροντίδας.
Ενισχύουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υποστηρίζουν τα βαριά περιστατικά και σχεδιάζουμε άμεσα τη λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων.
Θέλω ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω, όλους τους επαγγελματίες της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που στα χρόνια της κρίσης και παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία μας υπηρετώντας τον πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν όψει των χειμερινών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών παραμένουν υποστελεχωμένα από παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Τι θα κάνετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κυρία Καϊτανίδη, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η αντιμετώπιση των χειμερινών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης είναι κυρίως θέμα πρόληψης και όχι ανθρωπίνων πόρων.
Ενώνω τη φωνή μου με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τους ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, τους φαρμακευτικούς συλλόγους, καθηγητές και όλους τους ειδικούς επιστήμονες, που μιλούν για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, των ευπαθών ομάδων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης απέναντι στην εποχική γρίπη. Παρόλα αυτά, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με συμβεβλημένους γιατρούς τα πράγματι υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, τα οποία θα αναδιαρθρώσουμε και ομοιογενοποιήσουμε για να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά.
Επιπλέον, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι προχωράμε σε πάνω από 800 συμβάσεις νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, πρώτη φορά μετά το 2012 και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Γερμανία πρόσφατα νομοθέτησε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της ιλαράς στους μαθητές. Θα αντιμετωπίσετε με ανάλογο σθένος το σημαντικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προκειμένου να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως αντιπολίτευση είχατε καταψηφίσει, τον περασμένο Μάρτιο, το νόμο για την τιμολόγηση φαρμάκων. Σε τρεις μήνες όμως, εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση νέου Δελτίου Τιμών. Θα υπάρξουν εξελίξεις;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου εντός του έτους, όπως ορίζει ο νόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, έπειτα από τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα; Πως θα κάμψετε τις αντιστάσεις των γιατρών που ήδη διαμαρτύρονται;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει στην καρδιά του, τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες. Αγωνιζόμαστε για ένα Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί ακριβώς αυτό. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσους εργάζονται εκεί.
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρησιμοποιεί τέτοια μοντέλα ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα. Και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά την απόκτηση εξοπλισμού. Μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μην ταλαιπωρούνται, να εξυπηρετούνται καλύτερα, να μην καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, να μη βασανίζονται στις εφημερίες, να μην επιβαρύνονται οικονομικά. Στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ. και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που έχει δύο μείζονες παρεμβάσεις τόσο στον ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ. Μπορείτε να μας τις κωδικοποιήσετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η πρώτη αφορά στη μετεξέλιξη του ΕΟΔΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών, ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο του Υπουργείου Υγείας, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και σοβαρών κρίσεων.
Η δεύτερη στην αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ενσωματώνοντας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε να ενδυναμώσουμε τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη δομή επείγουσας βοήθειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ελλάδα της κρίσης και της υπογονιμότητας, τα νέα ζευγάρια αιμορραγούν από το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το κρίσιμο αυτό θέμα, έχει θέση στην πολιτική σας ατζέντα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχει υψηλή θέση στην πολιτική μας ατζέντα. Πρώτον, γιατί η υπογονιμότητα σχετίζεται με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Δεύτερον, γιατί πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα της ελπίδας σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες υγείας. Σημειώνω όμως, ότι αυτές πρέπει ενταχθούν σε ένα επιστημονικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει και την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του ζευγαριού και την υγεία της γυναίκας.