Για όλους εμάς που έχουμε περάσει από την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ αποτελεί κοινό τόπο πως η οργάνωση διαχρονικά αποτελούσε πάντα έναν χώρο κοινωνικής ένταξης και πολιτικοποίησης .

Ήταν εκείνο το μετερίζι που παιδιά από διαφορετικές τοπικές, κοινωνικές και οικονομικές αφετηρίες μάθαμε να λειτουργούμε ομαδικά να ακολουθούμε ως ενιαίο σύνολο αξίες και αρχές αναλλοίωτες στο χρόνο. Εκεί μάθαμε την πολιτική και αποκτήσαμε έναν αξιακό κώδικα γύρω από αυτήν. Μάθαμε να δημιουργούμε και κυρίως μάθαμε να μετράμε την απήχηση της δουλειάς και των ιδεών μας ψήφο- ψήφο ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους της γενιάς μας.

Όλα αυτά δημιούργησαν το μέταλλο προσωπικότητας που μας συνοδεύει όλους στο πέρασμα των χρόνων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλοι οι τομείς της οικονομικής, της κοινωνικής αλλά και της πολιτικής ζωής, είναι γεμάτοι από πρώην ΟΝΝΕΔίτες και ΟΝΝΕΔίτισες που ξαναγράφουν ιστορία, αυτή τη φορά στους χώρους που ο καθένας επέλεξε να υπηρετήσει.

Υπάρχει όμως σήμερα αυτό; Νομίζω πως υπάρχει αλλά σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Ζούμε στην εποχή που οι νέοι έχουν στη διάθεση τους πολλά κανάλια επικοινωνίας όπου μπορούν να ενημερωθούν και να αλληλεπιδράσουν. Το internet και τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο που οργανώνονται και συμμετέχουν ενώ η αμφισβήτηση και η καχυποψία έχει αυξηθεί.

Σε μια εποχή λοιπόν που το περιβάλλον δεν ευνοεί τη συμμετοχή , πάνω από 70.000 νέοι ανέδειξαν τους εκπροσώπους τους για το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Είναι η απόδειξη ότι η ΟΝΝΕΔ παραμένει ένα εργαστήρι πολιτικής σκέψης και συμμετοχής όχι μόνο επειδή βρίσκεται διαχρονικά στην πρωτοπορία των ιδεών αλλά και διότι αυτές οι αρχές και οι αξίες παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες .

Αποτελώντας το πιο μαζικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας η ΟΝΝΕΔ οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο συνεχίζοντας να τροφοδοτεί με προτάσεις και ιδέες τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια καλύτερη ζωή για τους νέους ανθρώπους με ευκαιρίες στον τόπο τους.
* Ο Γιάννης Οικονόμου είναι βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία