Στη χώρα μας ο πρωτογενής τομέας είναι το 4% του ΑΕΠ και στόχος μας να μεγεθυνθεί δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Για τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ σε αγροτικά προϊόντα χωρών της ΕΕ, ο κ. Βορίδης είπε πως είχε ζητήσει από τον Αμερικανό πρέσβη να εξαιρεθούν έξι προϊόντα.

«Ζήτησα να εξαιρεθούν έξι προϊόντα, από τα έξι εξαιρέθηκαν τα δύο, οι βρώσιμες ελιές και το λάδι αυτό όμως είναι ήδη το 55% της συναλλαγής μας. Στην Ισπανία που δεν εξαιρέθηκε το λάδι, η Ισπανία θα δεχτεί μια πίεση της τάξης του 1 δισ. ευρώ Άρα αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Βεβαίως θα υπάρξει μια πίεση σε άλλα προϊόντα γιατί οι κομπόστες ροδάκινο δεν εξαιρέθηκαν ...θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και για αυτό αλλά το ζήτημα της εξέλιξης ευρύτερα του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι μια πιο μεγάλη και σύνθετη συζήτηση. Μας ενδιαφέρει και η προσέλκυση επενδύσεων στο συγκεκριμένο χώρο, μας ενδιαφέρει και να ενισχύσουμε το εισόδημα των παραγωγών, μας ενδιαφέρει μια γεωργία η οποία θα μπορεί να εκπληρώνει τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες που έχει η ΕΕ και που έχουμε και εμείς. Μας ενδιαφέρει η μετάβαση σε μια γεωργία η οποία αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες επομένως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν στο συγκεκριμένο τομέα.»

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ξεκαθάρισε πως η μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών δεν είναι η ίδια… ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του στο άσυλο.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα: «Η μεταχείριση προσφύγων και η μεταχείριση οικονομικών ή παρανόμων μεταναστών δεν είναι η ίδια. Αυτό οφείλει να γίνει αντιληπτό και όποιος το αρνείται αυτό στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι του γίνεται και δεν ξέρει τι λεει σε διεθνές επίπεδο. Το λεω αυτό γιατί άκουσα πολλές φωνές και έντονη κριτική από διαφόρους και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι οψίμως θυμήθηκαν τον τεθνεώτα ανθρωπισμό τους γιατί τον ανθρωπισμό τους 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση δεν μας τον δείξανε, τη Μόρια φτιάξανε, αυτές τις συνθήκες φτιάξανε. Επίσης φτιάξανε ένα μηχανισμό χορήγησης ασύλου που για να τελειώσεις με το άσυλο περνάνε 10 χρόνια, και μη μου πει κανείς ότι δεν μπορεί να πάει πιο γρήγορα, γιατί θα αποδείξουμε εμείς ότι μπορεί να πάει πιο γρήγορα. Όπως ξέρετε όλοι ζητάνε άσυλο και με τα δεδομένα ΣΥΡΙΖΑ το 70% των αιτήσεων ασύλου απορρίπτεται. .Το 70% δεν είναι πρόσφυγες, έχουν έρθει από χώρες οι οποίες δεν έχουν τα ζητήματα και τις κατηγοριοποιήσεις οι οποίες σε μετατρέπουνε σε πρόσφυγα. 

Θα επιταχύνουμε τον πρώτο βαθμό κρίσης, θα τον κατεβάσουμε στον 1 στους 3 μήνες και άλλοι 6 μήνες για το δεύτερο βαθμό κρίσης. Σε 9 μήνες θα μπαίνει σε διαδικασία επαναπατρισμού. Μετά την πρώτη απόρριψή του δηλαδή στο δίμηνο, το τρίμηνο θα πηγαίνει σε κλειστά προ αναχωρησιακά κέντρα και θα περιμένει την έκδοση της δεύτερης απόφασης. Εάν απορριφθεί και από την προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό τότε θα επαναπατρίζεται. Αυτό είναι μια κολοσσιαία διαφορά μεταχείρισης.   Εάν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική που συζητάμε να ξέρετε ότι οι ροές από μόνες τους θα ακυρωθούνε γιατί αν ξέρουν ότι επαναπατρίζονται δεν θα δίνουν τα 1.500-2.000 ευρώ στον διακινητή για να τους φέρει εδώ γιατί θα ξέρουν ότι πετάνε τα λεφτά τους.

Τους Συριζαίους αν τους απασχολούσε το ανθρωπιστικό ζήτημα κάτι θα είχανε κάνει 4,5 χρόνια έχοντας φάει ένα σκασμό λεφτά τα οποία έχουν διαμοιραστεί δεν ξέρω που και δεν ξέρω τι έχουν γίνει και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Βεβαίως ΜΚΟ, αλλά ποιες ΜΚΟ και τι τα έχουν κάνει τα λεφτά; Δεν θα υπάρξει λογοδοσία; Και δεν είναι και όλες ίδιες. Έχουν ένα σκασμό λεφτά διαχειριστεί 4,5 χρόνια και το αποτέλεσμα είναι η Μόρια, η ανυπαρξία οποιαδήποτε δομής, τώρα θυμήθηκαν να μας πουν για τον ανθρωπισμό και τις ιστορίες.»

Για την σκευωρία Novartis είπε πως από τη στιγμή που υπάρχει η παράβαση καθήκοντος, η υπόθεση δεν θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

«Από τη στιγμή που το κατηγορητήριο έχει συμπεριλάβει και ερευνά αυτό το αδίκημα θα γίνει η διερεύνηση με βάση τα όσα ορίζει το σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Αν στα πλαίσια αυτής της διερευνήσεως η οποία αφορά τα θέματα της παρέμβασης του κ.Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis και της απόπειράς του ή ...χειραγώγησης της Δικαιοσύνης προκειμένου να εμπλακούν σε ποινικές διώξεις αθώοι αν όμως στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής της διαδικασίας υπάρξουν και άλλα ζητήματα προφανώς θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας» κατέληξε.