Στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, κος Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι  πρέπει «να επικρατήσει η κοινή λογική» και να υπερψηφιστεί η ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

«Μιλάμε για τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Πρόκειται για πολλά νέα παιδιά τα οποία έχουν φύγει στο εξωτερικό να σπουδάσουν, πολλούς επίσης νέους ανθρώπους οι οποίοι τα χρόνια της κρίσης έφυγαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη και άλλους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό τα τελευταία 20-30 χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα υπογραμμίζοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού με το να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν, τόνισε ότι υπάρχουν δυο τρόποι γι’ αυτό, «ο ένας τρόπος είναι να ψηφίζουν στο κοντινό τους προξενείο και ο άλλος τρόπος είναι η επιστολική ψήφος και είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και τα δυο». Ακόμη σημείωσε ότι «η λύση η οποία πρέπει να δοθεί πρέπει να είναι ασφαλώς στα πλαίσια του συντάγματος» και πρόσθεσε ότι η σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απορρίπτει, είναι αντισυνταγματική, καθώς «δημιουργεί δύο κατηγοριών ψηφοφόρους, μιας και δεν θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα».

«Μια βασική σκέψη που έχουμε είναι ότι μπορούν να αυξηθούν στα όρια του συντάγματος στο 15 οι βουλευτές επικρατείας, από 12, και μέσα εκεί τα κόμματα θα μπορούσαν να βάλουν κάποιους υποψήφιους οι οποίοι να προέρχονται από την ομογένεια. Το βασικό και μοναδικό ζήτημα το οποίο θεωρώ ότι όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να συμφωνήσει γιατί είναι αυτονόητο και λογικό είναι η ισότητα της ψήφου. Όπως μετράει η δική μας ψήφος να μετράει και η δική τους» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα εξήγησε ότι «Οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να ελέγξουμε αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυτό μπορεί να γίνεται για παράδειγμα μέσω του taxis άρα υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν ΑΦΜ».

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως «όταν υπάρχει καλή θέληση βρίσκονται λύσεις και θα είναι πολύ κακό σήμα για το πολιτικό σύστημα για αυτό το θέμα που το προβλέπει το σύνταγμα και το προβλέπει η κοινή λογική να μην βρούμε τη λύση», συμπληρώνοντας ότι «θα είναι πολύ μεγάλο λάθος και για αυτό ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ κάνουν τα πάντα». «Θεωρώ ρεαλιστικό να βρεθούν οι 200 ψήφοι...», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια ενίσχυση των δήμων που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «η διαχείριση του προβλήματος του προσφυγικού –μεταναστευτικού ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη και συμπλήρωσε πως «το υπουργείο Προστασίας του πολίτη έχει ήδη ανοίξει τη διαδικασία της ευρέσεως αυτών των χώρων» και πως «μόλις υπάρξει απόφαση ποιοι θα είναι αυτοί οι χώροι, τότε θα ενημερωθούμε και θα συζητήσουμε με τους δήμους στις συγκεκριμένες περιοχές για να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τους ίδιους τους μετανάστες και για όλους τους πολίτες».

Όσον αφορά αυτό, τόνισε ότι το υπουγείο και η κυβέρνηση είναι εδώ για να στηρίξει τους συγκεκριμένους δήμους «αν υπάρχει ανάγκη έργων που θα στηρίξουν αυτές τις υποδομές ή άλλων αντισταθμιστικών έργων» .

Για την πολιτική της ΝΔ και στο θέμα προσφυγικού –μεταναστευτικού, σημείωσε πως «είναι ίδια, είναι συνεπής και αξιόπιστη και πριν και μετά τις εκλογές».  

«Είναι ένας συνδυασμός μέτρων φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνσης των διαδικασιών για το αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και ομαλή ένταξη όσων αποκτούν την προσφυγική ιδιότητα καθώς και επιστροφή 10 χιλιάδων ανθρώπων όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Προστασίας του πολίτη μέσα στο 2020 στις χώρες από τις οποίες ήρθαν», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στην ερώηση πότε θα γίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη χορήγηση ασύλου, απάντησε ότι «τις επόμενες μέρες θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θα κωδικοποιεί όλη τη διαδικασία, θα απλοποιηθεί πλήρως η διαδικασία για να μπορέσει να επιταχυνθεί και αυτό ελπίζουμε ότι θα διευκολύνει πολύ την κατάσταση».