Όταν αναλάβαμε την εξουσία, δεν είχαμε την απαραίτητη εμπειρία, παραδέχεται τώρα και ο τέως υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσακαλώτος έκανε τη γνωστή και κουραστική πλέον αυτοκριτική: Ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα, αλλά ο κύριος λόγος που οι πολίτες «γύρισαν την πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα του κυβέρνησε τα 3 από τα 4 χρόνια μέσα στο τρίτο μνημόνιο και οι πολίτες έχουν δικαιολογημένα παράπονα.

Ακόμα και για τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που υπέγραψε, αναγνώρισε ότι ήταν πολύ μεγάλα...

Αλλά ισχυρίστηκε ότι υπήρχε στρατηγική για τη μείωση τους, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις, που ναι μεν είχαν υπογραφεί, αλλά τελικά δεν ίσχυσαν.

Είπε ακόμα ότι «την πλήρωσε η μεσαία τάξη», αλλά ήταν επιβεβλημένο. Κατά την άποψή του, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία (με την Ελλάδα να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια) αντιμετώπισε μια ανθρωπιστική κρίση και η απόλυτη προτεραιότητα ήταν αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε.