Δριμεία κριτική στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την αντίσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων άσκησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1».

Ειδικότερα, ο κ. Διαματάρης σημείωσε πως «υπάρχει μια φοβερή βελτίωση στο κλίμα, στον τρόπο με τον οποίο ο απόδημος ελληνισμός βλέπει την Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί κάτι τέτοιο έχω να το δω πάρα-πάρα πολλά χρόνια. Το θέμα της ψήφου είναι ένα θέμα πάγιο, ένα θέμα που είναι όχι μόνο ουσίας αλλά και θέμα τιμής του τρόπου με τον οποίο η μητέρα πατρίδα αντιμετωπίζει τον απόδημο ελληνισμό. Είναι ντροπή που μέχρι αυτή τη στιγμή ο απόδημος Ελληνισμός δεν μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο στον οποίο βρίσκεται».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτούς που θα πρέπει να ψηφίζουν και τους Έλληνες που φύγανε από τη χώρα στις δεκαετίες του ’50 ή του ’60, ο υφυπουργός απάντησε πως φυσικά και θα πρέπει να ενταχθούν στο εκλογικό σώμα.

Σε ό, τι αφορά το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν άμεση επαφή με την ελληνική πραγματικότητα να αποφασίζουν για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ο κ. Διαματάρης σημείωσε: «Αυτό αποτελεί μια νοοτροπία του ’50 και του ’60, ζούμε στο 2019, όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Αυτό που χρειάζεται κανείς είναι ένα κλικ στο κομπιούτερ του, να ανοίξει ένα ραδιόφωνο, μια τηλεόραση. Αυτή η δικαιολογία που προβάλλεται είναι άνευ σημασίας, θα έλεγα ότι είναι ανοησία, ζούμε στο 2019! Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε κιόλας γιατί τα βλέπει, τα διαβάζει ο απόδημος ελληνισμός και αισθάνεται προσβεβλημένος. Ειλικρινά όταν ακούω τέτοιες κουβέντες βγαίνω από τα ρούχα μου, δεν έχουν ιδέα αυτοί που τα λένε τι γίνεται στον έξω κόσμο».

Μάλιστα, ο υφυπουργός επεσήμανε πως «δεν θέλω να πιστέψω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει αρνητική θέση ή θα παραμείνει στις θέσεις του αυτές οι οποίες είναι θέσεις που στεναχωρούν πάρα πολύ τον απόδημο ελληνισμό. Δεν στέκονται οι θέσεις αυτές. Βλέπω για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματικό, ουσιαστικό ενδιαφέρον. Μιλάνε πλέον με συγκεκριμένες ερωτήσεις και αυτό δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα βέβαια έχουμε και εμείς να κάνουμε δουλειά ακόμα αλλά παρακολουθούνε τη δουλειά που κάνουμε, βλέπουν τον πρωθυπουργό, ξέρουν ότι είναι σοβαρός άνθρωπος, ξέρουν ότι καταλαβαίνει τον απόδημο ελληνισμό και τον έξω κόσμο».

«Έχω ακούσει προτάσεις, έχω ακούσει ιδέες στο συνέδριο του National Hellenic Society που με έχουν ενθουσιάσει πραγματικά. Στο συνέδριο υπήρχαν πάρα πολλοί σοβαροί, διακεκριμένοι επιχειρηματίες ομογενείς οι οποίοι για πρώτη φορά εκφράζουν ουσιαστικό, πραγματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Διαματάρης.