Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Αναφερόμενος στις στοχευόμενες αλλαγές στις οποίες προχωρά κυβέρνηση όσον αφορά τον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «ο Ποινικός Κώδικας δεν θα αλλάξει ριζικά», καθώς όπως λέει ο ίδιος «είναι μια πολύ σπουδαία δουλειά σχεδόν δεκαετίας από εξαιρετικούς επιστήμονες, ανθρώπους οι οποίοι έχουν τη γνώση και του δικαιϊκού συστήματος αλλά βεβαίως και των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ωστόσο αναφέρει ότι «το μοναδικό ζητούμενο είναι να αλλάξει στα επίμαχα άρθρα τα οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δημιουργούσαν πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία.» Παράλληλα πρόσθεσε πως «υπάρχει μια αυστηροποίηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες ποινών, όπως στους πολύ-ισοβίτες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι «η αποφυλάκιση που με τον ισχύοντα ποινικό κώδικα προβλέπονταν στα 17 χρόνια πλέον πάει στα 22 χρόνια», ενώ συμπλήρωσε πως «υπάρχει μια ελάφρυνση σε σχέση με τα 25 που υπήρχε παλαιότερα αλλά δεν φτάνουμε σε μια τόσο μικρή ποινή». Ακόμη σημείωσε ότι «υπάρχει η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων της τρομοκρατίας μέσα από την ευρωπαϊκή προσέγγιση και την ευρωπαϊκή θεώρηση» και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει την 541 οδηγία της ΕΕ για την τρομοκρατία, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση».

«Υπάρχει μια σοβαρή αυστηροποίηση των ποινών σχετικά με τη χρήση μολότοφ και το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους ζητήματα που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είχανε απολύτως ελαφρυνθεί από τον προηγούμενο ποινικό κώδικα», εξήγησε ο ίδιος.

«Εγώ θέλω τουλάχιστον σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, και αυτή είναι η οδηγία του πρωθυπουργού, η Δικαιοσύνη να μείνει έξω από τη μικροκομματική αντιπαράθεση και πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα και ορισμένοι θεσμοί τους οποίους πρέπει να τους στηρίζουμε και να τους υπηρετούμε χωρίς να προσβλέπουμε οποιοσδήποτε πολιτικό κέρδος μέσα από αυτή μας την προσέγγιση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη είναι ένας χώρος που πρέπει να το δούμε ως ιερό χώρο, που πρέπει να λειτουργήσει με απόλυτη ανεξαρτησία, που πρέπει να ξεπεραστούν τα φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος και να καταλάβουμε ότι οι δικαστές πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο τους και στο ρόλο που τους έχει αναθέσει η πολιτεία, και που βεβαίως πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να ανακτηθεί το αίσθημα της ανεξαρτησίας της εμπιστοσύνης από τους έλληνες πολίτες αλλά βεβαίως και της εμπιστοσύνης των ελλήνων πολιτών στην ίδια τη Δικαιοσύνη».

«Όλα αυτά προϋποθέτουν κυρίως να κάνουμε επιλογές, να πάρουμε αποφάσεις και μα ψηφίσουμε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δημιουργούν και την πλήρωση του περί κοινού δικαίου αισθήματος από τη μια πλευρά αλλά και από την άλλη θα δημιουργήσουν σταθερούς και σοβαρούς κανόνες που συνολικά η πολιτεία δια της εκφράσεως των πολιτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πρέπει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο», τόνισε.

Παράλληλα τόνισε πως «υπάρχει μια γενικότερη τάση στην Ευρώπη για την ελάφρυνση των ποινών και προφανώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να μην παρακολουθήσει οτιδήποτε εξελίσσεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». «Το ζήτημα είναι από εκεί και πέρα να ξέρουν όλοι ότι ακόμη και μέσα από αυτή την συγκεκριμένη επιλογή της πολιτείας, να παρακολουθήσει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στο χώρο της Δικαιοσύνης, ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρχει πάντα το άγρυπνο μάτι της Δικαιοσύνης που κάθε φορά θα χρειάζεται να επιβάλλει τις ποινές που πρέπει να επιβάλλει αν για κάποιο λόγο όλοι αυτοί οι οποίοι απολαμβάνουν αυτών των ελαφρύνσεων δεν είναι συνεπείς απέναντι στις δικές τους υποχρεώσεις», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως: «Υπήρχε μια πολύ συγκεκριμένη ενόχληση, κυρίως από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τη διαφθορά, και αναφέρομαι στον ΟΟΣΑ και την GRECO για το άρθρο 236 που αφορούσε στην ενεργητική δωροδοκία και σας διαβεβαιώνω ότι αφενός αυτό το άρθρο αλλάζει και θα σας πω ότι ο ΟΟΣΑ που ερχόταν να κάνει επιτόπιο έλεγχο μετά από μια μεγάλη ανταλλαγή αλληλογραφίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο και μετά βεβαίως την εμφάνιση της αλλαγής του συγκεκριμένου άρθρου στη δημόσια διαβούλευση υποβάθμισε την επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει στις 29/10 προκειμένου να γίνει έλεγχος της χώρας μας, σε επίσκεψη εθνικών κλιμακίων».

Ακόμη συμπλήρωσε πως: «Με την έννοια ότι βλέποντας ότι η χώρα κάνει τα απαραίτητα βήματα και βεβαίως αναπροσαρμόζει το δικαιϊκό της σύστημα σε πρακτικές που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της διαφθοράς και με τη διαφάνεια αναβαθμίζεται και δεν υπάρχει πλέον λόγος ελέγχου της χώρας. Αυτό είναι ένα πάρα πού σημαντικό μήνυμα το οποίο για πρώτη φορά το λέω δημόσια και βεβαίως αναμένεται η τελική έγκριση από τη συνέλευση του ΟΟΣΑ περί της συγκεκριμένης πρότασης. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, να δημιουργήσουμε ξανά τα δεδομένα τα οποία υπήρχαν γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη δική μου αρμοδιότητα στο χώρο της Δικαιοσύνης και αυτή η προσπάθεια ουσιαστικά κλιμακώνεται με πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, με αλλαγή της νομοθεσίας, με παρουσία μας σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Νομίζω ότι υπάρχει μια γενικότερη αναγνώριση ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα ώστε η χώρα μας και να αναβαθμιστεί και να ανακτήσει την αξιοπιστία της αλλά πολύ περισσότερο το σοβαρό της ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Για το μεταναστευτικό ο κ. Τσιάρας είπε: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο, ενδεχομένως να χρειάζεται να ενισχυθεί αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτός ο λόγος. Ο λόγος είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια διαφορετική πολιτική η οποία δεν προστάτευε στην ουσία τη χώρα μας και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία βλέπαμε και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα σταθερό μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι δεν υιοθετούμε πρακτικές ότι οι μετανάστες λιάζονται και εξαφανίζονται ή ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, μπορούμε όλα αυτά να τα περιορίσουμε σε πολύ σημαντικό βαθμό και αυτό θα είναι κάτι που σε μικρό χρονικό διάστημα θα το δούμε. Θεωρώ ότι με την εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου έχουμε όλα τα όπλα και όλα τα εργαλεία προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο».