Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την μεγαλύτερη συναίνεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι στις επόμενες εκλογές που -όπως είπε- το πιθανότερο είναι να είναι διπλές- θα ισχύσει η απλή αναλογική, σημειώνοντας ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα: «Αυτό που έχει πει δημόσια και ο πρωθυπουργός ότι με ένα ποσοστό περί του 40% θα πρέπει να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση στη χώρα. Είναι ένα εύλογο ποσοστό το οποίο εξασφαλίζει και την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση για ένα κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πράγματι ισχύει η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, όπως έχουμε πει σύντομα θα έρθει ένας νέος εκλογικός νόμος ο οποίος θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική. Εκτιμώ ότι καθώς το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουνε 101 έδρες είναι πρακτικά αδύνατη η άμεση εφαρμογή του οπότε εφόσον δεν υπάρχει πλειοψηφία 200 βουλευτών για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου το πιθανότερο σενάριο είναι να πάμε σε διπλές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια στάση ανεξήγητη καθότι είναι ένα κόμμα εξουσίας, ένα κόμμα εξουσίας θα πρέπει να μεριμνά ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο το εκλέγουνε οι πολίτες οπότε θεωρώ ότι θα πρέπει να αλλάξει τη στάση του και σε αυτό το κομμάτι και να ψηφιστεί από κοινού ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει ισχυρές κυβερνήσεις. Η ομαλότητα στο πολιτικό σύστημα είναι απαραίτητο στοιχείο και εξασφαλίζεται με εκλογικούς νόμους οι οποίοι δίνουν με ένα λογικό ποσοστό σταθερές κυβερνήσεις.»

Ερωτηθείς για το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, θύμισε ότι μπήκε με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 1990 και έχει επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο μπήκε.

«Δεν νομίζω ότι τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα για αλλαγή του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Οι 200 χιλιαδες ψήφοι είναι ένα εύλογο νούμερο για να αντιπροσωπεύονται αυτοί οι ψηφοφόροι και στο Κοινοβούλιο».

Για την ψήφο των Αποδήμων επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη πολιτική συναίνεση. «Είναι πολύ σημαντικό που και τα 6 κοινοβουλευτικά κόμματα επί της αρχής συμφωνούν ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα της ψήφου των ελλήνων εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας. Το δεύτερο ζητούμενο είναι αν θα πρέπει η ψήφος του ανθρώπου που βρίσκεται στο εξωτερικό να έχει την ίδια βαρύτητα με τη ψήφο του ίδιου ανθρώπου αν πάρει το αεροπλάνο και έρθει και ψηφίσει στο εκλογικό του τμήμα. σε αυτό η κυβέρνηση είναι κάθετη ότι πρέπει να έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα. Το ΚΚΕ επί της αρχής, όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, συμφωνούν σε αυτό πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καμφθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι.»

Για τον ΧΥΤΑ Φυλής, ο υφυπουργός έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου: «Εάν άμεσα δεν προχωρήσουμε σε οριστικό σχεδιασμό των απορριμμάτων στην Αττική κινδυνεύουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε μερικά χρόνια, να έχουμε τα σκουπίδια στους δρόμους και να μην έχουμε πού να τα πάμε. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ, τα δύο συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος, βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδίως με την περιφέρεια Αττικής θα γίνει ένας ολοκληρωμένος περιφερειακός σχεδιασμός. Αυτό θα γίνει άμεσα γιατί δεν υπάρχει και άλλο περιθώριο.»