Με μια διπλή διπλωματική επιτυχία στις αποσκευές του επέστρεψε το βράδυ της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα δύο βασικά ζητήματα, που ενδιέφεραν άμεσα την ελληνική πλευρά, δηλαδή στο Μεταναστευτικό και στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ελληνικές αξιώσεις.

Ακόμα μία απαίτηση της ελληνικής πλευράς που μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες από τον κ. Μητσοτάκη, δηλαδή η αποσύνδεση της καταδίκης των πρακτικών της Αγκυρας από την υλοποίηση της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, έγινε δεκτή, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διήμερης συνόδου, έγινε εκτεταμένη συζήτηση αποσύνδεσης, από τη μια μεριά, της τουρκικής προκλητικότητας και της αυστηρής προειδοποίησης που πρέπει να απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Τουρκία και, από την άλλη μεριά, της στήριξης στους πρόσφυγες, που αυξά-νονται από τις εχθροπραξίες, με το τελικό αποτέλεσμα να κρίνεται ικανοποιητικό.

Στο ζήτημα της Κύπρου, οι «παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες» -όπως αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων- καταδικάστηκαν εκ νέου από την Ε.Ε. Η Αθήνα στέκεται διαρκώς στο πλευρό της Λευκωσίας και βοηθά την κυβέρνηση Αναστασιάδη να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που, ως γνωστόν, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο. Η Ελλάδα εξαρ-χής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη πρόσφατα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής επαναβεβαίωσε την απόφαση αυτή δικαιώνει τις προσπάθειες Αθήνας και Λευκωσίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλα τα κράτη-μέλη στάθηκαν στο πλευρό της Κύπρου στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Ιδιαίτερης αξίας είναι, βέβαια, η εξειδίκευση των κυρώσεων αυτών το προσεχές διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, στηρίζει «εκείνα τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες προκλήσεις όσον αφορά τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Οπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, όλο αυτό το διάστημα τίθενται τα προβλήματα, παρέχεται ενημέρωση για τις ενέργειες της Ελλάδας και η κυβέρνηση διεκδικεί μια νέα πολιτική, τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες είχε επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου (Ιταλία και Ισπανία) που θίγονται από το πρόβλημα, ενώ τόνιζε με κάθε ευκαιρία πως η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορούν να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Βασική θέση του κ. Μητσοτάκη, που την επανέλαβε στις Βρυξέλλες, είναι πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος και με πρόσθετα κονδύλια, αλλά και με επιμερισμό του βάρους. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ανάγκη να εκπονήσει μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέδειξε την αύξηση των ροών τον τελευταίο χρόνο (πάνω από 250% αύξηση, όπως φέρεται να τόνισε) και είπε πως πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση: να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και να προχωρήσει στο Σχέδιο Β, αν δεν λειτουργήσουν στην πράξη οι συμφωνίες τόσο των επιστροφών στην Τουρκία όσο και της μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ζήτησε, επίσης, να γίνει στο κείμενο συμπερασμάτων σαφής αναφο-ρά στις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο βάρος του Μεταναστευτικού, κάτι που τελικά έγινε, ικανοποιώντας το αίτημα αυτό της ελληνικής πλευράς.

«Φτάνουμε στα όριά μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στο Ρolitico, όπου συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και των επιστροφών στην Τουρκία. «Ωστόσο, την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μετανα-στών, που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ