«Η αντιμετώπιση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού με όρους σεβασμού και ισοτιμίας της ψήφου τους είναι αυτονόητη υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων», αναφέρει η βουλευτής Δράμας με το Κίνημα Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, στη συνέντευξη της στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια

Σχετικά με το μεταναστευτικό - προσφυγικό, επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση πιάστηκε αδιάβαστη και τρέχει πίσω από τα γεγονότα, ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, η κ. Κεφαλίδου σημειώνει ότι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίζει αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων και να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πολιτική σταθερότητα.

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκπέμπει ένα θολό πολιτικό στίγμα; Εκτιμάτε πως υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής;

Εάν θέλει ο χώρος μας να είναι μπροστά στην πορεία προς το μέλλον πρέπει να το δείξει. Οφείλουμε, αν θέλουμε να υπάρχουμε, ως χώρος που παράγει πολιτική και λύσεις για τα προβλήματα της χώρας, να υπερβούμε τη συγκυρία. Η επιστροφή στην κανονικότητα εμάς δεν μας φτάνει και δεν πρέπει να μας φτάνει. Από εμάς και μόνο τους ίδιους εξαρτάται το μέλλον του χώρου μας. Από την ηγεσία, το πρόγραμμά και το πολιτικό μας στίγμα. Πρέπει να αρθρώσουμε έναν σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό λόγο για το «σήμερα» και το «αύριο».

Τι στάση θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της άμεσης κατάργησης της απλής αναλογικής;

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, ήδη από την εποχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Λέμε «ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά «όχι» σε κάθε συναλλαγή που συνδέεται με αυτή. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να εξασφαλίζει εκλογική δικαιοσύνη και αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων. Να ευνοεί τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό Κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις. Να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πολιτική σταθερότητα και συναινέσεις που τόσο ανάγκη έχει η χώρα. Η απλή αναλογική, το είδαμε και από τον χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιούργησε χαοτικές συνθήκες και οδήγησε σε ακυβερνησία. Για αυτό και την καταψηφίσαμε.

Το μεταναστευτικό ζήτημα μονοπωλεί σχεδόν την επικαιρότητα. Ποια είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής;

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ακολουθεί μια ιδεοληπτική, τυχοδιωκτική και όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα απόλυτα αποτυχημένη πολιτική. Μια πολιτική ανικανότητας, επιπολαιότητας και μηδενικής προστασίας των συνόρων της χώρας.

Και η σημερινή Κυβέρνηση όμως πιάστηκε αδιάβαστη. Τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Από ό,τι φάνηκε δεν υπήρχε κανένα απολύτως σχέδιο διαχείρισης παρά τις πομπώδεις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Είναι ένα πολυσύνθετο και συνεχώς διογκούμενο ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τα άλλα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την προκλητικότητα της Τουρκίας και την εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία.

Επικροτείτε τη συναινετική στάση που διαφαίνεται ότι θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής για το θέμα της ψήφου των αποδήμων; Ο ΠΘ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις

Χαίρομαι που 17 χρόνια μετά από τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001 (πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ) που καθιέρωσε την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, επιτέλους η ΝΔ αποδέχεται την πρότασή μας και φέρνει τον εφαρμοστικό Νόμο.

Οι συνθήκες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αλλάξει δραματικά. Ο απόδημος Ελληνισμός έχει νέα σύσταση μετά το brain drain. Η αντιμετώπιση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού με όρους σεβασμού και ισοτιμίας της ψήφου τους είναι αυτονόητη υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων.

Εξαίρεση αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Είναι προσβλητική και βαθύτατα αντιδημοκρατική η στάση του κ.Τσίπρα όταν λέει ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα οδηγήσει σε «αλλοίωση των πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Ως Κίνημα Αλλαγής σας αφορά το προσκλητήριο που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων;

Το έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους: ακολουθούμε αυτόνομη πορεία. Είναι σχήμα οξύμωρο ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «προοδευτικές δυνάμεις».

Γιατί τί προοδευτικό υπάρχει σε έναν χώρο που από επιλογή συγκυβέρνησε με τον κ. Καμμένο, εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη, υποβάθμισε το Κράτος Δικαίου και τους θεσμούς, δημιούργησε σκάνδαλα και διαφθορά, δεν σεβάστηκε τον Κοινοβουλευτισμό και προσπάθησε να ελέγξει τις Ανεξάρτητες Αρχές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στη νεότερη ιστορία ως η Κυβέρνηση που δίχασε την κοινωνία, εφάρμοσε το δικό της σκληρότερο, τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο. Τσάκισε τη Μεσαία Τάξη και εξόντωσε όποιες παραγωγικές δυνάμεις είχαν απομείνει στη χώρα.

Έχετε αναλάβει την ευθύνη του Τομέα Παιδείας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ. Ποιές είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει, τι αντιπολίτευση σκοπεύετε να ασκήσετε και πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής της Υπουργού;

Η καταστροφική περίοδος της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο χώρο της Παιδείας, άφησε μια υποβαθμισμένη, χωρίς κίνητρα και ποιότητα εκπαίδευση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής η Παιδεία είναι εθνικό θέμα και για αυτό πρώτης προτεραιότητας.

Στόχος μας είναι η άσκηση σοβαρής, υπεύθυνης, παραγωγικής αντιπολίτευσης με συγκλίσεις και συναινέσεις, αλλά και με ρεαλιστικές αντιπροτάσεις και εποικοδομητικές θέσεις.

Πρώτος άξονας: η ανάπτυξη της τεχνολογικής, επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης. Σήμερα υπάρχει μόνο στα χαρτιά, παραμελημένη, υποβαθμισμένη και κοινωνικά απαξιωμένη. Δεύτερος άξονας: ίσες ευκαιρίες για όλους και η στήριξη της Αριστείας. Η εξασφάλιση της πρόσβασης στην πληροφόρηση και τη γνώση σε όλους και ιδιαίτερα για όσους είναι κοινωνικά ή οικονομικά αποκλεισμένοι. Τέλος, η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και η αναγκαία σύνδεσή του με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις.

Η Υπουργός μέχρι σήμερα αναλώνεται σε καθημερινές ανακοινώσεις και «πυροτεχνήματα». Δεν μας έχει πείσει ότι έχει μια ολοκληρωμένη, σοβαρή και συνεκτική στρατηγική για τα εκπαιδευτικά ζητήματα της χώρας.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Καρφί του Σαββατοκύριακου