Μετά την ανάπαυλα των εορτών, η Χαριλάου Τρικούπη «ανεβάζει στροφές» και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, όχι απλά στην ανασύνταξή του Κινήματος Αλλαγής αλλά σε μια βαθύτατη πολιτική διαδικασία επανεκκίνησης και αναγέννησης του.

Με ανανεωμένο πλήρωμα σε κόμμα και Βουλή, αποτελούμενο τόσο από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη αποδεκτά από την κοινωνία, όσο και νέα, δυναμικά και πολλά υποσχόμενα, η Φώφη Γεννηματά θέτει σε εγρήγορση όλο το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος με στόχο την αντεπίθεση, ώστε να προβάλει το ΚΙΝΑΛ ως τον προοδευτικό εναλλακτικό δρόμο διακυβέρνησης, αλλά και να το αναδείξει σε σημαντικό παράγοντα των εξελίξεων.

Στα ηγετικά μάλιστα κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η νέα διάταξη δυνάμεων θα ενισχύσει την άσκηση υπεύθυνης αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα θα αποκρούσει τον εισοδισμό του ΣΥΡΙΖΑ στο στελεχιακό και κοινωνικό του ακροατήριο.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα πρόσωπα που συγκροτούν την «ομάδα κρούσης» του Κινήματος Αλλαγής, που έχουν κάνει δεύτερο σπίτι τους τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Βουλή, από όπου εργάζονται νυχθημερόν για τις ανάγκες του κόμματος.

Εποπτικό και συντονιστικό ρόλο έχει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Όθωνας, που αποτελεί το «alter ego» της Φώφης Γεννηματά και την συμβουλεύει σε πολλά κρίσιμα ζητήματα. Στα θετικά του πιστώνεται η πολύ καλή του συνύπαρξη και οι δίαυλοι επικοινωνίας που διατηρεί με στελέχη από όλες τις συνιστώσες και τάσεις του κόμματος.

Βασικός πυλώνας στη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να είναι ο 28χρονος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος κάθεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής. Συντονίζει και οργανώνει τις προεκλογικές δραστηριότητες του κόμματος, ενώ την ίδια στιγμή έχει μηδενίσει τις αποστάσεις, σαρώνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη χώρα, με συχνότατα ταξίδια σ' όλες τις οργανώσεις του κόμματος.

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται και το ανανεωμένο επικοινωνιακό επιτελείο, που αποτελείται από στελέχη που στην πλειονότητά τους είναι νέα σε ηλικία, μεταξύ 30 και 45 ετών, κάτι το οποίο δημιουργεί προσδοκίες για αέρα ανανέωσης στην άσκηση επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος.

Την μπαγκέτα του συντονισμού της επικοινωνίας έχει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, που αποτελεί ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της Φώφης Γεννηματά. Αποτελεί την «επικοινωνιακή βιτρίνα» του κόµµατος, είναι από τα δημοφιλέστερα στελέχη της νέας γενιάς, που «κάνει γκελ στο γυαλί» και στην κοινωνία. Το έργο του Παύλου Χρηστίδη συνεπικουρούν τρία στελέχη, που έχουν αναλάβει θέσεις αναπληρωτών. Ο Παναγιώτης Βλάχος που ήταν υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών και η Ζέφη Δημαδάμα που έδωσε τη μάχη του σταυρού στην Α΄Αθηνών.

Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας είναι ο πρώην υπεύθυνος Τύπου του ΠΑΟΚ Κυριάκος Κυριάκος. Μπορεί να μην κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Ά Θεσσαλονίκης, στην πρώτη άλλωστε συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, έβαλε μία γερή υποθήκη για το μέλλον. Αναπληρωτές του είναι δύο στελέχη που προέρχονται από τη νέα γενιά της Παράταξης. Η Ανδριάνα Αλεβίζου, ο Δημήτρης Οικονόμου, που ήταν υποψήφιος στην Α΄Αθηνών και η Βάσια Αναστασίου που έδωσε τη μάχη του σταυρού στην Ανατολική Αττική. 

Νέα πρόσωπα στελεχώνουν και τη Γραμματεία του Τομέα Επικοινωνίας, όπως η Πέννυ Δαλαμπούρα, που θεωρείται από τα ανερχόμενα στελέχη της Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Κίσσας, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην πολιτική ομάδα των PES, ο Νίκος Ιωσήφ, η Έφη Παγκάλου, η Έλλη Κοκολιού και η Μαρία Τσέλιου.

Δύο ακόμα πρόσωπα με κομβικό ρόλο στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής του Κινήματος Αλλαγής είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Φώφης Γεννηματά Νίκος Βοσδογάννης και ο Φίλιππος Φιλιππακόπουλος. Ο μεν πρώτος έχει αναλάβει τις επαφές της Φώφης Γεννηματά με τον Τύπο και την επιµέλεια των ομιλιών, της αρθρογραφίας και των συνεντεύξεων της, ο δε δεύτερος ασχολείται με την επικοινωνιακή αξιοποίηση των γεγονότων.

Όλη σχεδόν η ομάδα της επικοινωνίας, μαζί με τον Γραμματέα του κόμματος, αλλά και πολιτικά στελέχη, βρίσκονται στη Χαριλάου Τρικούπη από νωρίς το πρωί για τη συνεδρίαση του λεγόμενου πρωινού καφέ, τον οποίο συντονίζει ο Παύλος Χρηστίδης.

Η παραπάνω ομάδα καταγράφει τις προτεραιότητες του Κινήματος Αλλαγής, εκπονεί την πολιτική, οργανωτική και επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική του κόμματος και ταυτόχρονα δίνει την καθημερινή μάχη της επικαιρότητας.

Όμως στο team της επικοινωνίας υπάρχουν και αφανείς ήρωες, που βρίσκονται πίσω από τους υπολογιστές του πρώτου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη. Ο λόγος για τα στελέχη του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, που ασχολούνται με τα social media και επιμελούνται την παρουσία του κόμματος στο διαδίκτυο, όπως η Ελευθερία Βρίλλη, ο Μάριος Μάντζος, η Βίκυ Δρακοπούλου, ο Παντελής Περιβολάρης, ο Σάββας Γουλόπουλος και η Δήμητρα Βλαχάκη.

Σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο για την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος παίζει η ομάδα Πολιτικών Ερευνών, στην οποία μετέχουν ο Χαράλαμπος Βαρδίκος, ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία της ενδιάμεσης έκθεσης για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Κώστας Κατσανέβας και ο Ευθύμιος Παπανικολάου.

Κομβικής σημασίας για την πορεία του κόμματος είναι η θέση που κατέχει ο Στέφανος Παραστατίδης, ως Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής. Οργανώνει και συντονίζει πανελλαδικά τις κομματικές οργανώσεις και φροντίζει για τη διάχυση των θέσεων το Κινήματος σε όλες τις δομές του κόμματος, Ο ίδιος, εξάλλου, υποστηρίζει ότι η κινηματική αντίληψη έχει να κάνει με την αφετηρία, την εκκίνηση από τα κάτω, από τον πολίτη. Το έργο του συνεπικουρούν οι δύο αναπληρωτές του: Ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά Δημήτρης Κουρόγιωργας, που κατά γενική ομολογία έφερε εις πέρας με αξιοσημείωτη επιτυχία δύσκολες υποθέσεις που είχε αναλάβει, και ο Νίκος Παπανικολάου.

Σημαίνονται ρόλο στη λειτουργία του κόμματος έχει ο έμπειρος Χρήστος Πρωτόπαπας, ως υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και παρακολούθησης των κυβερνητικών πεπραγμένων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κάνει πολλή δουλειά στον προγραμματικό λόγο και στις προτάσεις του κόμματος.

Τις οργανώσεις Εργαζομένων συντονίζει έναν νέο και φρέσκο πρόσωπο. Ο Χρήστος Ασπιώτης, ο οποίος επιχειρεί να φέρει στο Κίνημα Αλλαγής την ανανέωση που υπηρετεί με πάθος - εδώ και πάρα πολλά χρόνια - στον συνδικαλισμό.

Συντονιστής των τομέων πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής είναι ο 36χρονος Απόστολος Σπυρόπουλος, που έχει το προφίλ περισσότερο του τεχνοκράτη παρά του πολιτικού, καθώς διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, ως στέλεχος επιχειρήσεων.

Την προγραμματική επεξεργασία των θέσεων του κόμματος και τις καθημερινές πολιτικές του παρεμβάσεις στα πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν, θα τρέξουν οι 38 Τομείς Πολιτικής του κόμματος, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 1.350 άτομα και επί της ουσίας αποτελούν τον «κυβερνητικό στρατό» του Κινήματος Αλλαγής.

Ρόλο - κλειδί θα έχει και η πρώην βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία σύντομα θα αναλάβει επικεφαλής του Ινστιτούτου του ΚΙΝΑΛ (του διάδοχου του ΙΣΤΑΜΕ επί της ουσίας).

Όμως στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν και άλλα στελέχη, που μπορεί να μην είναι στο προσκήνιο, ωστόσο, η δουλειά τους είναι εξίσου σημαντική, όπως ο υπεύθυνος Κινητοποιήσεων του κόμματος Σωτήρης Μάνεσης, που έχει την ευθύνη για την οργάνωση των εκδηλώσεων και των περιοδειών της Φώφης Γεννηματά, ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώτης Αποστολόπουλος, ο Γιώργος Κοσβάνης που έχει την ευθύνη για το μητρώο μελών του κόμματος, καθώς και η προσωπική γραμματεία της Φώφης Γεννηματά, που αποτελείται από την Αλίκη Γεωργιακώδη, την Αντζελίνα Κοκκινοβράχου, την Εύα Δημητροπούλου, την Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου και την Βασιλική Κουμπου.

Αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική δράση του ΚΙΝΑΛ είναι η νέα και ανανεωμένη Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Βασικοί πυλώνες στη Βουλή είναι ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος συντονίζει και παρακολουθεί το έργο των βουλευτών, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει μακρά και κοινοβουλευτική θητεία και εμπειρία και κατά γενική ομολογία έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στα καθήκοντα του, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Φυσικά, το «βαρύ πυροβολικό» είναι η λεγόμενη «σκιώδης κυβέρνηση» του Κινήματος Αλλαγής. Υπεύθυνος Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Αχμέλ Ιλχάν, Δικαιοσύνης η Νάντια Γιαννακοπούλου, Υποδομών και Μεταφορών ο Χρήστος Γκόκας, Προστασίας του Πολίτη ο Γιώργος Καμίνης, Επικρατείας ο Χάρης Καστανίδης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Μιχάλης Κατρίνης, Παιδείας και Θρησκευμάτων η Χαρά Κεφαλίδου, Εσωτερικών η Ευαγγελία Λιακούλη, Εξωτερικών ο Ανδρέας Λοβέρδος, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Γιώργος Μουλικώτης, Β΄Υγείας ο Μπουρχάν Μπαράν, Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Τουρισμού ο Δημήτρης Μπιάγκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Απόστολος Πάνας, Συμβούλιο της Ευρώπης ο Γιώργος Παπανδρέου, Υγείας o Ανδρέας Πουλάς, Οικονομικών ο Κώστας Σκανδαλίδης και Τουρισμού ο Γιώργος Φραγγίδης.

Πρόσωπο - κλειδί για την επικοινωνία του κοινοβουλευτικού έργου είναι ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο μαχητικές φωνές για το Κίνημα Αλλαγής, με τις παρουσίες του στα ΜΜΕ, καθώς δίνει καθημερινά «μάχες» στα τηλεοπτικά πάνελ και στα ραδιόφωνα, αναπτύσσοντας καθαρά και πειστικά επιχειρήματα.

Ο Δημήτρης Μάτζιος είναι άλλο ένα στοίχημα, που μέχρι στιγμής βγαίνει για την Φώφη Γεννηματά. Ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών, αφού βρίσκεται νυχθημερόν στο πλευρό τους και στηρίζει ανελλιπώς το έργο τους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»