Συναντήσαµε τον συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο στο σπίτι του στο Χαλάνδρι, λίγες ηµέρες µετά τη σοβαρή περιπέτειά του µε την υγεία του. «Είναι να µη σου τύχει», σχολιάζει ο ίδιος στο «Secret», περιγράφοντας τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στο νοσοκοµείο. «Μια πάθηση της καρδιάς έχει υψηλό ποσοστό θνητότητας», αναφέρει. Ο ίδιος µιλά για την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ∆. Βίτσα, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου του στο τηλεοπτικό στούντιο, ενώ αποκαλύπτει ότι ενδιαφέρθηκε για την κατάστασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Τι σας οδήγησε τελικά στο νοσοκοµείο;

 

Οξύς διαχωρισµός ανιούσας αορτής. Μια πάθηση της καρδιάς που συνήθως δεν παρουσιάζει συµπτωµατολογία ή εµφανή προµηνύµατα και έχει υψηλό ποσοστό θνητότητας. Ακόµη και ανάµεσα σε εκείνους τους ασθενείς που τα βγάζουν πέρα µε επιτυχία στο χειρουργείο, ο ένας στους τρεις πεθαίνει αµέσως κατόπιν. Κάπως σαν αστροπελέκι ή σαν τον «ξαφνικό θάνατο» στο ποδόσφαιρο. Αυτό που λένε: «Είναι να µη σου τύχει».

 

 Τι θυµάστε από τη στιγµή πριν λιποθυµήσετε στην τηλεοπτική εκποµπή;

 

Εχω λάβει µέρος σε εκατοντάδες τηλεοπτικά πάνελ στη ζωή µου. Το πάνελ της εκποµπής «Εκτός γραµµής» στον Alpha, το πρωινό της 1ης Οκτωβρίου, µε παρουσιαστές τη Λίδα Μπόλα και τον Τάκη Χατζή, καθώς και καλεσµένο επίσης τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρη Βίτσα, ήταν από τα πλέον... υπεράνω υποψίας. Η συζήτηση διεξαγόταν σε πολιτικά νεκρό χρόνο, και το αντικείµενο της συζήτησης, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, ήταν ένα αντικείµενο που τόσο ο Βίτσας όσο κι εγώ θεωρώ ότι το κατείχαµε καλά. Ο Βίτσας ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αµυνας, που είχε ασχοληθεί µε τις προσφυγικές-µεταναστευτικές ροές, εγώ ως πρώην µέλος της αντίστοιχης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στο Συµβούλιο της Ευρώπης... Θέλω να πω, δεν υπήρχε ο παραµικρός λόγος εκνευρισµού ή έντασης, για να ανάψουν τα αίµατα ή να µας ανέβει η πίεση. Πιο πιθανό θα ήταν να µαλώσουν δύο ιεροµόναχοι στο Κατµαντού.

 

Φοβηθήκατε για τη ζωή σας;

 

Η αλήθεια είναι πως είχα µαύρα µεσάνυχτα γύρω από το τι θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να φοβηθώ. ∆εν µου είχε συµβεί ποτέ κάτι, ούτε κατά προσέγγιση ανάλογο, ώστε να µπορώ να συγκρίνω και να εικάσω τι µπορεί να µε περιµένει στη συνέχεια. Η µόνη εγχείρηση που είχα κάνει στο παρελθόν ήταν εγχείρηση... αµυγδαλών. Ούτε την πίεσή µου εξέταζα ποτέ ούτε γνώριζα καν αν είχα ή δεν είχα πρόβληµα µε την πίεσή µου. Νοµίζω πως εξ απροόπτου πιάστηκε και ο Βίτσας.

Με τον Βίτσα δεν ήµασταν ποτέ στενοί φίλοι -ακόµη και τον καιρό που ήµουν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά πάντοτε θεωρούσα πως ήταν ένας πολιτικός ηπίων τόνων και, σε καµία περίπτωση, το ανάλγητο τέρας που παρουσίασαν ορισµένοι στα social media. Ειλικρινά (και αναφέροµαι αποκλειστικά σε όσους δεν βρίσκονται, βρέξει-χιονίσει, σε εντεταλµένη κοµµατική υπηρεσία) πιστεύουν ότι υπάρχει πολιτικός στην Ελλάδα που θα προτιµούσε να πεθάνει ο συνοµιλητής του παρά να διακόψει ο ίδιος τη φράση του; Εάν το πιστεύουν, έχουµε πρόβληµα συνολικά ως κοινωνία. Σοβαρό πρόβληµα.

 

 

Τι θα αλλάξει πλέον στην καθηµερινότητά σας ύστερα από αυτή την περιπέτεια;

 

Σχεδόν τα πάντα, υποθέτω. Το βλέπω ως επανεκκίνηση. Ως µια δεύτερη ευκαιρία. Σαν να χτυπάει ένα καµπανάκι και κάποιος να µου λέει: «Μη σπαταλάς τον χρόνο σου µε µικρότητες». Με δεδοµένο µάλιστα ότι σε δύο µήνες κλείνω τα εξήντα, το καµπανάκι µάλλον δεν θα χτυπήσει και τρίτη φορά.

 Πιστεύετε στον Θεό; Θεωρείτε ότι σας βοήθησε ο Θεός για να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη στιγµή;

  Νοµίζω ότι ποτέ δεν έκρυψα ότι δεν θρησκεύοµαι και αναµφίβολα δεν πιστεύω σε έναν προσωπικό παρεµβατικό θεό, στον οποίον προσεύχεσαι κι εκείνος, αναλόγως, σου κάνει ή δεν σου κάνει τα χατίρια. Εάν πίστευα σε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να βρεθώ αντιµέτωπος και µε µια σειρά από ιδιαίτερα οδυνηρά και ενοχλητικά ερωτήµατα: γιατί χαρίζει τη ζωή σε αναρίθµητα καθάρµατα και, την ίδια ώρα, οδηγεί σε βασανιστικό θάνατο επίσης αναρίθµητες άµωµες ψυχούλες, συµπεριλαµβανοµένων αθώων βρεφών;

Γιατί επιτρέπει θεοµηνίες και θηριωδίες, όπου την πληρώνουν αδιακρίτως τα πρόβατα και τα ερίφια;

Τι είδους δικαιοσύνη είναι αυτή, τι είδους αγάπη; Κατανοούµε πόσο εξευτελιστικό και προσβλητικό είναι να λες σε εκατοµµύρια θρησκευόµενα άτοµα ότι ο Θεός «έκρινε» πως έπρεπε να σώσει τον δικό σου άνθρωπο, αλλά όχι και τον δικό τους;