Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος δίνει τη µάχη του για µια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο γιος της πρώην υπουργού Κατερίνας Παπακώστα, στην οποία χρωστά όσα είναι σήµερα, όπως αποκαλύπτει στο «Secret».

Ο ίδιος είναι ένα ξεχωριστό άτοµο: ποιητής, ζωγράφος, βιολόγος. Μάχεται για µια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες, όπως είναι και ο ίδιος. Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, αφιερώνει ένα ποίηµά του, µε τίτλο «Η Ανάσταση»!

Πώς πήρατε την απόφαση να κατέβετε στις εκλογές;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι µε εντυπωσίασε η προκριµατική εσωκοµµατική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τη θεωρώ τη δηµοκρατικότερη διαδικασία που έχει εφαρµοστεί ποτέ από ελληνικό πολιτικό κόµµα για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του. Ο δεύτερος, και πιο σηµαντικός, λόγος είναι για να συµβάλω όσο µπορώ στο νέο ξεκίνηµα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στην προσπάθειά του να φέρει σηµαντικές αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γιατί επιλέξατε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το µόνο κόµµα που µπορεί να ανταποκριθεί αξιόπιστα και αποτελεσµατικά στις προκλήσεις αυτής της εποχής σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι γονείς σας γνώριζαν την απόφασή σας να πολιτευτείτε;

Οχι από την πρώτη στιγµή. Ούτε η µητέρα µου ούτε κανείς από το οικογενειακό µου περιβάλλον το γνώριζε. Εκανα αίτηση και µετά τους το είπα. Αλλά από την πρώτη στιγµή που το έµαθαν µε στήριξαν στην απόφασή µου αυτή.

Τι ρόλο έχει παίξει η µητέρα σας στη ζωή σας;

Πολύ σηµαντικό σε σχέση µε την ψυχοσύνθεση και τη διαµόρφωση του χαρακτήρα µου. Είναι το στήριγµά µου σε ό,τι κάνω. Τι θαυµάζετε σε αυτήν; Πάρα πολλά, αλλά κυρίως το ότι υποστηρίζει τα πιστεύω της και αν κάτι θεωρεί ότι είναι σωστό, το υπερασπίζεται ακόµα κι αν έχει πολιτικό κόστος.

Πώς είναι η ζωή για άτοµα µε νευροµυϊκές παθήσεις στην Ελλάδα;

Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολη, ιδιαίτερα αν συγκριθεί µε τη διαβίωση αυτών των ατόµων στις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι φιλική χώρα για άτοµα µε αναπηρία;

Οχι ιδιαίτερα, θα έλεγα. Υπάρχουν αρκετά πράγµατα που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η καθηµερινότητα των ΑµεΑ, σε σχέση κυρίως µε την προσβασιµότητα, τις µετακινήσεις, τις υποδοµές κ.λπ. Είναι προφανές ότι τα ΑµεΑ πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή και την εργασία, αυτό όµως περνάει και µέσα από το πλαίσιο προστασίας και τα µέτρα (π.χ. µόρια, επιδόµατα κ.λπ.) που έχει θεσπίσει το κράτος. Και, φυσικά, ο θεσµός του προσωπικού βοηθού θα πρέπει να διευρυνθεί άµεσα για όλους όσοι τον έχουν πραγµατική ανάγκη.

∆ίνονται εργασιακές ευκαιρίες σε άτοµα µε αναπηρία στην Ελλάδα;

Ισως δειλά-δειλά κάτι να έχει ξεκινήσει να αλλάζει, αλλά γενικότερα θα έλεγα πως όχι ακόµη.

Είναι η «Ευρώπη ίσων ευκαιριών» προς όλους; Ή τα άτοµα µε αναπηρία αντιµετωπίζονται µε ρατσισµό;

Ούτως ή άλλως, η «Ευρώπη ίσων ευκαιριών» προς όλους δεν υπάρχει ακόµη και αυτό δεν αφορά µόνο τα άτοµα µε αναπηρία και ούτε σχετίζονται όλα µόνο µε τον ρατσισµό. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και πολλές δράσεις για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

∆εχτήκατε µπούλινγκ στα παιδικά σας χρόνια;

∆εν έχω υποστεί ποτέ µπούλινγκ εγώ προσωπικά.

Καλλιτεχνική φύση, ποιητής και ζωγράφος. Πότε ανακαλύψατε το ταλέντο σας;

Οσον αφορά τη ζωγραφική, ξεκίνησα να ζωγραφίζω στα παιδικά µου χρόνια, κυρίως σε χαρτί, αλλά πιο εντατικά ζωγραφίζω τα τελευταία δέκα χρόνια µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η ποίηση ήρθε στη ζωή µου τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Οταν ολοκλήρωσα τα πρώτα µου ποιήµατα, κάποια στιγµή και χωρίς να το καταλάβω όλο αυτό έγινε συνήθεια και η συνήθεια έγινε εξάρτηση. Τότε αναρωτήθηκα πώς ζούσα πριν αρχίσω να γράφω ποίηση! Επίσης, κατάλαβα ότι µέσω των ποιηµάτων µου µπορούσα πλέον να εκφράσω όλα τα συναισθήµατα, τις ανησυχίες και τις ιδέες µου µε έναν πολύ πιο ουσιαστικό και δηµιουργικό τρόπο και ότι ίσως καταφέρουν να αγγίξουν και κάποιους άλλους ανθρώπους, αν τα διαβάσουν.

Τι ζωγραφίζετε συνήθως;

Αφηρηµένη ζωγραφική, πρόσωπα και τοπία µε comic αισθητική, συνδυασµό αφηρηµένης και ρεαλιστικής ζωγραφικής, όλα όµως εντάσσονται στην pop art αισθητική.

Από τι εµπνέεστε;

Με εµπνέουν η φύση, οι ιδέες, η ποίηση, τα συναισθήµατα και οι προβληµατισµοί µου. Ο λόγος που άρχισα ξανά να ζωγραφίζω πριν από λίγα χρόνια, µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ήταν ότι ήθελα να δώσω µορφή σε κάποια ποιήµατά µου.

Ποιο ποίηµά σας θα αφιερώνατε στον Στέφανο Κασσελάκη;

Ανάσταση

Θα δεις, θα δεις, µόνο αν τολµάς.

Μην είσαι αφελής, να φοβηθείς.

Ανοιξε τα µάτια και θα δεις, το όνειρο δεν θα χαθεί, δεν θα χαθεί.

Οχι, δεν θα χαθεί!

Ποια είναι η γνώµη σας για τον γάµο και την τεκνοθεσία οµόφυλων ζευγαριών;

Συµφωνώ µε όλες τις ρυθµίσεις που αφορούν τη θεσµοθέτηση και την κατοχύρωση δικαιωµάτων για όλες τις κοινωνικές οµάδες και την πλήρη ισοτιµία τους. Αλλωστε, αφού έχει κατοχυρωθεί και εφαρµόζεται εδώ και χρόνια σε χώρες όπως, π.χ., η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, δεν καταλαβαίνω τον λόγο που υπήρξαν ενδοιασµοί για το αν έπρεπε να εφαρµοστεί και στην Ελλάδα, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώµατα είναι πάνω από τη νοοτροπία και τις προκαταλήψεις ενός µέρους της κοινωνίας.

Ποιο είναι το όνειρό σας;

Προσπαθώ να ατενίζω το µέλλον µε αισιοδοξία και να σκέφτοµαι ότι τα καλύτερα είναι πάντα µπροστά. Οπότε, πέρα από το να είµαι καλά εγώ και η οικογένειά µου, θα ήθελα η Τέχνη και οι ιδέες µου να αγγίζουν και να αφορούν περισσότερους ανθρώπους.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών