Την αντιπολιτευτική ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε για μία ακόμα φορά ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Απόστολου για την εξωτερική σύγκλιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεγαλύτερες ενισχύσεις στα νεότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περικόπτοντας από τα παλαιότερα).

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αποστόλου, ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η διατήρηση των αγροτικών ενισχύσεων στα σημερινά επίπεδα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου και έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή ως ένας από τους βασικούς στόχους που του έχει αναθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον περίφημο μπλε φάκελο που παρέλαβε κατά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

Είχε προηγηθεί μία, κενή περιεχομένου ανακοίνωση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος που εγκαλούσε τον υπουργό για αφωνία στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης και η οποία προκάλεσε την υψηλών τόνων αντίδραση του Μάκη Βορίδη, κατά την οποία διερωτάτο αν «ως καλή διαπραγμάτευση στο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται, το να λες άσχετα πράγματα τη λάθος στιγμή αντί να θέτεις τα ζητήματα που πρέπει τη σωστή στιγμή και μάλιστα έχοντας κάνει την κατάλληλη προετοιμασία» τη στιγμή μάλιστα που η φινλανδική προεδρεία της Ένωσης δεν είχε καν φέρει το ζήτημα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

Και όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική βρίσκονται σε εξέλιξη και οι συμμαχίες των κρατών – μελών που μοιράζονται κοινά συμφέροντα, βρίσκονται υπό συνεχή διαμόρφωση, όπως προκύπτει και από τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, ο οποίος έθεσε το εν λόγω ζήτημα στη διμερή συνάντηση που είχε με την ιταλική αντιπροσωπεία (σ.σ. η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που διαφωνούν με την εξωτερική σύγκλιση).

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου μάλιστα, ο Υπουργός κατά την ανάληψη των καθηκόντων του παρέλαβε «λευκή κόλλα» σε πολλά σημαντικά ζητήματα του υπουργείου και τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σε ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος είχε κάνει σημαία του…

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε νομικό επίπεδο από την πλευρά του υπουργείου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια οι ελληνικές θέσεις, προκειμένου να αποτραπεί η Εξωτερική Σύγκλιση.

Το ζήτημα της νέας ΚΑΠ έχει αναχθεί σε ύψιστο εθνικό ζήτημα και έτσι αντιμετωπίζεται από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω παρατήρησε ότι η παρούσα κυβέρνηση, σε επίπεδο διαπραγματευτικής πολιτικής, έχει κοινή θέση με την προηγούμενη, συνεπώς, όπως είπε, δεν μπορεί το συγκεκριμένο ζήτημα να ανάγεται σε πεδίο αντιπαραθέσεων και μάλιστα όταν αυτό συνιστά «μη γόνιμο πεδίο».

4858899


Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι δύο τινά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ: Είτε δεν βρίσκουν κάτι ουσιαστικό, ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων

προκειμένου να ψέξουν τον Μάκη Βορίδη και το μέχρι στιγμής έργο του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε σταυρώνουν τα δάχτυλά τους, προκειμένου να αποτύχουν οι διαπραγματευτικές προσπάθειες του υπουργού και να καρπωθούν επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά ενδεχόμενη δυσφορία των αγροτών.

Δεν θα είναι εξάλλου η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόσφατη ιστορία το έχει αποδείξει.