«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνδέσει το erga omnes με την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας επίσης ότι «ήταν κακή συμφωνία και τώρα φαίνεται στην πράξη»

Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι δυστυχώς αυτό δημιουργεί στους Σκοπιανούς τη νομική βάση να μην εφαρμόσουν το erga omnes όσο δεν ξεκινάει η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δηλαδή η μη εφαρμογή του erga omnes δεν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η χειρότερη φράση που μπορεί να πει ένας στρατηγός είναι να πει «δεν το περίμενα» και ο κ. Κοτζιάς ήταν ανέτοιμος» και συμπλήρωσε ότι όπως έχουν έρθει τα πράγματα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο διότι οι Σκοπιανοί έχουν νομική βάση στη συμφωνία να μην εφαρμόσουν το erga omnes, είναι άλλη μια αποτυχία του κ. Τσίπρα.


Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και όσοι πιστεύουν σε αυτές είναι εκτός πραγματικότητας ενώ τόνισε ότι η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου που φέρνει η κυβέρνηση θα έχει ορατά αποτελέσματα. «Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση έχει να κάνει με το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω ότι ο νόμος εφόσον ψηφιστεί και εφαρμοστεί θα έχει αμέσως ορατά αποτελέσματα. Δεν λεω ότι θα λυθεί το πρόβλημα αλλά το Μάρτιο που θα ξαναξεκινήσουν οι ροές, αφότου φτιάξει ξανά ο καιρός, θα βλέπετε ένα καινούργιο περιβάλλον στο μεταναστευτικό».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση μεταναστών ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση που χειρίζεται το θέμα πρέπει να προσπαθήσει να το κάνει με τρόπο που θα εξηγήσει και θα πείσει τις τοπικές κοινωνίες περί τίνος πρόκειται. «Πρέπει όλοι να βάλουνε πλάτη, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας να καταστραφούνε» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντική τη δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

«Δεν είμαι μέλος της επιτροπής και δεν ψηφίζω άρα δεν έχω δικαίωμα παρέμβασης. Εγώ θέλω γενικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να ισχύουν μεταξύ μας τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά.» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το θέμα εξαίρεσης του κ. Πολάκη και του κ.Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή ο υπουργός είπε «Δεν είμαι μέλος της επιτροπής και δεν ψηφίζω άρα δεν έχω δικαίωμα παρέμβασης. Εγώ θέλω γενικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να ισχύουν μεταξύ μας τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά».

Τέλος, ερωτηθείς για τις τράπεζες ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «Το περιβάλλον για τις τράπεζες είναι πολύ ευνοϊκότερο από ότι στο παρελθόν, τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν, τα περιθώρια κέρδους μεγαλώνουν και για αυτό το λόγο και ο πρωθυπουργός τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος αυξήσεως των κομίστρων που χρεώνουν στους καταναλωτές. Αυτή είναι και η θέση του υπουργείου Ανάπτυξης».

Και συνέχισε λέγοντας πως «Δουλεύουμε για τη στερέωση του τραπεζικού μας συστήματος, φτιάχνουμε την αναπτυξιακή τράπεζα, θα χρηματοδοτούμε με εγγυήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να δράξουν οι συμπολίτες μας την ευκαιρία που δημιουργείται. Η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές για τις άδειες σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις για την golden visa που κάνουν πολύ πιο εύκολη προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό δημιουργεί συνθήκες πολύ μεγάλες οικονομικής ανάπτυξης. Τώρα είναι η ώρα ο κόσμος να βγάλει τα λεφτά από τα σεντούκια και να χτίσει. Από το εξωτερικό έχουμε συνεχώς αιτήματα επενδύσεων, ασταμάτητα. Από το εσωτερικό νομίζω αρχίζει μια κινητικότητα. Αυτό θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας. Το 2020 θα πέσει η ανεργία πολύ».