Αυστηρούς κανόνες που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες του παρελθόντος και με ένα σχέδιο λειτουργικό και αποτελεσματικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος οργανώσει ένα απόλυτα δομημένο σχέδιο για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η παροχή ασύλου, αλλά και η αποσυμφόρηση των νησιών και η αφομοίωση των μεταναστών από τις τοπικές κοινωνίες θα περνάνε μέσα από αυστηρούς κανόνες και σημαντικές τομές, μεταξύ των οποίων ότι καθιερώνεται, για πρώτη φορά νόμος περί διεθνούς προστασίας που υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές:

 - Πρώτον, κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων

 - Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες. Στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.

- Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού, αλλά και συνεργασίας με τις Ελληνικές Αρχές. Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.

 

Ποιοι θα παίρνουν άσυλο:

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αυστηρούς κανόνες, που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους. Στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε έξι μήνες αντί για εννέα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η απόφαση θα πρέπει να δίνεται στον ενδιαφερόμενο εντός 10 ημερών αντί για 20.

 Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι φυσικά υποψήφιος προς αναχώρηση. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, ώστε να δρομολογούνται έγκαιρα οι διαφορετικές πορείες.

 Θα διακόπτεται, επίσης, η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του. Αν απέκρυψε περιουσιακούς πόρους ή αν έχει παραβιάσει κανονισμούς λειτουργίας των δομών όπου διαμένει.

 

Μετατραυματικό στρες

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην έννοια του μετατρατευματικού στρες που για πολλά χρόνια επικαλούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ, για τους μετανάστες σημειώνοντας. « Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες», το οποίο όλοι γνωρίζετε ότι δύσκολα βεβαιώνεται από τους γιατρούς και το οποίο, για να τα πούμε πολύ απλά, είχε γίνει μια φάμπρικα για να μπορούν πολλοί να το επικαλούνται ψευδώς, να χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Αντίθετα, στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι - όχι μόνον οι ασυνόδευτοι.

 

Εισάγουμε νέες πρόνοιες υπέρ των πραγματικών προσφύγων: Μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών, και ο εκτός γάμου σύντροφός του. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα και τους γονείς του αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού. Ειδικά οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτή την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα από τα οποία, δυστυχώς σήμερα, μόλις 1.200 έχουν τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής.

 Συνολικότερα, άλλωστε, όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στην Εργασία: Ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση και στην περίθαλψη, ενώ ύστερα από έξι μήνες θα εντάσσονται και σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης. Ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούσαν προστασία μόνο και μόνο για να βρουν δουλειά σε ένα άλλο κράτος.