Καλεσμένη στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό - μεταναστευτικό, με φόντο την ψήφιση του νομοσχεδίου  της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε πως «υπήρξε κάλεσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους αυτούς, υπήρξε κάλεσμα που έκανε λόγο για ανυπαρξία συνόρων στη θάλασσα, ένα κάλεσμα που έδινε μηνύματα αποποινικοποίησης παράτυπων μεταναστών».

Αναφερόμενη δε στην ένταση που δημιουργήθηκε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το άσυλο των προσφύγω, η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε: «Επειδή είδα κάποιες έντονες σκηνές σήμερα στη Βουλή, καλό θα ήταν να πει η απελθούσα κυβέρνηση μερικές αλήθειες. Γιατί δεν υπήρξε ποτέ μια ταξινόμηση των ΜΚΟ, γιατί δεν απάντησαν ποτέ γιατί τουλάχιστον πέντε γενικοί γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν ο ένας μετά τον άλλο από του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Γιατί δεν απάντησαν ποτέ γιατί υπήρξαν μόνο 1.800 επιστροφές, μέσα σε τέσσερα χρόνια εκείνων για τους οποίους είχε κριθεί αμετάκλητα ότι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και είναι παράτυποι μετανάστες; Γιατί δέχθηκε να υπογράψει μία δήλωση μεταξύ Ευρώπης - Τουρκίας δεσμεύοντας την Ελλάδα» αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο προσφυγικό.

Μάλιστα η ίδια εξήγησε την στρατηγική με την οποία κινείται η πολιτική της κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε πως «θα πρέπει να επανεξεταστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων-μεταναστών». Παράλληλα τόνισε ότι και η ίδια η Ευρώπη έχει σημαντικές ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να γίνει χώρα δεύτερης και τρίτης ταχύτητας με αφορμή το μεταναστευτικό -προσφυγικό» υπογράμμισε η κ. Βόζεμπεργκ παρουσιάζοντας όσα πρακτικά μπορούν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών στη χώρα.

Για το θέμα της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και τα υπό εξέταση σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως υπάρχει ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ.

«Υπάρχει ένας σχεδιασμός στον οποίο η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν θα γίνει χώρα δεύτερης ταχύτητας», δήλωσε σχετικά υπογραμμίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αλλάξει το προφίλ της χώρας στην ΕΕ σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε έναν «συναινετικό και βολικό πρωθυπουργό που δεν θωράκισε την Ελλάδα υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών».