Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σύνθεση», τονίζει στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Ασκούμε μια πολυσύνθετη εξωτερική πολιτική, ιδίως οικονομική, σε φάσμα 360 μοιρών. Ανοίγουμε τον διαβήτη και στη μία πλευρά πέφτει στην Κίνα», συμπληρώνει με νόημα, την παραμονή της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη Σανγκάη.

Από το Σάββατο μέχρι και την Τρίτη ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κίνα, σε μία επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, ως χώρα αυτοπεποίθησης και προοπτικής, όπως τονίζουν επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμεσοι στόχοι του ταξιδιού αυτού, όπως δήλωσε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών και η ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», μία από τις συμφωνίες που θα επισφραγιστούν στη Σανγκάη είναι η έλευση στην Ελλάδα της Bank of China, της δεύτερης μεγαλύτερης κινεζικής τράπεζας, και της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), της μεγαλύτερης κινεζικής τράπεζας και ταυτόχρονα μεγαλύτερης στον κόσμο.

Οι δύο τραπεζικοί κολοσσοί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα ανοίξουν υποκατάστημα στην Αθήνα, αλλά γραφεία αντιπροσωπίας ώστε, μεταξύ άλλων, να συνεργάζονται με επενδυτές και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στους συνομιλητές του τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελ-ληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά και στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα κ.ά.

Με μια πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, που αναζητά τόσο δυνατότητες για συνεργασίες και για εξαγωγές στην Κίνα όσο και για μεταφορά τεχνογνωσίας και για επενδύσεις, ο κύριος κυβερνητικός στόχος στη Σανγκάη είναι η άσκηση ενεργού οικονομικής διπλωματίας. Πέρα από ορισμένους στενούς του συνεργάτες (∆. Μητρόπουλος, Α. Πα-παδοπούλου, ∆. Τσιόδρας, Α. Πατέλης, Κ. Κάπη, Α. Παπαστάθης, Κ. Οικονομόπουλος), ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στην Κίνα από τρεις υπουργούς, τον Κώστα Φραγκογιάννη, τον Γιάννη Πλα-κιωτάκη και τη Λίνα Μενδώνη, καθώς και τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Λούλη.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 66 ελληνικών επιχειρήσεων («υψηλής κεφαλαιοποίησης», όπως υπογραμμίζει στα «Π» κυβερνητικός παράγοντας), ενώ έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου, τη ∆ευτέρα, Business Forum, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής ∆ημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο China International Import Expo (CIIE) 2019. Ο ηγέτης της Κίνας, μάλιστα, θα επισκεφθεί λίγες ημέρες αργότερα την Αθήνα, όπου θα συναντήσει εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη.

ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ

Τα «Π» έθεσαν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το ζήτημα των ενστάσεων που διατυπώνουν ΗΠΑ και Ε.Ε. για τις κινεζικές στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα μας. «Αναφορικά με τις αιτιάσεις κάποιων, για τα κινεζικά κεφάλαια, η Ελλάδα δεν εξετάζει τη χώρα προέλευσης των κεφαλαίων, ούτε αν είναι κινεζικά ή ευρωπαϊκά», απάντησε ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Είναι ένας φιλικός προορισμός για επενδύσεις, αρκεί βέβαια να τηρούνται όλοι οι κανόνες του κοινοτικού κεκτημένου και οι νόμοι του ελληνικού κράτους. Επομένως, θέλουμε επενδύσεις από επενδυτές οι οποίοι έχουν αποδειχτεί, στο πέρασμα του χρόνου, σταθεροί και όχι βραχύβιοι. Οι επενδύσεις των κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν αποδειχθεί ότι είναι προς το συμφέρον και του λιμανιού και της οικονομίας. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία».

*** Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά