Να είναι παρόντες στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis, αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση τα parapolitika.gr.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμμερίζονται την απόφαση της πλειοψηφίας, κάτι που το ομολογεί ωστόσο και ο ίδιος σε επιστολή του που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, με την οποία τον ενημερώνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τα μέλη της Επιτροπής που έχουν οριστεί.

Είναι προφανές, μπροστά στις εξελίξεις μάλιστα που υπάρχουν για την υπόθεση Νοvartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες, ότι θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον αλλού, στο διαδικαστικό κυρίως μέρος, προκαλώντας ένα ακόμη «σόου» στην συνεδρίαση της Επιτροπής.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι προτάσσεται για το σόου αυτό ο πολλά βαρύς κ. Πολάκης και ο νέος «Πολάκης», Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τί φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ

 Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, να εξαιρεθούν από την Επιτροπή οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης ξεσήκωσε… μια άνευ προηγουμένου και αναίτια, θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής έκαναν και το πρώτο τους ηχηρό σόου.

 Υπενθυμίζεται ότι ο Τζανακόπουλος είχε μεταβεί μυστικά και χωρίς καμία αρμοδιότητα ή υποχρέωση, στον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί για την διαβίβαση στον υπουργό Δικαιοσύνης της δικογραφίας της υπόθεσης Novartis. Από την άλλη ο ασυγκράτητος Πολάκης, μεθυσμένος τότε από την απόλυτη εξουσία, όχι μόνο απεκάλυψε ότι γνώριζε τους κουκουλοφόρους μάρτυρες, αλλά και δήλωνε ότι είναι κάποιοι που… κελάηδησαν με αποτέλεσμα να τους καταστήσει και… αναξιόπιστους.

 Ποιος ο λόγος να φοβούνται τόσο πολύ την εξαίρεση Τζανακόπουλου και Πολάκη;

 Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει πολύ καλά από εξαιρέσεις μελών από Επιτροπές της Βουλής. Είχε ζητήσει και ως κυβέρνηση να εξαιρεθούν από την Εξεταστική για το ΚΕΕΛΠΝΟ τόσο ο κ. Βορίδης, όσο και ο κ. Γεωργιάδης. Η ΝΔ είχε συναινέσει και τους απομάκρυνε.

 Όπως και ακόμη και παλιά το 2010, στην προανακριτική της υπόθεσης του Βατοπεδίου, είχαν εξαιρεθεί με σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταθέσει στη Δικαιοσύνη ως μάρτυρες.

  Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που είχε εξαιρέσει τους βουλευτές της, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πόλεμο, με τον Πολάκη, να θυμάται τον παλιό εαυτό του και να απειλεί ότι θα τους βγάλουν «σηκωτούς» από την επιτροπή. Σιγοντάρισε άλλωστε και ο Τσίπρας στο θέμα αυτό: «Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα να θέλετε να εξαιρέσετε βασικά στελέχη».

  Όταν το ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ,είναι δίκαιο, όταν το ζητάνε άλλα κόμματα είναι αθλιότητες.


  Επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα

 Στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Κώστα Τασούλα να αναλάβει τις ευθύνες του διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά που ορίστηκαν εξ’αρχής από τον ίδιο και «να αποκαταστήσει την ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία».

 Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να είναι παρόντες στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής γεγονός που την Πέμπτη ενδεχομένως να οδηγήσει στην αναβολή των εργασιών της.

Ολόκληρη η επιστολή:

 Με την προηγούμενη επιστολή μου σχετικά με το ζήτημα της πρωτοφανούς «εξαίρεσης» μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, σας κάλεσα να ανταποκριθείτε στο καθήκον σας, που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή να διασφαλίσετε αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των Βουλευτών και όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

 Φαίνεται ότι αποφασίσατε να αποποιηθείτε αυτή την ευθύνη, ζητώντας μου να συναινέσω σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού.

 Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη τη συναινετική στάση μου και την ειλικρινή προσπάθειά μου για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, όποτε κι αν το ζητήσετε. Εν προκειμένω, όμως, το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου.

 Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας.

 Θέλω για άλλη μια φορά να σας επισημάνω ότι σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή της αυτονομίας της Βουλής, θεματοφύλακας της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

 1

 Διατάξεις της κοινής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται, παρεκτός εάν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός παραπέμπουν ρητά σ’ αυτές. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ή οποιοσδήποτε άλλος τυπικός νόμος, διέπουν τη λειτουργία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μόνο όταν ο Κανονισμός της Βουλής παραπέμπει σε διατάξεις τους.

 Το άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού, παραπέμπει μόνο στις διατάξεις που ορίζουν τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Αντιθέτως, δεν παραπέμπει στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί εξαίρεσης δικαστικών προσώπων.

 Είναι, επομένως, πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι αποτέλεσε ηθελημένη και συνειδητή επιλογή του κοινοβουλευτικού νομοθέτη, του μόνου αρμόδιου να ρυθμίσει τη λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, να μην προβλέψει διαδικασία εξαίρεσης μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Και ευλόγως, διότι διαφορετικά θα καταλήγαμε στο μείζον θεσμικό και συνταγματικό άτοπο, η εκάστοτε πλειοψηφία στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια να διαθέτει την εξουσία, με μόνη την επίκληση της αρχής της πλειοψηφίας, να καθορίζει κατά το δοκούν τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ακυρώνοντας τη βούληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης, κατά παράβαση των άρθρων 31 παρ. 3 και 29 παρ. 5 του Κανονισμού, που καθιερώνουν μια στοιχειώδη και αυτονόητη αρχή του κοινοβουλευτισμού: ότι η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες.

 Συνεπώς, η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας.

 

Κύριε Πρόεδρε,

 Με την ευθύνη που έχω ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

 Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη.

 2

 Ως εκ τούτου σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.