Από τον Οκτώβριο του 2009 και την τελευταία ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Πεδίον του Άρεως έχουν περάσει αισίως κάτι παραπάνω από 10 χρόνια. Μια δεκαετία η οποία χαρακτηρίστηκε από την περίφημη «σιωπή» του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος περιοριζόταν σε μικρές γραπτές ή δημόσιες δηλώσεις πριν από τις εκλογές και σε συνέδρια της Ν.∆., με μοναδική εξαίρεση την παρέμβασή του πριν από το δημοψήφισμα του 2015.

Ο πρώην πρωθυπουργός τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποφάσισε να ανέβει στο βήμα και να σπάσει τη σιωπή του σε εκδήλωση της ∆ιοικούσας Επιτροπής της Ν.∆. Πολλοί έκαναν λόγο τότε για μια ομιλία που ήταν εξαίρεση, αλλά τα γεγονότα ήρθαν να τους διαψεύσουν.

Μία ημέρα πριν από την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκ-δήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη.

∆εύτερη ηχηρή παρέμβαση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει στο City University of London σε εκδήλωση με αφορμή την 35η επέτειο του καθηγητή Κώστα Γραμμένου, με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει». ∆εν είναι απίθανο δε ο κ. Καραμανλής να μεταβεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για να μιλήσει στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tuſt s, στη Βοστώνη, στην έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Αυτό που τονίζουν έμπειροι παρατηρητές είναι ότι για έναν πρώην πρωθυπουργό μια ανάλογη δραστηριότητα δεν προκαλεί εντύπωση, κάτι όμως που παύει να ισχύει στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, δεδομένου ότι επί 10 χρόνια είχε επιλέξει συνειδητά να μη μιλάει. Οι μέχρι τώρα ομιλίες του εμφανίζουν, σύμφωνα με αναλυτές, ένα μοτίβο με κοινά στοιχεία. Ο Κώστας Καραμανλής, εκτός από τις διαρκείς σταθερές που πρεσβεύει ο καραμανλισμός στη Νέα ∆ημοκρατία, επιλέγει να επικεντρώνεται στα εθνικά θέματα. Ελληνοτουρκικά, Συμφωνία των Πρεσπών, Κύπρος αλλά και το εξελισσόμενο ζήτημα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Τα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη. Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία», είναι η φράση που περικλείει το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε ότι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου δεν αξιοποιήθηκε στη δια-πραγμάτευση που έφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που είχε αναφέρει και στην ομιλία του Ιουνίου. Παράλληλα, επανέλαβε το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο, λέγοντας με νόημα: «Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού». ∆εν είναι όμως μόνο τα εθνικά θέματα, αλλά και ζητήματα διεθνούς πολιτικής. Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί επισταμένως τις εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα και δη στη «γειτονιά» μας, της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την Τουρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Με τις διεθνείς εξελίξεις σχετίζεται άμεσα και η ομιλία του στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός, αφού επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Ελλάδας στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο, διατύπωσε μια νέα «γραμμή» για το μέλλον, λέγοντας ότι «η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις».

Οι αναφορές του συγκροτούν, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, ένα συμπαγές αφήγημα, το οποίο περιλαμβάνει θέματα που δεν έχουν πολιτικό πρόσημο, αλλά εθνικό, και δεν προκαλούν συγκρούσεις και διαφωνίες, αλλά συσπείρωση, ενώ το πρόσωπο που εκφράζει τα παραπάνω απευθύνεται στο όλον και όχι σε αμιγώς κομματικό ακροατήριο. Με τον ίδιο να μην εκδηλώνει ούτε μέσω κύκλων τις προθέσεις του ή να αιτιολογεί την αιφνιδιαστική του επανεμφάνιση, οι ομιλίες του και τα μηνύματα που εκπέμπει μέσω αυτών είναι ανοιχτά σε ποικίλες ερμηνείες. Μία από αυτές θέλει τον πρώην πρωθυπουργό να ανοίγει πλέον την περπατησιά του από την Παναγή Κυριακού μέχρι την Ηρώδου Αττικού και το Προεδρικό Μέγαρο για το ύπατο αξίωμα. Το σίγουρο είναι ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητιέται στα πολιτικά πηγαδάκια και οι ομιλίες του Κώστα Καραμανλή επιφέρουν εκθετική αύξηση στις συζητήσεις αυτές, ειδικά όσο πλησιάζει ο καιρός.

*** Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά