Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με άμεσο στόχο την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσων και τη διαμόρφωση στενότερης συνεργασίας σε μία σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Οι κύριοι Δένδιας και Λαβρόφ υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων για την περίοδο 2020-2022 των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων.

Ο κ. Δένδιας αφού τόνισε ότι σχέσεις των δύο χωρών εδράζονται σε διαχρονικούς δεσμούς φιλίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του «θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου εγκάρδιων διμερών σχέσεων στη βάση ενός ειλικρινούς διαλόγου και τακτικής επικοινωνίας επί ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τη διεύρυνση των πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων και τις προοπτικές αναβάθμισης της οικονομικής μας συνεργασίας. Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε τους τομείς που υφίστανται ευκαιρίες ανάπτυξης, παρά το πλαίσιο των ισχυουσών κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή που έχει καταστήσει την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ο κ. Δένδιας κάλεσε τους Ρώσους επενδυτές να εξετάσουν τις ευκαιρίες που η ελληνική οικονομία τους παρέχει.
Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, τόνισε πως υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. «Υπογραμμίζουμε τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών, πρωτίστως στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας ενήμερωσε τον κ. Λαβρόφ για το πώς έχει η κατάσταση στην Ελλάδα γύρω από το παγκόσμιο ζήτημα της μετανάστευσης και για τους κινδύνους που εγκυμονεί. «Η Ελλάδα υπογραμμίζει πάντα ότι είναι απαράδεκτο όταν η δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων γίνεται εργαλείο για την άσκηση επιρροής και πολιτικής», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για την κατάσταση στη Συρία, στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας».

Όσο αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και εξέφρασε την υποστήριξή της Ελλάδας στις σχετικές εν εξελίξει προσπάθειες του ΓΓ ΗΕ, κ. Gutteres, για επίλυσή του στη βάση των Αποφάσεων του ΣΑ ΗΕ.

Τέλος, η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε την πρόσκληση Πούτιν για να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εορταστικές εκδηλώσεις τον επόμενο Μάιο για την 75η επέτειο της μεγάλης νίκης επί των δυνάμεων του Άξονα, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας ο κ. Δένδιας επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Αθήνας για τη συμμετοχή της Ρωσίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική Ανεξαρτησία με πρόσκληση και προς τους κ. Πουτιν και Λαβρόφ.