Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: «Επιζήμια και προκλητική» ενδεχόμενη επέκταση των γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Η τουρκική προκλητικότητα τέθηκε ψηλά στην ατζέντα της συζήτησής του με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι η αμερικανική διπλωματία ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα με γνώμονα τον περιορισμό της αλλά, παράλληλα, αντιμετωπίζει την Τουρκία υπό το πρίσμα του εταίρου στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο κ. Πάλμερ ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική πλευρά ανησυχεί για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσε ότι «αυτές οι γεωτρήσεις είναι προκλητικές, καταστροφικές για την εμπιστοσύνη και υπονομεύουν τις προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού».
Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη με βάση μία διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία και εκφράζουν την επιθυμία τους για επίλυση του ζητήματος καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα συμβάλλει στην ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων όχι μόνο στο εσωτερικό της Κύπρου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτό είναι το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κύπρο αλλά και το όραμα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος που, παράλληλα, διέψευσε κάθε σενάριο υπαναχώρησης σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Κύπρο προκειμένου να παραμείνει η Τουρκία προσαρτημένη στη Δύση.
Οι ΗΠΑ επιζητούν ηγετικό ρόλο για την Ελλάδα στα Δυτικά ΒαλκάνιαΟ εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ επιζητούν ηγετικό ρόλο για την Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια ενώ εκτίμησε πως οι διμερείς σχέσεις είναι πιο ισχυρές από ποτέ σχολιάζοντας πως επιδίωξη της αμερικανικής πλευράς είναι να συζητήσει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το πλαίσιο εμβάθυνσης και ενδυνάμωσης της «ήδη υπάρχουσας εξαιρετικής συνεργασίας». Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη συνεργασία με την Ελλάδα και τους μηχανισμούς περιφερειακής συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας αναφορά στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ παρουσία και των ΗΠΑ.
Ο κ. Πάλμερ κάλεσε ακόμη την Αθήνα να ξεκαθαρίσει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ τη σημασία να προχωρήσει η Βόρεια Μακεδονία προς το ευρωατλαντικό μονοπάτι ενώ ζήτησε από τη χώρα μας να έχει συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στα Σκόπια ώστε «να γίνει ο καλύτερος δυνατός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ». Σε ό, τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον σημαντικότερη απόφαση για τα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον, το 1995, επεσήμανε πως, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, οι ΗΠΑ θα περιμένουν να σεβαστεί τη Συμφωνία και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Σημειώνεται ότι, ακόμη και σε ενδεχόμενο εκλογής του VMRO-DPMNE, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων προκειμένου να καταργηθεί η συμφωνία.
Ο αμερικανός αξιωματούχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα ενεργειακά, όπου και εξήρε την ολοκλήρωση της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας ενώ τόνισε πως «θα θέλαμε να δούμε την ανάπτυξη του δικτύου αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να προσφέρει εναλλακτική πηγή προμήθειας από τη Ρωσία». Μάλιστα, επεσήμανε πως η ανάπτυξη LNG στην Ελλάδα αναδεικνύει τη χώρα ως ηγέτιδα δύναμη σε αυτό το πέδιο ενώ εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ για ανάπτυξη των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ελλάδας για την παροχή ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια.
ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το διαφαινόμενο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ που προειδοποιούν αναφορικά με τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω από τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των κινέζων επενδυτών. Ο κ. Πάλμερ άφησε αιχμές αναφορικά με το ζήτημα σημειώνοντας πως ελπίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το είδος των επενδύσεων και συμπληρώνοντας πως η Κίνα και η Ρωσία δεν είναι σύμμαχοι και συνεργάτες της Ελλάδας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Αθήνα να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στις επενδύσεις που προέρχονται από το Πεκίνο, ζητά ο Αμερικανός αξιωματούχος
Ο αμερικανός διπλωμάτης κάλεσε την Αθήνα να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στο είδος των επενδύσεων αλλά και στον βαθμό που αυτές εξυπηρετούν τους μακροπρόθεσμους στόχους της χώρας χωρίς να παρέχουν δυνατότητα επιρροής σε Πεκίνο και Μόσχα που θα μπορούσαν να φανούν ολέθριες για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές, πολιτικές και οικονομικές, ελληνικές στοχεύσεις. Ως παράδειγμα έθεσε το δίκτυο 5G που, όπως είπε, αποτελεί ένα πεδίο που εγείρει ανησυχία σε θέματα ασφάλειας. «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα έχει έναν ευρύτερο ορισμό των εθνικών της συμφερόντων», κατέληξε.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Ως βαθύτατα ατυχές χαρακτήρισε το «βέτο» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για Σκόπια και Τίρανα ο αμερικανός αξιωματούχος που συμπλήρωσε ότι στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα και στα υπόλοιπα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία και το Κόσοβο. Τόνισε δε, ότι ο στόχος της αμερικανικής διπλωματίας είναι να υποστηρίξει και να διευκολύνει την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς ενώ συμπλήρωσε ότι, προκειμένου αυτή η στρατηγική να καταστεί βιώσιμη, θα πρέπει η πόρτα να παραμένει ανοικτή.
Εξάλλου, η αμερικανική διπλωματία κατανοεί τις γαλλικές και ολλανδικές ανησυχίες για τη διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά καλεί τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να τις επιλύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Δεν είμαστε μέλη της Ε.Ε., δεν έχουμε ψήφο αλλά έχουμε φωνή», σημείωσε ο Μ. Πάλμερ για να συμπληρώσει πως τα Βαλκάνια αποτελούν μία περιοχή σημαντικής και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και, υπό αυτή την έννοια, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να βρεθεί κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Αναφερθείς στο ενδεχόμενο να εξεταστούν διαφορετικά οι περιπτώσεις της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας, επεσήμανε πως «ο ένας υποψήφιος δεν θα πρέπει να κρίνεται από την ετοιμότητα του άλλου. Αν οι ηγέτες της Ε.Ε. κρίνουν ότι η Β. Μακεδονία πληροί τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει, τότε ας το κάνει» ενώ συμπλήρωσε ότι «πιστεύουμε, όμως, ότι και η Αλβανία δικαιούται να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεδομένων όσων έχουν πετύχει σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επεσήμανε δε, ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί στη Σύνοδο του Μαρτίου για να ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη Β. Μακεδονία αλλά τις εσωτερικές διαδικασίες της Ε.Ε.
ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ
Ο κ. Πάλμερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν συντρέχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να ανατραπεί η είσοδος της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την άνοιξη ή, το αργότερο, τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτεί την επικύρωση των πρωτοκόλλων από όλα τα κράτη - μέλη, εκ των οποίων μόνο η Γαλλία, η Ισπανία, η Ισλανδία και η Ολλανδία δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ενώ υπάρχουν τυπικές εκκρεμότητες και για την Τουρκία. Εν προκειμένω, το ερωτηματικό αφορά μόνο την Ισπανία, κι αυτό εξαιτίας των εξελίξεων στο εσωτερικό της.
Η Ρωσία προσπάθησε να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών για να δυσκολέψει την κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ
«Καμπανάκι» έκρουσε και για τον κίνδυνο νέας απόπειρας ρωσικής ανάμειξης στις βαλκανικές υποθέσεις και το ευρωατλαντικό μέλλον των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. «Η Ρωσία προσπάθησε να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προωθήσει εναλλακτικές ώστε να το κάνει πιο δύσκολο για την κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στον ρόλο της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια σημειώνοντας πως «όταν κάνεις δουλειές με τις κινεζικές εταιρείες, κάνεις δουλειές και με το κινεζικό κράτος».