Τα «ήξεις - αφήξεις» του Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, αναφορικά με την τήρηση όσων προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, o συσχετισμός τους με το μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το, έστω και στιγμιαίο, «θόλωμα» του erga omnes ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής διπλωματίας.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μπορεί με τις νέες του δηλώσεις και την ομολογία προσήλωσής του στην πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών να προσπάθησε να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και στην Κομισιόν, ωστόσο στο ελληνικό υπουργείο έχει ήδη ενεργοποιηθεί ένα πλάνο ενεργειών, το οποίο υπήρχε, ωστόσο πλέον έχει αναθεωρηθεί και έχει εμπλουτιστεί.

«Η Αθήνα, έχοντας στείλει τα μηνύματά της προς τα Σκόπια για την τήρηση της Συμφωνίας, παρακολουθεί την εξέλιξή της», ανέφεραν με νόημα πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Τρίτη, με τις πρώτες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στο Euronews να έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας υπό τον πολιτικό διευθυντή του υπουργού, Κυριάκο Λουκάκη, με κύριο αντικείμενο την εφαρμογή και παρακολούθηση ενός πλάνου ενεργειών για τον έλεγχο και την τήρηση των επιμέρους κεφαλαίων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε και η παρακολούθηση των επιμέρους επιτροπών που συστάθηκαν ή προβλέπεται να λειτουργήσουν.



Μία κρίσιμη σύσκεψη και η ενεργοποίηση πλάνου ενεργειών μετά τα «ήξεις - αφήξεις» του Ζόραν Ζάεφ και τις αντιδράσεις σε Αθήνα και Κομισιόν
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία είχε συσταθεί για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Ο συγκεκριμένος τομέας χαρακτηρίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες «ο πλέον νευραλγικός», καθώς κατά το παρελθόν είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα και αντιδράσεις. Προς το παρόν, υπάρχει σε εκκρεμότητα η απάντηση από τα Σκόπια στις παρατηρήσεις που είχαν γίνει από ελληνικής πλευράς αναφορικά με την ανάσχεση του αναθεωρητισμού και του αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Το σημαντικότερο σημείο στις παρατηρήσεις που είχαν σταλεί προς τα Σκόπια ήταν η άρση του δόγματος του «αρχαιομακεδονισμού» από τα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πολύ ψηλά στο πλάνο ενεργειών που ενεργοποιήθηκε, τοποθετείται και η επιτροπή για τις εμπορικές ονομασίες, τα σήματα και τις επωνυμίες, όπου υπάρχει συναρμοδιότητα με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ υπάρχει και συνδρομή από διεθνή ομάδα ειδικών. Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε συναντηθεί τον περασμένο Ιούνιο και η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και της διασφάλισης των ελληνικών συμφερόντων. Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε, μάλιστα, κοινή επιστολή των δύο χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ για συνδρομή ειδικών, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Οι δύο επιτροπές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν έχουν συναντηθεί ακόμα, είναι εκείνη για τη διμερή οικονομική συνεργασία και αυτή για την παρακολούθηση της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας. Για τη δεύτερη πάντως θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον επί του παρόντος μπαίνει στον πάγο.

Στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης αποφασίστηκε η συγκρότηση task force από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα παρακολουθεί τη συνεχή πρόοδο των παραπάνω επιτροπών, την ανταπόκριση και τη διάθεση συνεργασίας από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πηγές, η ελληνική πλευρά παραμένει πιστή στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία σκοπεύει να επιβλέψει με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του «αρχιτέκτονα» της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκου Κοτζιά, από το υπουργείο Εξωτερικών παραπέμπουν στη δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια, για «ελλειμματικό erga omnes» και προβλήματα τα οποία εμπεριέχονται στη συμφωνία. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές επισήμαναν με νόημα ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι «δεν διασφάλισε τη διαδικασία τήρησής της, ανεξάρτητα από τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Οπως προσέθεταν χαρακτηριστικά, «οι ελλείψεις αυτές άνοιξαν την όρεξη σε ακραίους κύκλους της γειτονικής χώρας», παραπέμποντας στις δηλώσεις του αντιπολιτευόμενου, ακραίου κόμματος VMRO.